Mănăstirea Tazlău se pregătește de redeschidere, s-a făcut recepția lucrărilor

0

Are câte ceva din toate celelalte ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, are și câteva plusuri în sensul că e mai înaltă decât celelalte care au 12 metri până la streașină, Mănăstirea Tazlău are 14 metri, are turnul al doilea ca înălțime dintre ctitoriile sale. Primul turn pe care-l știm ca fiind cel mai înalt este al Mănăstirii Neamț, a cărei ctitorire a început din 1476 și s-a finalizat după 20 de ani, în 1496. Mănăstirea Tazlău are turnul de pe naos înalt de 32 de metri, față de cel de la Mănăstirea Neamț, care are 36 de metri. Înaltpreasfințitul Teofan spunea că Mănăstirea Tazlău e rana Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Acum nu mai este o rană, este un boboc de floare, care va înflori și va fi frumos mirositoare, când se va reface viața duhovnicească la Mănăstirea Tazlău”, spunea părintele Pavel – unul din cei doi viețuitori ai Mănăstirii Tazlău – în primăvara anului trecut.

Acum, după 5 ani de șantier, Ansamblul de la Tazlău se pregătește să-și deschidă porțile pentru public, recepția lucrărilor având loc la începutul acestei săptămâni, luni, 18 decembrie.

”Când am venit la Direcția pentru Cultură nu m-aș fi gândit că undeva, peste 8 ani de zile, voi avea bucuria să văd un asemenea ansamblu restaurat”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. ”Îmi place cum arată, îmi place că statuia domnitorului a fost mutată în incinta mănăstirii, acolo unde-i era locul și cred eu că și Ștefan cel Mare, acolo unde este, se bucură de faptul că acum ctitoria lui arată așa cum ar trebui, după mulți ani de ruină. Singura mea dorință este să vină mai mulți trăitori în mănăstire. Pentru doi călugări este foarte greu să întrețină și să promoveze acest ansamblu. Am înțeles că în ședința Consiliului Județean s-a aprobat plata salariilor din fonduri proprii pentru două persoane și este de lăudat acest lucru, acum să vedem dacă vor veni doi viețuitori la Tazlău. Cred eu că așa cum arată mănăstirea după restaurare, cu o bună promovare, care am înțeles că va urma, va atrage foarte mulți turiști și atât comunitatea, cât și viețuitorii se vor bucura de un proiect european bine pus în practică”.

Deschiderea propriu-zisă se va face în preajma Paștelui, când va avea loc și sfințirea. Până atunci mai sunt de pus la punct mici amenajări interioare.

Ansamblul de la Tazlău include Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” datată 1497, cu un pridvor adăugit în 1596; Casa Domnească, turnul clopotniță, turnul de pază și zidul de incintă. Proiectul, care a ”înviat” ctitoria lui Ștefan cel Mare a însemnat restaurarea, consolidarea şi protejarea tuturor celor 5 clădiri monument istoric, în suprafață totală de 1510 mp, dar și amenajarea de spații verzi, alei pietonale, trotuare, iluminat arhitectural.

În starea cea mai proastă, la un pas de prăbușirea totală era Casa Domnească, la refacerea căreia au muncit 68 de localnici, coordonați de Alexandru Machidon, fiul fostului primar (un articol pe această temă poate fi citit aici.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.