A doua ediție a Târgului de Crăciun de la Tarcău s-a îmbogățit față de anul trecut cu (mulți) oameni frumoși, iubitori de datini care au pășit deja pe scândura scenei sau urmează să cânte și să-i încânte pe localnici, cu un trenuleț (bucuria copiilor) și cu butoaie cu foc, unde lumea se poate încălzi. Bine, lumea se poate încălzi și cu ceai sau vin fiert, dar mai ales cu starea aceea sufletească pe care numai sărbătorile petrecute în mijlocul comunității o poate crea.
„Datinile, proverbele, muzica şi poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat. Căci nu există bucurii mai de preţ ca averea de cuget şi simţire inclusă şi păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul sufletului românesc, al moşilor şi strămoşilor noştri”, spunea Alexandru Vlahuță – citat de Asociația ”Victoria” Tarcău – organizatorul târgului.
”O mare bucurie este faptul că reușim să ținem târgul până pe 8 ianuarie, era mare cerere din partea oamenilor și în perioada sărbătorilor. Acesta a fost un mare neajuns anul trecut: s-a oprit târgul exact când era mai mare nevoie. Avem mai multe concerte decât anul trecut: joi, pe 21 decembrie – program artistic Laurențiu Marian și tot joi vine și Moș Crăciun la copii, pe 22 vor cânta Ansamblul Cultural Eu cred și solista de muzică populară Rebeka Boboc, pe 26 decembrie Ansamblul Florile și Codrii Stânișoarei de la Borca, iar sâmbătă, 30 decembrie, ne vom bucura de jocul caprelor și al urșilor din Tarcău”, a declarat Vasile Mucenicu, omul care a înființat Asociația ”Victoria” Tarcău și se implică, în multe privințe, în viața comunității.
Duminică seara, la o zi după deschiderea târgului, oamenii i-au primit cu bucurie pe ”Mugurașii Roznoveni” în jurul cărora s-au adunat cu mic, cu mare.
Iar cel mai îmbucurător fapt este că și alte comunități de pe Valea Bistriței, inspirate de ceea ce-au văzut la Tarcău, și-au deschis anul acesta propriile târguri de Crăciun. Simple, dar cu tradiții frumoase și curate, care merită duse mai departe.
Cristina Mircea