Colegiul Petru Rareș -154 de ani de excelență prin asumarea tradiției

0

Vineri (24 noiembrie), în ziua dedicată aniversării celor 154 de ani de atestare documentară, în cancelaria Colegiului Petru Rareș au fost lansate 3 mărturii tipărite despre viața școlii: ziarul Rareș Press scris de elevi și coordonat de fiica cea mică a alpinistului Ticu Lăcătușu, revista Flori de Munte – coordonată de directorii Claudia Jora și Grigoruță Oniciuc și de profesoarele de limba română Melania Iliuță și Elena Năsoi, și Anuarul 2023 – peste 300 de pagini despre oamenii Rareșului și efortul lor pentru performanță. Invitații de onoare – profesorii seniori (unii dintre ei absolvenți ai Rareșului), au creat prin prezență și cuvinte atmosfera unei calde întâlniri între generații.

Suntem la finalul unei săptămâni foarte intense Școala altfel, și chiar a fost altfel, cu o serie de activități deosebite și cu invitați de marcă. Ziua de astăzi o dedicăm aniversării celor 154 de ani de atestare documentară și așa cum ne stă bine de atâta amar de timp, vrem să o petrecem împreună. N-am cuvinte să vă mulțumesc dumneavoastră, seniorilor, pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o de a fi prezenți aici și am vrea să credeți că pentru noi este o mare onoare să fiți alături de noi într-un moment atât de important pentru istoria școlii. Elevii văd aceste lucruri că se întâmplă, lucruri care arată că întotdeauna cancelaria Rareșului este unită peste timp, peste ani, peste secole și toți suntem animați doar de dorința de a face lucruri deosebite pentru școala noastră. Dacă aveți cumva în bibliotecile dumneavoastră, în sertarele dumneavoastră amintiri din perioada în care ați fost profesori, vă rog să încercăm să le punem împreună, pentru că am identificat un spațiu în care să facem un muzeu al Rareșului”, a spus prof. Grigoruță Oniciuc, directorul colegiului.

  • ”Citiți-ne…ca să fim tineri împreună”

Ediția aniversară a ziarului Rareș Press propune cititorilor o călătorie din lumea teatrului (premiera pregătită de trupa liceului), în cea a sportului (formula 1), o trecere în revistă a evenimentelor de sfârșit de an, dar și două interviuri cu sens – unul cu Claudia Filip ”Lumină în adăpost” și celălalt cu Mara Vicol – absolventă de Rareș, studentă la UNATC. Iris Petra Lăcătușu a descris prin cuvinte simple ziarul într-un editorial: ”Nu este doar o colecție de articole, ci o reflecție asupra vieții noastre școlare. Este o fereastră prin care privim reușitele, pasiunile și succesele noastre colective”.

Parafrazând motto-ul publicației, la lansarea emoționantă din cancelaria colegiului Petra (aflată în primul ei an de Rareș) le-a adresat un mesaj colegilor: ”Acum, când munca noastră este tipărită și pregătită de evaluare vă rog, la fel cum am scris și în ziar, citiți-ne! E tot ce ne dorim!”.

 * ”Flori de Munte” – locul II la Concursul național de reviste școlare

 Prezentată de directorul Grigoruță Oniciuc drept ”cel mai fain rezultat în domeniul materialelor scrise”, Revista Flori de Munte de a cărei editare se ocupă de câțiva ani buni prof. Melania Iliuță, absolventă de Rareș, a obținut o confirmare notabilă la nivel național: locul II la Concursul de reviste școlare. O apreciere a muncii de echipă, o echipă nouă (Iustina Iordăchescu, Lucca James Gal, Anya-Larissa Mihăilă, Angelo George Cozma, Alessia Elena Alistar) care a venit cu forțe proaspete, după cum a precizat prof. Melania Iliuță: ”Sunt tineri mai mult decât inteligenți și mai mult decât implicați, ei desfășoară diverse alte activități și mai nou au printre ei reprezentanți care sunt în consiliul elevilor, sunt elevi care au înțeles că pot să-și impună punctul de vedere și le-am dat toată libertatea anul acesta să creeze un nou format. Revista este una de tip caleidoscop, pentru elevi și despre elevi, și-și propune să evidențieze suflul acesta al rareșiștilor atât în cadrul colegiului, cât și în afara lui”.  În condiții grafice excepționale, ediția aniversară a revistei cuprinde articole scrise de profesori despre toate activitățile, articole scrise de elevii care au câștigat premii la concursurile de creație literară, o rubrică de lucrări artistice, dar și caligrame și benzi desenate pentru cei mai tineri rareșiști – elevii din primii ani de gimnaziu.

Revista este structurată pe rubrici cu titluri sugestive: ”Nu suntem singuri”, ”Lumea lui Einstein”, ”Limba și istoria noastră”, ”Literatură”, ”Lucrări artistice”, ”Rareșul azi” și ”Cuvântul absolvenților”, toate importante. Merită citat un absolvent care a studiat în Marea Britanie: ”Acum, după mulți ani, mă uit înapoi și realizez că drumul spre succes nu este niciodată ușor”.

  • Anuarul liceului – memoria ca datorie

Prof. dr. Monica Costea a definit Anuarul liceului drept ”cea mai veche tradiție scrisă a Rareșului”, o reală punte peste secole având în vedere că primul număr al acestui anuar a fost redactat în anul 1896.

Este extraordinară ideea că suntem într-un liceu care are o asemenea tradiție, cu o asemenea vechime a publicațiilor și asta ne onorează, dar bineînțeles ne și obligă să fim cel puțin la nivelul de efort al înaintașilor noștri. Doamna bibliotecară face un efort destul de mare să încarce pe platforma online a liceului toate anuarele pentru a fi consultate de elevi, pentru că ele se depreciază și nu știu dacă or să mai fie mulți ani în care va mai rezista hârtia, astfel încât copiii de astăzi pot să se uite la acea prima ediție a anuarului, acea ediție pe a cărei copertă colegiul nostru se numea ”Gimnasiul real”, cu ”s”, iar Piatra-Neamț se ortografia Niamț.

Anul acesta Editura Humanitas, prin toate eforturile sale, încearcă să impună ideea de memorie și a numit anul Monica Lovinescu, astfel încât pe 19 noiembrie la Ateneul Român s-a făcut o gală Monica Lovinescu, o gală extraordinară. Gabriel Liiceanu, care l-a intervievat pe scena acestei gale pe Horia Roman Patapievici, a intitulat conferința ”Memoria ca datorie”. De fapt memoria nu este o relaxare, o întoarcere în trecut, o consultare simplă, ci este o datorie a noastră a tuturor, nu doar a celor tineri”.

Anuarul liceului a apărut, cu intermitențe până în 1940 și a reapărut în 2003, într-o serie nouă. Formula actuală, este stabilă din 2017. Iar anul acesta a consemnat în 10 pagini numele și rezultatele obținute de elevii care au participat la olimpiade și concursuri școlare.

11% din populația școlară a Rareșului a fost la olimpiade școlare naționale, asta înseamnă 111 copii, care s-au întors cu premii și cu mențiuni. La bacalaureat am avut 100% promovare – locul 32 național, la evaluare națională medii foarte bune – locul 28 național. Încercăm și noi să facem lucrurile la fel de bine ca cei dinaintea noastră pentru ca liceul să rămână acolo unde-i este locul în ciuda tuturor vicisitudinilor vremilor, care pot să creeze un oarecare disconfort, dar pentru oamenii puternici sunt doar încercări ce trebuie biruite”, a menționat directorul prof. Grigoruță Oniciuc.

Seniorii – profesorii dedicați care au ținut lumina cunoașterii aprinsă pe catedrele liceului – au coborât pe firul timpului și au vorbit cu emoție despre școala pe care au slujit-o o viață întreagă. Au povestit crâmpeie din experiențele lor prețioase, au cântat ”La mulți ani” și au fost rugați să scrie pentru următoarele ediții ale Anuarului amintirile lor care vor deveni mărturii tipărite despre istoria școlii în care excelența și tradiția merg umăr la umăr de 154 de ani.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.