S-a dus la Tulcea într-o vară, a spus că rămâne până mai spre toamnă și n-a mai plecat 5 ani. A pus pe picioare o pensiune și a ”ridicat” un sat de pescari, despre care nu știa nimeni, la statutul de destinație turistică: Sarichioi. S-a întors la Piatra-Neamț în februarie și a rămas ”până mai spre toamnă”, timp în care OMD-ul pe care l-a condus ne-a invitat să vizităm Muzeul din Bicaz (închis de ani de zile), Turnul lui Ștefan (închis din lipsă de instalație electrică și paratrăsnet), Cetatea Neamțului sau muntele Ceahlău. Astăzi, 9 octombrie, Alexandru Filip a anunțat că pleacă. Nu că ar fi reușit să transforme Piatra-Neamț dintr-un oraș de tranzit într-o destinație turistică, ci pentru că nu mai sunt bani pentru salariul lui: ”Din cauza unor estimări prea optimiste privind încasările din taxa hotelieră și în lipsa altor resurse financiare, am ajuns să nu avem bugetul necesar pentru tot ce era în plan până la sfârșitul anului. Așa că am hotărât să tai ce era cel mai ușor de tăiat: salariul meu”.
Că rămâne voluntar și va sprijini în continuare proiectul ”lui Andrei”, că mulțumește tuturor de parcă ar fi primit vreun Oscar (postarea integrală aici) contează mai puțin. Ce a lăsat, cert, clar și palpabil? Identitatea vizuală – varza aceea nedefinită care ar trebui să fie simbolul – magnet pentru turiștii aflați în căutarea ”bazei” (n-am aflat niciodată ce căuta cuvântul ”bază” în toată povestea asta cu munți, cetăți, mănăstiri și pensiuni).
”Suntem în fața unui puzzle foarte frumos, dar piesele sunt împrăștiate peste tot. Misiunea mea prioritară este să asamblez acest puzzle și să-i spunem turistului: uite de ce trebuie să stai 2-3 nopți la Piatra-Neamț, uite ce poți face și unde te poți duce în oraș, dar și în județ, mergând o oră cu mașina până la cel mai îndepărtat obiectiv turistic”. Asta spunea Alex Filip în luna februarie 2023.
Ne-am fi așteptat la niște circuite care să includă, probabil, și o vizită la Cetatea Neamț sau la Muzeul Bicaz (dacă ar fi fost deschis), dar cu cazare în Piatra-Neamț. Ne-am fi așteptat la un pachet de 2 zile de weekend, cu drumeții, degustări de produse tradiționale, prezentare de magazine care comercializează astfel de produse, orice ar putea atrage oameni care vor să cunoască zona, să o simtă, să o povestească mai departe. N-am avut parte de nicio reașezare a acelui puzzle. Este la fel de dezasamblat, doar că are o varză drept simbol. Complet meritată! La partea cu salariul se mai poate discuta despre merite. Până vom vedea, concret, ceea ce promite Alex Filip în postarea sa de ”adio, dar rămân cu tine”: ”Nu voi aminti acum tot ce am făcut în această perioadă la OMD, dar promit să revin asupra subiectului, poate chiar când vom avea și cifrele finale privind numărul de turiști pe anul în curs, ca să pot pune în oglindă ce-am făcut și cu ce rezultate”.
Cristina Mircea
Cred ca oricine va esua in domeniul turismului in Judetul Neamt si mai ales in Orasul Statiune Piatra Neamt findca una este sa transformi un sat de pescari din magnifica Delta intr-o atractie turistica aflata intr-o zona deja ultraconsacrata , aglomerata si mai tot timpul fara disponibilitati de cazare si alta este sa faci din rahat bici la Piatra Neamt . Ce este Piatra Neamt , tracand peste fumurile unora ca ii tot aloca atribute gen Orasul de minune….Perla Moldovei etc. Un oras cu putina istorie , cu foarte putina cultura si cu un agrement falimentar. Un strand care la vremea inaugurarii era la un standard ok si arata bine dar pe care administratiile l-au lasat sa se ponoseasca in ultimul hal, niste baze sportive la fel de ponosite ,o gondola care te duce nicaieri si un proiect Cozla Parc mort inainte de a se naste . Cred ca singurul loc de relaxare civilizat este „La Caiace”. Putin, foarte putin. Cat despre arta culinara , ce sa mai vorbim micii si ceafa de porc ocupa locuri fruntase in meniurile restaurantelor. Despre judetul Juristic Neamt , cu tot cu Ceahlaul si cu Cheile Bicazului (cistigate dupa lupte seculare si doar atat) chiar daca are un potential mare nu ofera mare lucru privind in ansamblu si comparand cu judetele concurentiale Harghita , Suceava si chiar Bacau ( nu am mai mentionat Orasul Iasi care oricum joaca in alta liga ) Adica vorbim de un raport jenant de zeci de staiuni cu tot felul de specific la doar una ( Statiunea Durau care nici macar nu e statiune de interes national ….atat putem) De zeci de partii de schi ( 30 in Harghita , 8 in Suceava si una de 450 m la Durau ) . Despre ce turism vorbim ? A avea potential nu inseamna ca si esti judet turistic . Judetul Neamt ar avea o sansa sa devina o forta turistica ( mai inventati un Ionel Arsene ) cu investitii in infrastructura din zona Cheile Bicazului -Damuc , cu igienizarea si demanelizarea Parcului Auto National Ceahlau, cu dezvoltarea zonelor Tarcau si Borca si cu finalizarea eternului proiect de partie de la Durau ( macar una da buna ) cu amenajarea unor baze nautice si de agrament legale si igienic administrate pe lacul Izvorul Muntelui sa zicem ca am fi si noi acolo pe la targurile de turism cu oferta macar corecta. N-am pomenit nimic de manastiri . Nu cred ca Judetul Neamt are mult de castigat din turismul ecumenic . E doar o iluzie sau daca vreti e similar cu multinationalele care isi desfasoara activitatea in Romania si profitul il transfera in totalitate in strainatate.