Președintele deocamdată interimar al PSD Neamț (vor fi alegeri în două săptămâni) îi cere răspicat lui Bogdan Mușat, directorul general al Apa Serv, să demisioneze. Compania de apă este într-o situație financiară dificilă, sunt puțini angajați care muncesc cu adevărat, comparativ cu cei care se fac că muncesc, iar proiectul POIM – despre care s-a vorbit public că a fost pierdut – este încă în așteptare. Detalii despre acest subiect, dar și despre altele, într-un scurt interviu cu Daniel Vasilică Harpa.
– Ați anunțat schimbări la Apa Serv. Compania este într-o situație extrem de dificilă, ca să nu zic dezastruoasă. Multă lume crede că nu mai are nicio șansă. Când se vor opera aceste schimbări și ce speranțe aveți că un nou manager să fie atât de bun încât s-o salveze?
– Pierderile de anul trecut au fost determinate în primul rând de creșterea prețului la energia electrică și apoi celorlalte scumpiri. Asta se vede clar și din evidența contabilă. Am anunțat schimbări tot pentru că trebuie redresată compania, e clar că asta trebuie făcut, dar și pentru a accelera situația cu acel proiect POIM; cu extindere apă-canal. Toată lumea consideră că nu mai poate fi salvat, dar eu cred și nu numai eu, ci și reprezentanții Consiliului de Administrație, și reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene, că acest proiect poate fi salvat. Dar acest lucru depinde de conducerea Apa Serv și de modul cum se va mișca în perioada următoare.
– Conducerea Apa Serv, oricât am vrea să fim de înțelegători, s-a mișcat foarte greu până la a depune acest proiect. Vreo doi ani de zile n-a făcut nimic, ceea ce nu este o notă bună.
– Eu am avut o discuție cu toți primarii din județul Neamț, care au legătură cu compania de apă. Primarii sunt total nemulțumiți de modul cum au colaborat cu cei de la Apa Serv, în special cu conducerea, ăsta a fost motivul pentru care am avut o discuție cu președintele Consiliului de Administrație și cu actualul director și i-am solicitat demisia. Fără a mai avea alte discuții. Asta este decizia după discuțiile pe care le-am avut cu primarii, nu doar cu primarii PSD, ci și cu primari din alte partid, cu președintele Consiliului Județean și cu vicepreședinții. Am tras concluzia că obligatoriu dl. Mușat trebuie să-și dea demisia, pentru ca în locul lui să vină un profesionist adevărat și, neapărat, din interiorul Apa Serv. Să-și facă echipă, să colaboreze cu AGA și cu CA și să salveze compania. Și sigur o poate salva cu acest proiect POIM și cu reducerea cheltuielilor.
– Când se va ști dacă acest proiect este pierdut sau nu?
– Astăzi când vorbim nu am niciun răspuns dar, din discuțiile care au avut loc în săptămânile din urmă, la Ministerul Fondurilor Europene se vor găsi soluții să intre și proiectul nostru de la Neamț în finanțare.
– Apropo de calitatea dumneavoastră de primar al orașului Târgu Neamț, Cetatea Neamț este un monument aflat într-o suferință profundă, a început să se prăbușească și, din păcate, de la nivelul Consiliului Județean – care este proprietarul acestui monument – se promit soluții ”imediate” de 4 ani de zile. Credeți că puteți urgenta un pic lucrurile?
– În perioada următoare vom putea discuta aplicat cu actuala conducere a Consiliului Județean și cu cei care sunt implicați în acel proiect să vedem care sunt soluțiile pentru a urgenta proiectarea.
– Vă spun acest lucru, pentru că este cel mai important obiectiv turistic din județ și dacă vrem să avem o șansă prin turism, ar trebui, în primul rând să avem grijă de monumente. Aproape toate monumentele aflate în proprietatea Consiliului Județean sunt într-o stare destul de proastă, exceptând câteva care au fost restaurate sau se află acum în curs de restaurare.
– Cu siguranță va veni ziua, cât de urgent posibil, să discutăm și despre celelalte monumente, din câte știu la nivelul Consiliului Județean sunt profesioniști în domeniu.
– În calitatea dumneavoastră de președinte al PSD, cât veți putea să vă implicați în administrarea județului?
– Cât îmi va permite legea. Conducerea Consiliului Județean este a PSD-ului, împreună cu coaliția care a funcționat de câțiva ani buni. Asta nu înseamnă că nu suntem deschiși la discuții sau la colaborări cu alte partide, care nu fac parte din conducerea Consiliului Județean, pentru binele cetățenilor județului Neamț. Nu am nicio problemă cu niciun reprezentant al altor partide, nu am nicio problemă cu niciun primar. Evident, primarii PSD sunt alături de mine și mă susțin pentru a candida la funcția de președinte al PSD Neamț. Ca să nu mai spun că, în fiecare zi discut cu dl. Ciolacu sau cu domnul secretar Stănescu și vor veni și ei în județul Neamț să se întâlnească atât cu primarii și consilierii județeni, cât și cu parlamentarii. Dacă nu aveam susținerea primarilor și a conducerii partidului de la București, sigur nu intram în competiție pentru funcția de președinte al organizației județene.
– Ieri, când am vorbit despre funcția de administrator public al județului, ați revenit cu precizarea că se va organiza concurs și, până atunci, atribuțiile au fost preluate de noul vicepreședinte Adrian Păduraru. Vedeți un contracandidat, care să aibă șanse în fața lui Sorin Brașoveanu?
– Nu. Sorin Brașoveanu a lucrat și sigur va lucra în continuare pe proiectele care sunt de importanță deosebită pentru județul Neamț și aici mă refer la spitalul nou și la proiectul POIM al Apa Serv. Cele două investiții obligatoriu trebuie finalizate, iar el este unul dintre oamenii care a ținut legătura cu Ministerul Sănătății și cu Ministerul Fondurilor Europene. De fapt eu am discutat cu el despre tot ce înseamnă proiecte ale Consiliului Județean și el știe exact cum stăm cu fiecare, ca să nu avem probleme.
– Dincolo de părerea dumneavoastră legată de condamnarea și, mai ales, de fuga lui Ionel Arsene, sunt voci din interiorul PSD care susțin că există, indiscutabil, prejudicii de imagine și că trebuie reparate. Cum credeți că ați putea să le reparați?
– Prin faptele care se vor vedea în perioada următoare. PSD Neamț va face tot posibilul să deschidă ușile pentru membri noi și avem, slavă Domnului! membri, inclusiv primari de la alte partide care au venit la discuții cu noi, pentru că au văzut clar că muncim și avem proiecte importante pentru comunități.
A consemnat Cristina Mircea
Si de unde altundeva sa vina profesionistul, decat din ….ati ghicit: Targu Neamt !
Imi place ca hotarasc soarta unei companii niste primari asociati in ADI care au predat companiei niste sisteme locale cu probleme majore (conducte subdimensionate ca presiune si altele) si dupa ce s-au vazut scapati de ele au inceput sa arate cu degetul.
Si cum il veti da afara ? Ca si pe ceilalti?
Le veti da miliarde (salariul pana la sfarsit de madat ?) ca la toti ceilalti dati afara inainte de definitivarea mandatului?
Un muncitor in Apa SERv castiga in 2200 lei si un inginer 2700 lei bani in mana.
RUSINE?
Trebuie sa fie un om pregatit (nu numai scriptic) un bun organizator si sa-si prezinte public planul de redresare , pentru ca sa stiti ca sunt oameni buni si foarte buni in APA SERV .
Iti recomand sa te mai documentezi inainte sa sustii un jurist care a terminat la o facultate fantoma .
Nu a indeplinit nici un punct din contractul de mandat pe care la semnat ca director general.
A preluat Compania cu un plus de 6 mil si a inchis 2022 cu minus 15 mil .
Buna conducere zici .
Si inca ceva la cele spuse de tine cu banii , O sa aduca toti banii inapoi chiar daca va fugi plangand la Ginel.Ca arsene nu l mai poate ajuta din pacate .