Piedone a amânat sentința din dosarul lui Dragoș Chitic și Mihai Apopii

0

Completul care trebuia să pronunțe o așteptată sentință de achitare în dosarul vicepreședintelui Consiliului Județean Neamț, Dragoș Chitic, și al președintelui Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, a judecat astăzi, 22 martie, timp de câteva ore, recursul în casație formulat de Cristian Popescu Piedone. Fostul edil al Sectorului 4 a fost condamnat la 4 ani de închisoare în Dosarul ”Colectiv”, pentru abuz în serviciu. El a uzat de două căi extraordinare de atac și una din ele a ocupat astăzi, 22 martie, toată partea a doua a ședinței de judecată de la ICCJ. Prin urmare, din lipsă de timp, sentința din dosarul schimbului ilegal de terenuri de la Piatra-Neamț a fost amânată pentru 21 aprilie.

În acest dosar, instanța ar urma să constate că Dragoș Chitic, Mihai Apopii, Marin Bordei, Vasile Zăpor, Vișan Vasile și Alexandru Casapu au scăpat de orice răspundere pentru abuz în serviciu, după ce faptele s-au prescris.

Povestea datează din ianuarie 2010, când Dragoș Chitic era viceprimar, Vasile Vișan – secretar al municipiului Piatra Neamț, Marin Bordei – șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul primăriei, Vasile Zăpor – expert evaluator, Alexandru Casapu- notar public, iar Mihai Apopii – om de afaceri.

În comunicatul DNA din 1 februarie 2018 (data trimiterii în judecată) se precizează: ”În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015.
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului. În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor
”.

Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Bacău, care a pronunțat prima sentință în iunie 2019 și a decis să-i condamne la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pe Chitic, Vișan și Apopii, și la 2 ani și 8 luni, tot cu suspendarea executării pedepsei, pe ceilalți 3.

Sentința a fost atacată și dosarul (care nu mai apare acum pe portalul Curții de Apel Bacău) a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost înregistrat pe 30 octombrie 2019. Au urmat aproape 30 de termene de judecată, s-au cerut expertize noi, care să stabilească valoarea terenurilor în funcție de gradul de folosință și de o mulțime de alte criterii și, din amânare în amânare, procesul a prins celebra Decizie nr. 358/2022 a CCR, privind prescripția răspunderii penale. În consecință, la capătul a 5 ani de procese, instanța supremă urmează să decidă achitarea inculpaților, pentru că timpul a lucrat în favoarea lor.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.