Hărțuit de sistem, comisarul Vitalie Josanu pleacă de la Poliția de patrimoniu

0

Un profesionist, care – vreme de 16 ani – a apărat monumentele istorice ca străjerul poarta cetății, renunță la activitatea pe care a depus-o în favoarea patrimoniului cultural al județului. Din luna decembrie, comisarul Vitalie Josanu va lucra la Biroul de siguranță școlară, iar plecarea sa de la Poliția de patrimoniu este ”ocazia” pentru conducerea IPJ Neamț să confirme teoria conform căreia nu există oameni de neînlocuit.

  • ”Am recuperat un coif de aproape 400.000 de euro și abia mă încadram la calificativul bine

Decizia pe care a luat-o, cu inima strânsă, Vitalie Josanu vine la capătul unor presiuni și hărțuiri care s-au acutizat în ultimul an. Revoltat de criticile publice, fostul ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu l-a reclamat atât la IPJ Neamț, cât și la ANI. Verificările și cercetarea disciplinară s-au suprapus peste un fond de nemulțumire pe care ofițerul de patrimoniu îl acumulase deja în ani de ”luptă” nu doar cu dușmanii clădirilor istorice, ci și cu un sistem defect, lipsit de logică și de viziune: ”Avem un Minister al Culturii care ne inhibă orice intenție de a proteja patrimoniul cultural, și asta dă curaj tuturor nebunilor care-și bat joc cu toată insistența de moștenirea culturală. Au desființat, practic, Institutul Național al Patrimoniului, prin numirea unei individe care n-are nici în clin nici în mânecă cu patrimoniul, iar oamenii care lucrează în domeniu sunt cum sunt, supuși presiunilor de tot felul și dacă nu rezonează are ministrul ac de cojocul lor. Nouă, ca poliție de patrimoniu, ne-au trântit niște indicatori de performanță care mai degrabă te demotivează să mai faci activități de protejare. Am cerut la IGP să-i schimbe, dar în capul lor de milițieni visează ca polițiștii de patrimoniu să numere dosare penale și nu înțeleg că obiectivele de patrimoniu sunt în număr limitat, nu te raportezi la o populație de 400.000 de locuitori, ci la un număr de 536 de obiective. Asta înseamnă că, dacă miști în teren, oamenii te cunosc, află care sunt rigorile, în baza unor activități preventive mai degrabă performanță înseamnă să scazi infracționalitatea în domeniu, decât să ajungi să te lauzi cu creștere. E o chestie de logică simplă. Un criteriu de performanță la poliția de patrimoniu este, de exemplu, numărul de autorizații de detectoare de metale, adică să ies eu în stradă și să trag de oameni să vină la mine să se autorizeze, ca să-mi crească criteriul de performanță. Eu în anul 2021, din cauza acestor criterii de performanță tâmpe, am fost chemat de șeful de serviciu care mi-a spus că abia dacă mă poate încadra la calificativul ”bine”. Asta în condițiile în care am recuperat un coif de aproape 400.000 de euro și pe informațiile mele s-a mai recuperat încă un coif. Nu mai vorbesc de zecile de verificări în teren la monumente istorice, de monumente care se restaurează datorită muncii pe care am desfășurat-o eu atâta vreme, de faptul că până la urmă stăpânesc situația operativă din teritoriu și multe lucruri se reglează chiar și prin simpla mea prezență”.

  • ”ANI a devenit, astăzi, o sperietoare mai mare decât DNA, la îndemâna politicului”

Cercetarea disciplinară declanșată împotriva lui Vitalie Josanu s-a încheiat, cum era de așteptat, cu o clasare, în schimb reclamația la Agenția Națională de Integritate este în…studiu de un an întreg: ”Din cauză că i-am volatilizat proiectul prin care voia să distrugă zonele de protecție a monumentelor istorice, fostul ministrul Gheorghiu a făcut plângere împotriva mea la inspectorat să fiu cercetat disciplinar pentru că mi-am permis să-l critic câtă vreme eu sunt soțul directoarei Direcției pentru Cultură și asta înseamnă că inclusiv directoarea Direcției pentru Cultură este influențată de mine și nu va aplica strategia Ministerului Culturii în teritoriu. Am fost cercetat disciplinar, bineînțeles că a fost o clasare cât casa pentru că era prostească efectiv plângerea respectivă, dar în același timp a făcut și o sesizare la Agenția Națională de Integritate. Eu nu sunt pe același palier cu soția, ea e directoare, eu deasupra mea mai am 3 șefi care-mi verifică hârtiile. Dar problema este că ANI nu are termene de exprimare ca să clarifice toată povestea. ANI a devenit, astăzi, o sperietoare mai mare decât DNA, la îndemâna politicului. Atunci când deranjezi un politician te poți trezi cu o sesizare la ANI. În toată cariera mea n-am făcut lucruri în afara celor oficiale, clare și legale, am lucrat pentru protejarea patrimoniului așa cum cere protocolul și așa cum cere legea. Vreau să vă spun că de un an de zile eu sunt în așteptarea acelei hotărâri ANI, care nu are termene. Ce înseamnă lucrul ăsta? Blocarea activității pe protejarea patrimoniului cultural. Nu plec fără strângere de inimă și fără regrete. Mie mi-a plăcut ce-am făcut și am făcut de pasiune. Sufletul meu este în fiecare monument, vă spun lucrul ăsta cred că fără să exagerez, pentru că țin la toate, pe toate le-am înconjurat cu maximă atenție și am făcut cât s-a putut pentru protejarea lor. În toată cariera mea, cu câte activități zic eu bune am în spate, o singură dată n-am primit un spor de excelență. Și mai mult, sunt blocat în evoluția în carieră, pentru că sunt pe o funcție unică și nu mai pot să avansez în grad”.

Evident, în condițiile în care IPJ Neamț nu mai are niciun alt ofițer de calibrul și pregătirea lui Vitalie Josanu în domeniul patrimoniului (să nu uităm că el este istoric și are un doctorat muncit serios și responsabil) este dificil de găsit un om care să-și asume rolul de a lupta, de unul singur, odată împotriva intereselor imobiliare, apoi împotriva delăsării și ideilor de ”modernizare” pe care le au unii proprietari de monumente și, nu în ultimul rând împotriva braconierilor arheologici (apropo de criteriul de performanță constând în autorizarea detectoriștilor). Un text despre Poliția de patrimoniu, scris chiar de Vitalie Josanu, poate fi citit aici.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.