Pentru că nelămurirea serii este legată de construcția care apare în curtea Casei memoriale Calistrat Hogaș, am cerut lămuriri de la Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț: ”Se construiesc birouri pentru personal și toalete pentru turiști, în cadrul proiectului de restaurare. Așa a fost învățată lumea ca personalul să nu aibă un spațiu propriu și probabil de asta a reacționat, am primit și eu telefoane. E bine că oamenii au devenit mai sensibili când este vorba despre patrimoniu”.
Muzeul Memorial Calistrat Hogaș din Piatra-Neamț a fost închis de la începutul lunii iulie, pentru că, din fericire, face obiectul unui proiect de reabilitare, cu finanțare europeană. Până acum n-a fost reabilitat niciodată.
Casa a fost construită, cu zidărie de cărămidă și fundații din beton armat, în 1885, iar din 1969 funcționează ca muzeu memorial. Trecerea anilor și devierea traficului greu din cauza lucrărilor care s-au făcut la pasajul din fața primăriei și-au pus amprenta asupra construcției, care are diverse fisuri și necesită reparații.
Muzeul Memorial Calistrat Hogaș, care are statut de monument istoric de interes local, este singura construcție din Piatra-Neamț care păstrează arhitectura specifică târgului moldovenesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Scriitorul a locuit mare parte din viață în această casă, dar a murit la Roman. Fiica sa a obținut aprobările necesare, i-a adus trupul la Piatra-Neamț și l-a reînhumat în Cimitirul Eternitatea.
Cristina Mircea