Începe un masacru inutil al mistreților din zona Roman

0

Pesta porcină africană nu se transmite la om și, în vreme ce în alte țări, porcii bolnavi sunt sacrificați și dați spre consum, în România sunt incinerați. Și porcii din ferme, și mistreții. Mai mult, măsurile de combatere a răspândirii virusului, în loc să presupună izolarea zonei în care a fost identificat un focar, impun împușcarea a zeci sau sute de mistreți (printre care se găsește câte unul bolnav) și deplasarea vânătorilor spre focar și apoi spre casele lor, o metodă numai bună de împrăștiat pesta.

Exemplu concret: în această seară Prefectura Neamț a anunțat că a apărut un focar de pestă într-un fond de vânătoare din Brăiești, Iași. Zona infectată, cu o rază de 8 km, cuprinde și localități județul Neamț: Nistria, Slobozia, Boghicea și Căușeni, din comuna Boghicea, și zona tampon – cu o raza de 5 km, în care sunt cuprinse localitățile Bîra – comuna Bîra; Doljești – comuna Doljești; Poienile Oancei și Ghidion – comuna Stănița.

Conform măsurilor aberante din România, până pe 16 decembrie trebuie împușcați toți mistreții din zona respectivă, ”prin orice metodă de vânătoare prevăzută de legislație, inclusiv la goană”, adică cu număr mare de oameni care intră în focar să sperie animalele și să le alunge spre vânători.

Toți mistreții vânați vor fi supuși testării serologice și virusologice, personalul desemnat de gestionarul fondurilor de vânătoare având obligația să recolteze probe ce sunt reprezentate de sânge, tonsile, limfoganglioni, splină în totalitate, rinichi și plămân, imediat după terminarea vânătorii, dar nu mai târziu de maxim 4 ore de la finalizarea ei. Nu se înstrăinează sub nici o formă carcase de mistreț sau părți din acestea înainte de obținerea rezultatelor testelor de laborator”, se arată în comunicatul Prefecturii Neamț.

În vederea stabilirii amplasamentelor pentru gropile de incinerare/îngropare în zona afectată de pesta porcină africană, gropi ce vor fi utilizate pentru neutralizarea cadavrelor de mistreți găsite în interiorul fondului de vânătoare, se va lua legătura cu medicii veterinari și se va acționa sub control oficial  sanitar veterinar asigurat de DSVSA Neamț. Nimeni nu trebuie să își asume vreun risc, fie că vorbim de cetățenii, specialiști DSVSA sau gestionari ai fondurilor de vânătoare“, a precizat prefectul Vasile-Adrian Niță.

  • ”Noi, bineînțeles, avem o abordare disperată, cu cheltuieli maxime și efecte minime”

Șeful Compartimentului de vânătoare din cadrul Direcției Silvice Neamț, Doru Băluț (despre care poate fi citit un articol aici) are opinii foarte clare despre modul păgubos în care România a înțeles să combată pesta porcină africană: ”Boala asta evoluează de vreo 50 de ani și mă mir că nu s-a găsit niciun tratament până acum. Fiecare țară are altă abordare, noi bineînțeles că o avem pe aia disperată, cu cheltuieli maxime și efecte minime. Mistrețul este veriga principală a lanțului trofic și dacă mistrețul deja dispare din zona de munte, ce facem cu lupii, cu urșii și cu râșii, că toți mănâncă mistreț? Încep să dea atacuri prin gospodării sau încep să mănânce cerb și căprior. Acolo unde apare focar de pestă porcină, ni se cere să radem tot și să ducem probe la laborator să vedem dacă s-au molipsit unii de alții. De regulă, foarte rar ni s-a întâmplat să iasă vreunul pozitiv. Tocăm mistreții ca disperații, sacrificăm și porci domestici, și cheltuim, și ne agităm o grămadă de oameni, și în final ardem porcii. În China, unde au apărut focare au fost consumați porcii bolnavi, pentru om nu e nicio problemă pesta porcină, s-au dezinfectat spațiile și au luat-o de la zero cu toate combinatele. Mi-a plăcut abordarea, iar pe a noastră n-o înțeleg. Mistreții care mor în păduri oricum îi mănâncă urșii și lupii, în zona de câmpie acolo să zicem că trebuie îngropați, dar orice combinat de creștere a porcilor are reguli atât de stricte de igienă încât nu știu de ce se tem de un porc mistreț care a murit pe câmp”.

Cristina Mircea

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.