Așteptată (mulți) ani de zile, inaugurarea clădirii Poștei centrale din Piatra-Neamț (după lucrări de reparații, nu de restaurare) a avut loc astăzi, 18 noiembrie, în prezența unor ”invitați de seamă” pe care i-a prezentat directorul Oficiului Județean de Poștă Neamț, Cristian Tapalagă: Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Poșta Română (care a venit la Piatra-Neamț însoțit de o delegație formată din 10 persoane), Ovidiu Călin – directorul Direcției Imobiliare din cadrul Poștei Române, Radu Ursanu – directorul Direcției Regionale Iași, Silviu Tănase – redactorul șef al revistei Poștașul, și oficialitățile locale: primarul de Piatra-Neamț Andrei Carabelea (PNL), secretarul de stat George Lazăr (președinte PNL Neamț), senatorul PNL Eugen Țapu, subprefectul PNL Adrian Ciobanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț Rocsana Josanu, arhitectul Iulian Diaconescu și reprezentanți ai firmei Moldocor – societatea care a realizat lucrările.
Directorul Valentin Ștefan a vorbit despre asfaltarea străzilor din Piatra-Neamț, care i-a dat impresia că se află ”într-un oraș viu” și despre procesele de ”modernizare și reformare” valabile și în cazul Poștei Române: ”Investim în tehnologie, investim în patrimoniul companiei și investim și în oameni”.
Primarul Andrei Carabelea a fost prezentat de directorul Cristian Tapalagă drept ”o persoană dragă nouă tuturor, care acum ceva timp, în biroul domniei sale a zis în felul următor: dacă în 2 ani de zile nu terminați lucrările, găsesc bază legală, iau clădirea la primărie, o fac și v-o dau în administrare. Ne-am speriat, ne-au mai amenințat și alții că ne iau clădirea, dar ușa domniei sale a fost deschisă 24 din 24 de ore”.
În cuvântarea sa, primarul a amintit de Carol Zani (italianul care a construit Poșta, dar și alte clădiri superbe din Piatra-Neamț) și le-a mulțumit angajaților primăriei care s-au ocupat de avizele necesare reparațiilor.
La rându-i, fostul prefect George Lazăr a subliniat motivul pentru care timp de 12 ani, clădirea Poștei a fost ”în conservare”: ”Trebuie spus deschis autoritățile publice locale, județene centrale din perioada respectivă și ulterior care s-au perindat la guvernarea locală, județeană sau națională au trecut la capitolul ”și altele” această clădire deosebit de frumoasă”.
Rocsana Josanu a profitat de ocazia de a-l avea alături pe directorul general al companiei Poșta Română căruia i-a amintit că sunt necesare fonduri pentru continuarea lucrărilor, de astă dată de restaurare. ”Am o satisfacție deosebită că am reușit să salvăm de la distrugere un alt obiectiv de patrimoniu, un alt element de identitate locală și aceasta nu poate decât să mă bucure. Aș dori să-i felicit pe toți cei implicați în acest proiect, începând de la proiectanți, diriginți de șantier, lucrători, vreau să felicit personalul Poștei care va avea fericirea de a lucra într-o clădire atât de frumoasă și mă bucur că am reușit să facem o bucurie pietrenilor care așteaptă de multă vreme să se redeschidă Poșta centrală, care este unul din monumentele emblematice ale orașului”, a precizat directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.
În încheiere, directorul Cristian Tapalagă a mulțumit angajaților, subliniind efortul factorilor poștali, ”care după ora 16 au încărcat și descărcat camioane cu mobilier, logistică, tehnică IT și tot ce a trebuit să relocăm din 3 locații în această clădire: nu a fost foarte ușor s-a plecat la 11 noaptea din clădirea asta”, și a anunțat că fiecare participant la inaugurare va primi, ca amintire, o carte poștală ilustrată reprezentând clădirea Poștei Piatra-Neamț. Pe lângă cartea poștală, directorul general al companiei și primarul de Piatra-Neamț au primit un tort cu imaginea Poștei centrale de la Cristian Tapalagă cu precizarea că numai ”forma dulce” le este dăruită: ”Este al dumneavoastră, clădirea e a mea!”.
Cristina Mircea