După scandalul angajărilor de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, o altă instituție a intrat în vizorul DNA Bacău, și anume Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a Petronelei Cobuz, la data faptei șefă a Complexului de servicii „Romanița” Roman, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, și a lui Ilie Boloca, la data faptei director al Clubului „Copiilor” Roman, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență. De asemenea, au fost trimise în judecată 3 persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
”În perioada ianuarie/februarie 2022 – 28 iunie 2022, în contextul organizării la nivelul DGASPC Neamț a unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman, inculpata Cobuz Petronela, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediar, ar fi pretins de la cinci persoane (viitori candidați) suma totală de 11.000 euro și ar fi primit de la trei dintre acestea suma totală de 4.500 euro. În schimbul foloaselor respective, inculpata le-ar fi promis acestora că va interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs și pe lângă conducerea DGASPC Neamț, astfel încât persoanele respective să fie declarate admise la concursurile menționate mai sus ce vizau, printre altele, ocuparea unor posturi de administrator, pedagog social și psiholog.
Într-un context asemănător, în perioada decembrie 2021 – iunie 2022, inculpata Cobuz Petronela, în aceeași calitate, ar fi primit suma totală de 700 euro de la două persoane (una dintre ele fiind inculpatul Boloca Ilie) pentru angajarea unor rude ale acestora pe posturile de infirmieră și magazioner în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență.
În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor”, se arată în comunicatul DNA.