Două expoziții de pictură în Cupola Bibliotecii Județene

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește două expoziții de pictură în Sala Cupola, în perioada 15-30 noiembrie 2022. Una dintre ele este prima expoziție personală de pictură a Mariei Ștefan, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra Neamț. Maria Ștefan frecventează de peste cinci ani cursurile Cercului de pictură II din cadrul Palatului Copiilor Piatra-Neamț, condus de prof. Cristina Petrariu.

Tehnica de lucru preferată a Mariei este pictura în tempera, pe care o stăpânește foarte bine pentru vârsta ei și care este frumos exemplificată în lucrările expuse. Acestea înfățișează flori, oameni îmbrăcați în portul popular, zâne, personaje mitologice și din povești, sfinți și îngeri. Sensibilitatea deosebită a Mariei, simțul culorii bine dezvoltat, interpretarea originală a motivelor tratate fac din această mică expoziție personală un prilej de reflecție și contemplație senină a lumii privite prin ochii de copil. Pasiunea tinerei pictorițe pentru artă o face ca, după ce își face temele școlare, să își dedice desenului și picturii tot timpul liber rămas, în fiecare zi. Vacanțele, mai scurte sau mai lungi, sunt, de asemenea, consacrate artelor vizuale, studiului, experimentelor plastice și testărilor tehnicilor noi de lucru. Acest fapt a determinat un progres semnificativ în ultimul an, lucru care a generat în mare măsura și organizarea acestei expoziții personale“, a explicat prof. Cristina Petrariu.

Cea de-a doua expoziție este una colectivă și aparține elevilor Școlii de Artă „Gogu Craiu“ Piatra-Neamț.

Unul dintre cele mai importante beneficii pe care pictura le aduce în viața unui copil este, desigur, o creativitate sporită. Acest proces îmbogățește creativitatea copiilor și îi provoacă să-și folosească în mod constant imaginația, îi învață să depășească barierele și să poată percepe același lucru din perspective diferite. Când vine vorba de educația unui copil, ar trebui să ținem cont întotdeauna de emoțiile pe care le simte. Dezvoltarea emoțională a fost în mod constant o parte vitală a procesului general de educație. Copiii, în special cei mici, sunt în mare parte conduși de emoție, nu de raționalitate. Acesta este motivul principal pentru care trebuie să învețe de la o vârstă fragedă cum să-și controleze emoțiile și cum să le folosească în moduri constructive. În acest sens, pictura este unul dintre cele mai bune instrumente pentru îmbunătățirea dezvoltării emoționale a unui copil. Le permite să-și exprime emoțiile prin forme și culori și astfel ne ajută să le înțelegem mai bine. Vorbește cu micuții tăi despre picturile și desenele lor odată ce sunt finalizate. În acest fel se vor simți apreciați și își vor dezvolta, de asemenea, bune abilități de comunicare“, a precizat Lucian Gogu Craiu, profesorul de pictură al expozanților.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.