Marți, 15 noiembrie 2022, ora 9, Sala de festivități a Colegiului Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț găzduiește Conferința ”Rolul Casei Regale în România postdecembristă”, susținută de Avocatul Casei Regale a României, dr. Ioan-Luca Vlad, organizată de Direcțiunea Colegiului, de Catedra de Istorie, Socio-Umane și Religie, precum și de Consiliul Școlar al Elevilor din CNPR.
Colaborarea cu prestigiosul invitat datează din 2019, de la ceremonia decorării Colegiului de către Casa Regală a României cu decorația Crucea Casei Regale a României, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înființare. Pe site-ul Casei Regale a României apar următoarele precizări:” Crucea Casei Regale va fi acordată unui număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă, aflate în România sau în străinătate. Decernarea Crucii Casei Regale a României va fi făcută unor personalităţi în poziţii importante în Casa Majestăţii Sale Regelui. Se poate decerna unor colaboratori ai Casei Regale care se bucură de prestigiu în societatea românească, reprezentând societatea civila, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomaţiei, precum şi organizaţii naţionale sau internaţionale. Totodată, decoraţia poate fi acordată unor personalităţi care au sprijinit activitatea Casei Regale în mod continuu sau care au făcut o faptă importantă faţă de Casa Regală.
Crucea Casei Regale a României se poate acorda, de asemenea, instituţiilor şi organizaţiilor care au adus o contribuţie importantă la promovarea efortului Casei Regale în serviciul României. Posesorii Crucii Casei Regale a României vor sărbători ziua Crucii Casei Regale în fiecare an la 26 martie, ziua în care Carol I a devenit Rege al României, prin votul reprezentanţilor naţiunii”. În semn de recunoștință, pe antetul Colegiului figurează acest simbol.
Domnul Ioan-Luca Vlad este absolventul Colegiului Național ”Ion Luca Caragiale ” din București, promoția 2005 și al Facultății de Drept din cadrul Universității București, al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene (licenţă) şi doctor în drept internaţional cu teza „Statele şi anexiunile teritoriale nerecunoscute în dreptul internaţional public şi privat” (coordonator prof. univ. dr. Raluca Miga Beşteliu, 2015). Vorbește limbile franceză, engleză și germană. Colaborarea sa cu Casa Regală a României a început din 2006, iar din 2014 a devenit, în mod oficial, Avocatul Casei Regale a României, realizându-și astfel, după propria mărturisire, visul din copilărie de a fi în serviciul Casei Regale, după întâlnirea sa cu Majestatea-Sa, Regina Ana. A fost, timp de mai mulţi ani, mediator autorizat, precum şi Punct Naţional de Contact al Centrului European de Drept Spaţial. Este decorat cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Ordinul Coroana României (Ofiţer apoi Comandor) şi ocupă poziţia onorifică de Cancelar al Decoraţiilor Regale.
Pe lângă experiența juridică, domnul Ioan-Luca Vlad este și autor de lucrări de specialitate, dintre care menționăm „Succesiuni internaţionale” (Universul Juridic, 2017) şi al monografiei de dreptul familiei şi succesoral din cadrul International Encyclopedia of Laws (Wolters Kluwer).
În perioada pandemiei, domnul avocat s-a întâlnit on line, pe platforma Zoom, cu elevii ”Rareșului” care studiau opționalul ”Istoria Monarhiei în România”, unul dintre cele mai vechi și mai longevive opționale din Colegiu. La aceste întâlniri on line au participat și alți elevi interesați de istorie, foști elevi-studenți sau absolvenți de studii superioare- profesori de istorie din APIN, colaboratori de la Complexul Muzeal Național Neamț, precum dr. Mihaela-Cristina Verzea.
Prin prezența domnului avocat dr. Ioan-Luca Vlad în Colegiul nostru, elevii vor beneficia nu doar de o lecție extraordinară de istorie, ci și de un model de devenire profesională și de personalitate. Conducerea Colegiului își exprimă convingerea că această conferință va fi prima dintr-o viitoare, durabilă și memorabilă colaborare.