”Cu mare bucurie vă pot spune că luni, săptămâna viitoare, pe data de 14 noiembrie, va fi recepția tehnică, respectiv constructorul îmi va preda clădirea. După recepția propriu-zisă, vom reloca toate unitățile poștale, care au fost în chirie la terți, în clădirea noastră. Îmi propun ca termen final în care să fac deschiderea oficială să fie data de 18 noiembrie, deci un interval foarte scurt. Să mutăm tot, să avem conexiune la internet, inclusiv să putem presta servicii în cele mai bune condiții. Nu-mi încape inima în piept. Este un vis al meu de cel puțin 11 ani, de când ne-am mutat, și la a patra tentativă a fost cu noroc, respectiv am găsit tot suportul autorităților și al conducerii companiei să se acorde bani pentru lucrări și să ne mutăm în casa noastră”, ne-a declarat Cristian Tapalagă, directorul Oficiului Județean de Poștă Neamț.
Clădirea emblematică, operă a renumitului arhitect italian Carol Zani, a fost construită în anii 1930-1934, cu destinația ”poștă”, sens în care i s-au creat circuitele și compartimentările necesare, și are statut de monument istoric. În 2009, când exista interes din sfera politică pentru schimbarea destinației construcției, nu s-au mai întreținut cazanele care asigurau încălzirea, angajații au început să folosească radiatoare, iar instalația electrică a cedat. În loc să facă reparațiile necesare, directorul de la vremea aceea a decis mutarea în spații închiriate, ”parafând” astfel încă o afacere păguboasă pentru Poșta Română. Și în vreme ce bani pentru chirie au fost tot timpul, fonduri pentru reparații au fost aprobate după ani de insistențe și după ce Direcția pentru Cultură Neamț a aplicat o amendă Companiei Poșta Română. Acum, în sfârșit, s-au încheiat lucrările de reparații și pietrenii vor putea admira, din nou, cea mai frumoasă clădire din oraș în care se desfășoară servicii publice.
”Mergeam în copilărie acolo, pe vremea când serviciile poștale erau mult mai active decât astăzi, când se trimiteau scrisori și felicitări, când completam integrame și le trimiteam prin poștă la concursuri. Chiar am câștigat un premiu, și am fost tare bucuroasă. Mi-era drag, chiar și dacă stăteam la coadă acolo. Admiram tot tipul decorațiunile din interior și nu simțeam când trece timpul. Mi-era dragă clădirea de atunci, mi-e dragă și acum. E o clădire superbă și-mi pare bine că s-a deblocat situația asta. Abia aștept să fie deschisă și presupun că toată lumea din Piatra-Neamț se va bucura de acest eveniment”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.
Cristina Mircea