Ionel Arsene scapă de acuzația că a luat 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan

0

Gheorghe Ștefan a fost audiat astăzi, 11 noiembrie, cam degeaba, la Curtea de Apel Brașov, unde se judecă apelul în procesul în care Ionel Arsene este acuzat de trei fapte de corupție. Ștefan este cel care a depus denunț la DNA și a afirmat că, în anul 2013, i-a dat 100.000 de euro lui Ionel Arsene pentru a interveni la conducerea Agenției Naționale de Integritate și a obține eticheta de ”incompatibil” pentru Culiță Tărâță, care conducea atunci CJ Neamț. Tot Gheorghe Ștefan a declarat că i-a mai dat 15.000 de euro lui Arsene, cu scopul de a-l plăti pe redactorul șef de la acea vreme al unui ziar central pentru a scrie articole denigratoare despre Culiță Tărâță.

Pentru denunțul lui Ștefan, Ionel Arsene a fost condamnat la 5 ani de închisoare la Tribunalul Bacău, la fel ca și pentru celelalte două fapte din dosar, de trafic de influență, iar instanța i-a aplicat sporuri de pedeapsă, astfel încât condamnarea finală a fost de 8 ani și 4 luni de închisoare. Astăzi, la Curtea de Apel Brașov, se discuta despre prescrierea faptei, dar totuși Gheorghe Ștefan a fost audiat, chiar dacă nu mai are sens, doar pentru că așa ”cer procedurile”.

Prin urmare, președintele CJ Neamț mai are de răspuns în fața justiției pentru celelalte două fapte din 2015, prezentate astfel de DNA:

  1. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale. În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului.
  2. În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat …, județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.

În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus. Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016).

Cu mențiunea că și pentru aceste două fapte, pedepsele inițiale au fost tot de câte 5 ani de închisoare (dar în România condamnările se contopesc, nu se adună) rămâne de văzut ce va stabili Curtea de Apel Brașov la finalul procesului și ce influență va avea prescrierea în cazul Gheorghe Ștefan.

Al doilea martor audiat astăzi a fost Iulian Jugan, acum subprefect de Neamț, în 2015 secretar de stat în Ministerul Mediului și ”colegul de partid” despre care se face vorbire în comunicatul DNA.

Pentru termenul viitor, stabilit pe 12 decembrie, au fost citați Ion Careja (de la Construcții Hidrotehnice Iași) și Vasile Panaite, fost prefect de Neamț și primar de Dragomirești, implicat în povestea cu tâmplăria termopan de la Școala Icușești.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.