Ambasadorul Poloniei la conferința de la Piatra-Neamț: ”Trebuie să sprijinim Ucraina în această luptă”

0

Conferinţa internaţională, care a avut loc ieri, 9 noiembrie, la Piatra-Neamț, a fost un eveniment important prin prisma confirmării relațiilor româno-polone, implicit, prin prezența Excelenței sale Maciej Lang – ambasadorul Republicii Polone în România. Programul – care includea vizitarea orașului și o plimbare cu telegondola, nu a putut fi respectat în totalitate, reprezentanții Ambasadei Poloniei fiind nevoiți să plece imediat după încheierea dezbaterilor. Mâine, pe 11 noiembrie, Polonia sărbătorește cea mai importantă zi națională – Ziua Independenței.

  • ”Țările noastre au cunoscut istoria de război, știm că pacea trebuie ocrotită și protejată”

Tema conferinței a fost ,,Batalionul 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski”/Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” şi Batalionul Logistic ,,Carol al II-lea”/Brigada 17 Mecanizată ,,Wielkopolska” – continuatori ai tradiţiilor cooperării militare româno-polone interbelice”.

Activitatea a fost organizată de Divizia 4 Infanterie ,,Gemina” prin Batalionul 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski” şi Muzeul Militar ,,Ştefan cel Mare” – Filiala Moldova a Muzeului Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”, cu sprijinul Primăriei municipiului Piatra Neamţ, în cooperare cu Institutul Polonez din Bucureşti, Universitatea Naţională de Apărare ,,Carol I”, Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Muzeul Naţional de Istorie al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Şcoala de Subofiţeri Jandarmi ,,Petru Rareş” din Fălticeni.

Primirea oficială a avut loc pe platoul Curții Domnești, iar lucrările propriu-zise în sala Muzeului de artă, care găzduiește valoroasa expoziție Nicolae Iorga. Seria discursurilor a fost deschisă de directorul Complexului Muzeal Național Neamț, dr. Dorin Ciprian Nicola, singurul care a vorbit în limba engleză, impecabil de altfel, și a fost urmat la microfon de generalul de brigadă dr. Daniel Pop, comandantul Universității de Apărare și reprezentant al Statului Major al Apărării, care a punctat: ”Relațiile româno-polone interbelice au gravitat în jurul apărării frontierelor, în fața unui atac neprovocat venit din partea Rusiei. Solidaritatea reciprocă se manifestă și astăzi: o singură alianță același steag albastru!”.

Discursul ambasadorului Maciej Lang a fost precedat de mulțumiri pentru invitație și de precizarea că se află pentru prima dată în Piatra-Neamț, un oraș impresionant: ”Ca ambasador în România sunt foarte mândru de calitatea cooperării bilaterale în domeniul securității. Țările noastre au cunoscut istoria de război, știm că pacea trebuie ocrotită și protejată. Cooperarea noastră în domeniul securității este deosebită, iar în ceea ce privește flancul estic al NATO este extrem de importantă, pentru că Polonia și România sunt doi piloni de securitate. Întărirea flancului estic în ziua de astăzi este mai actuală, în contextul războiului care se desfășoară în vecinătatea noastră, unde Ucraina, vecinul nostru comun, a căzut victimă agresiunii ruse – complet neprovocată și extrem de brutală. Ucraina ține piept cotropitorilor ruși apărând de fapt nu numai independența sa, ci toată Europa. Și de aceea trebuie să ajutăm, trebuie să sprijinim Ucraina în această luptă, trebuie să facem tot posibilul în această privință”.

În alocuțiunea sa, primarul Andrei Carabelea a făcut referire la numele mareșalului polonez pe care-l poartă Batalionul 634 Infanterie din Piatra-Neamț: ”Mareșalul Józef Piłsudski, una dintre cele mai remarcabile personalități politice și militare ale secolului trecut, a fost primul șef de stat al Poloniei moderne și cel care a condus armata polonă în Războiul Polono-Sovietic dintre 1919-1921. Atunci polonezii i-au învins pe invadatorii ruși și le-au blocat calea către Europa. La finalul războiului, România și Polonia au semnat Convenția militară defensivă, prima alianță regională de securitate încheiată de statul român după Primul Război Mondial. Istoria este ciclică, istoria se repetă și așa cum mareșalul Józef Piłsudski și armata polonă au făcut față invadatorilor ruși acum mai bine de un secol, sunt convins că exemplul de patriotism și de rezistență eroică pe care ni-l oferă astăzi poporul ucrainean ne va conduce către același rezultat: cei care-și apără casa, familia, patria, au întotdeauna victoria de partea lor! Dumnezeu să apere Ucraina! Dumnezeu să apere Europa, să binecuvânteze Polonia și bineînțeles să binecuvânteze România!”

În aceeași idee, prefectul Adrian Niță a făcut trimitere la colaborarea dintre cele două state în gestionarea crizei refugiaților:: ”Relațiile româno-polone au început încă din secolul al XIV-lea când pentru a ne apăra de alte invazii, și putem vorbi despre cea tătară sau cea otomană, am colaborat în acele vremuri. Iată că astăzi, din punct de vedere geopolitic ne regăsim în aceeași situație și trebuie să ne unim forțele și interesele pentru a face față unui alt inamic care, de această dată, se pare că nu joacă onest și ne-a determinat să ne unim din nou forțele în cadrul NATO și nu numai. Trebuie amintită și colaborarea foarte bună care a existat în gestionarea crizei refugiaților, unde Polonia și România au jucat un rol deosebit, primind cu ospitalitate și cu grijă, multe persoane refugiate din Ucraina. Rolul acestei conferințe este unul deosebit și diplomația are un rol important pentru că, așa cum spunea bunicul meu, e bine să ai relații foarte bune cu vecinii. Se pare că Polonia și România sunt pe drumul cel bun și nu de acum, încă din cele mai vechi timpuri, relațiile consolidându-se după Primul Război Mondial, din 1938 la nivel diplomatic existând și ambasadă, iar în ultimii 20 de ani aceste relații au crescut frumos și continuă să crească”.

Cristina Mircea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.