Spitalul Județean – amendat cu 34.000 de lei pentru 8 pacienți infectați cu Acinetobacter

0

Situația de fapt: la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț au murit 8 pacienți, în luna octombrie, toți internați în stare gravă, în diverse secții. Analizele microbiologice care se fac periodic au evidențiat că, pe lângă afecțiunile pentru care au fost internați, toți pacienții aveau același microb – Acinetobacter, situație în care conducerea spitalului a anunțat DSP Neamț. Au urmat controale, s-au găsit nereguli, s-au aplicat amenzi. Urmează și alte măsuri.

  • Managerul spitalului crede că microbul a fost adus ”din afară”

 Au venit controale de la DSP, a venit și o comisie de la Iași, o singură probă a ieșit neconformă (din secția chirurgie)”, a declarat managerul Alexandru Filimon. ”Pacienții aveau Acinetobacter, dar noi am ieșit bine la controlul respectiv, ca spital. Explicația este că puteau să aducă microbul din afară, pentru că unii au venit direct pe ATI, iar omul poate să vină cu o plagă și să aibă microbul. În plus, pacienții respectivi erau în stare foarte gravă, pentru că aveau afecțiuni severe. Pe certificatele de deces nu este infecția cu Acinetobacter drept cauză a morții, comisia a verificat foarte bine aceste aspecte. Deci decesele nu au fost cauzate de microb și nu toți pacienții au murit la ATI, ci și la cardiologie, interne, contagioase. DSP a găsit anumite nereguli la ATI și niște proceduri lipsă la compartimentul SPIAAM (Serviciul Prevenire a Infecțiilor Asociate Activității Medicale) și la laboratorul de microbiologie. Laboratorul a descoperit aceste infecții și ne-a anunțat după 6 zile. Vom mai lua niște măsuri, se vor mai schimba niște epidemiologi, lucrurile nu vor fi lăsate așa”.

Vestea bună: după 27 octombrie nicio probă n-a mai ieșit neconformă, a fost testat și personalul, deci nu mai există Acinetobacter în spital.

  • Directorul DSP: ”Este foarte dificil la un om cu atâtea boli să calculezi ponderea infecției cu Acinetobacter în cauza morții”

Radu Firăstrău, directorul DSP Neamț ne-a declarat, ferm, că nu trebuie să existe infecții în spitale: ”Pacienții respectivi chiar aveau probleme foarte grave, am înțeles că doi au venit în stop cardio-respirator și au fost resuscitați. Din ce-am vorbit cu epidemiologii este greu de deslușit speța asta. Pacientul de la ATI stă acolo, nu se mișcă, nu știu cum se poate propaga infecția. Și este foarte dificil la un om cu atâtea boli să calculezi ponderea infecției cu Acinetobacter în cauza morții. Dar clar este că nu trebuie să existe microbi în spital. Vrem să încurajăm raportările, să nu se ascundă infecțiile așa cum se întâmplă în România astăzi. Nu mă refer la spitalele din Neamț, nu am avut această senzație, dar față de media europeană de 8%, în România abia se raportează 2-3% și nu văd de ce să ascundem. Este o problemă cu care ne confruntăm, care apare peste tot în lume și pe care trebuie să o cunoaștem ca să o putem rezolva”.

În această după-amiază, 9 noiembrie, DSP Neamț a dat un scurt comunicat pe subiectul Acinetobacter în spitalul județean: ”Direcția de Sănătate Publică Neamț a fost informată în luna octombrie 2022, despre existența mai multor cazuri de infecții asociate asistenței medicale cu Acinetobacter, la nivelul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. O echipa formată din medici epidemiologi și de laborator din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț și din cadrul Centrului Regional de Sănătate Publică Iași s-a deplasat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru investigații epidemiologice și microbiologice. Inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică au efectuat, în paralel, o acțiune de control și pentru neconformitățile constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 34.000 lei. Au fost dispuse măsuri privind implementarea la nivelul unității sanitare a tuturor prevederilor Ordinului M.S. nr. 1761/2021, cu modificările și completările ulterioare, a prevederilor Ordinului M.S. nr. 1101/2016, cu modificările și completările ulterioare, elaborarea/revizuirea unor proceduri și protocoale de lucru, reinstruirea periodică a personalului. Inspectorii sanitari vor efectua recontroale pentru verificarea remedierii neconformităților constatate”.

Discuții despre Acinetobacter, denumită ”bacteria ucigașă din spitalele României” sunt frecvente în spațiul public. Detalii despre aceste microb, pe seama căruia au fost puse decesele unor pacienți din spitalul ”Marius Nasta” aici.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.