Un polițist din Neamț rezolvă cele mai grele dosare din țară

0

Cu o experiență de 11 ani la ”Omoruri”, unul dintre cei mai buni polițiști din județul Neamț a fost promovat, practic, la IGPR, la un serviciu care se ocupă cu dosarele ajunse în impas și nerezolvate la inspectoratele județene. Structura, al cărei angajat a devenit de 4 luni, se numește Serviciul de Analiză Comportamentală și funcționează după un model creat de FBI. De altfel, colaborarea cu FBI l-a impulsionat pe Răzvan Oniea să-și perfecționeze cunoștințele de limbă engleză. Între timp, s-a înscris la un curs postuniversitar și la un master de psihologie judiciară.

Chiar m-am simțit onorat când mi s-a făcut propunerea de a lucra la Direcția de Investigații Criminale din IGPR, mai ales că sunt atâția polițiști buni în fiecare județ. M-am hotărât pe loc, pentru că, dincolo de impedimente – ”naveta” săptămânală între București și Girov, stat în chirie, departe de familie – profesional este ”next level”. Echipa de specialiști analizează un dosar penal prin prisma mai multor factori: victimologie, cercetare la fața locului, psihologie, și rezultă un raport de constatare care ghidează lucrătorul de judiciar spre un autor. Este vorba despre acele dosare în care, aparent, nu mai sunt șanse. Însă acest serviciu nu analizează doar dosarele cu autor necunoscut, ci se ocupă și cu analiza comportamentală a criminalului în serie sau a violatorului în serie. În funcție de concluzii, stabilim întregul parcurs infracțional și putem lega fapta analizată de alte fapte în care autorul a avut aceeași conduită în câmpul infracțional. Practic, Serviciul de Analiză Comportamentală nu rezolvă efectiv dosarele, ci sprijină lucrătorii de judiciar, prin ghidarea spre autor, oferindu-le un profil psihologic și comportamental. Fac parte dintr-o echipă formată din 3 ofițeri psihologi și 4 judiciariști cu experiență în spate – eu sunt singurul din Neamț, iar colegii mei sunt din Ploiești, București și Brăila. Ne-au fost repartizate două dosare cu impact mediatic, despre care se discută, constant, pe la Tv. Și acum am realizat că, de fapt, eu făceam analiză comportamentală de 11 ani, de când am început să lucrez la ”Omoruri”, doar că nu știam”, ne-a declarat Răzvan Oniea.

Printre multele dosare dificile rezolvate de ofițerul nemțean se numără un omor de la Zănești. Autorul a fost prins după 9 ani, timp în care suspect a fost un om care crăpase lemne 8 ore în șir și, evident, urmele lăsate de el au fost cele găsite pe topor, nu cele ale adevăratului criminal, care ”folosise” toporul doar câteva minute. Salvarea a venit de la un muc de țigară și o picătură din sângele autorului, pe baza cărora s-a putut stabili profilul ADN.

Un alt dosar important, pentru s-a obținut condamnarea criminalului, deși nu s-a găsit niciodată cadavrul victimei, este cel numit ”Elodia de Neamț” – tânăra femeie ucisă și aruncată în lacul Bicaz de fostul soț, care-și dorea să păstreze casa construită în timpul căsniciei. Iar ultimul dosar, aflat acum la judecată, este cel în care după 15 ani s-a putut dovedi că un individ din Târgu Neamț și-a ucis fetița și fosta soție (detalii aici).

Cristina Mircea 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.