A luat bacalaureatul cu cea mai mare notă din liceu, a absolvit Facultatea de drept ca șefă de promoție și, la cei 25 de ani ai ei, este cea mai tânără angajată a Primăriei Grințieș. Când era adolescentă, își dorea să plece cât mai departe de satul natal și să devină pilot de aviație. Un film și, mai apoi, un proiect din timpul facultății, i-au schimbat radical deciziile.
- ”La Grințieș chiar se face școală, pot să spun asta cu mâna pe inimă”
Georgiana Iuliana Apopei s-a născut pe 26 august 1997, într-o familie care a pus pe primul loc educația celor două fiice. Mama s-a ocupat să le ajute la teme, să le asculte și să verifice cum se pregătesc pentru școală. Georgiana a fost eleva profesorului Daniel Dieaconu, directorul Școlii Grințieș, care i-a fost și diriginte: ”Domnul profesor ne-a învățat să fim foarte uniți, să tragem unul pentru celălalt, dar dacă greșea unul suportam toți. La Grințieș chiar se face școală, pot să spun asta cu mâna pe inimă. Fiind bine instruiți în cele 8 clase ne-a fost ușor să intrăm la Liceul Tehnologic Corbu, din Harghita, un liceu cotat peste celelalte din județ. Profesorii aveau tendința să ne supravegheze foarte mult, aveam reguli clare și nu puteam să chiulim pentru că ne recunoșteau oamenii după uniformă pe drum și ne întrebau de ce nu suntem la ore. Inițial mă gândeam la un liceu din Piatra-Neamț, dar părinții mei nu au avut posibilități și atunci am optat pentru Corbu, mai ales că se asigura transportul elevilor cu mașina școlii. Am reușit performanța să iau bacul cu cea mai mare notă din liceu, anul acesta în vară s-a reușit o performanță și mai mare: s-a luat nota 10 pe linie la bacalaureat la Liceul Tehnologic Corbu, din câte știu eu”.
Când era în liceu, Georgiana își dorea să devină pilot de aviație, uniforma fiind atracția cea mai mare, dar filmul ”Blonda de la drept” a determinat-o să-și schimbe opțiunea și să dea examen la…drept, la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Facultatea a însemnat foarte multe nopți nedormite, foarte multe cafele băute și un efort susținut de a învăța cuvânt cu cuvânt o mulțime de legi, pentru că așa cereau unii profesori. Alți profesori puneau accent pe capacitatea studenților de a înțelege și interpreta legile, parte mult mai interesantă comparativ cu învățatul pe de rost.
În 2019, proaspăta absolventă de drept s-a gândit să-și continue studiile și a ales un master comasat (2 ani în unul) la Iași, la științe penale, după care s-a angajat. Primul loc de muncă n-a avut nicio legătură cu ceea ce a învățat în facultate. După câteva luni de serviciu la un call center, a decis să se întoarcă acasă. Aceeași decizie o luase și sora ei, după câțiva ani petrecuți în străinătate.
”Când eram în liceu chiar îi spuneam mamei mele că abia aștept să plec și să nu mai vin aici, dar după ce-am intrat la facultate am realizat în ce zonă extraordinară trăim. Am avut de făcut un proiect despre locul din care suntem, în ideea de a scoate în evidență avantajele și am făcut niște poze la dealuri, dar și în împrejurimi, prin Borsec și prin Durău, iar unul din colegi m-a întrebat ”Tu chiar acolo locuiești?”. Nu-i venea să creadă că am asemenea priveliște când mă trezesc dimineața și beau cafeaua, și chiar mi-a spus că alții, care locuiesc în orașe aglomerate, trebuie să plece în concediu și să plătească doar ca să aibă parte, câteva zile, de un astfel de peisaj”.
Una dintre marile bucurii ale Georgianei este lectura. Dar îi plac foarte mult și călătoriile. În afara țării nu a fost decât în Portugalia până acum, însă în România a ajuns cam prin toate regiunile, exceptând Clujul, Delta Dunării sau Oradea. A impresionat-o Mănăstirea Curtea de Argeș, a trăit o experiență unică în pasul Palma, de lângă Suceava, unde este cea mai lungă tiroliană din țară, și a fost de-a dreptul încântată de felul în care arată Brașovul de Crăciun.
- ”Mi-am propus să rămân în Grințieș și să schimb ceva în Grințieș”
La Primăria Grințieș. Georgiana este consilier achiziții publice și proiecte europene și locale. Ce-a învățat în facultate o ajută să înțeleagă mai ușor legile despre care crede, de altfel, că lasă loc de interpretare și au multe lacune. Despre administrație, însă, nu știa nimic.
”La început este foarte ciudat să te acomodezi și e foarte important să te îndrume cineva. Doamna primar a fost tot timpul lângă mine, cum de altfel este, mereu, lângă noi toți. Am colegi care lucrează la alte primării și-mi spun că nu e chiar așa prietenoasă atmosfera. Primarul are funcția de primar și nu există să poți să mergi să-l întrebi dacă ai o problemă, când te blochezi câteodată și nu știi încotro s-o iei. Contează să mergi să întrebi pe cineva, e foarte important lucrul ăsta. Noi, în primărie, tind să cred că suntem un colectiv foarte unit, putem vorbi începând de la probleme profesionale și să ne sfătuim ce facem într-o anumită situație, până la probleme personale. Care poate să ajute, ajută, care nu – se limitează la discuție și atât. Am simțit, în acești 2 ani, că Primăria Grințieș este locul meu, și chiar îmi place ceea ce fac. Peste 10 ani mă văd tot aici, pentru că mi-am propus să rămân în Grințieș și să schimb ceva în Grințieș. Este foarte frumoasă zona și ar merita vizitată. Ar trebui mai multă promovare, dar ar trebui implicare și din partea cetățenilor, nu putem doar noi, primăria, să facem asta. De exemplu, Festivalul Haiducilor este o posibilitate de a promova Grințieșul, dar cu siguranță mai sunt și altele care să pună în valoare cadrul natural de excepție și tradițiile din zonă”.
În vara anului viitor, Georgiana se va căsători cu prietenul ei (un tânăr din Poiana Largului). Știe deja cine se va ocupa cu aranjamentele florale: tatăl ei, care lucrează, de 15 ani, într-o florărie din Cipru și a devenit foarte priceput în a combina armonios culorile și tipurile de flori. Vine acasă o singură dată pe an, dar sacrificiul pe care l-a făcut atâta timp pentru soție și copii a fost compensat de decizia fetelor de a se întoarce în sat, după ce-au terminat studiile. Mai ales acum, când tinerii fug de la sat spre oraș și din orașele mici spre cele dezvoltate, care le oferă alte oportunități. Există însă și alte excepții, de exemplu un coleg de-al Georgianei, care a învățat la Facultatea de psihologie din Iași, a făcut un master, și acum este profesor chiar la liceul din Corbu, la care a studiat.
Raportându-se la viitorul nu foarte îndepărtat, Georgiana spune că-și dorește copii și i-ar crește cu șotron, cu sărit coarda, alergat pe dealuri, mers cu bicicleta și mai puțin calculator, telefon și tabletă. Ba chiar și un pic de treabă prin gospodărie, pentru că un copil devine mai responsabil atunci când știe că are anumite lucruri de făcut și se străduiește să le facă foarte bine. Ea așa a fost crescută.
”E o fată extraordinară”, a spus Ana Buștihan, primărița de Grințieș. ”E preocupată, tot timpul mă ajută și nu se limitează doar la ce i-am spus, vede și mai departe. Îi place ceea ce face și vrea să rămână în Grințieș, asta mă încântă cel mai mult. Când tinerii se întorc acasă să muncească înseamnă că avem viitor”.
Cristina Mircea