Directorul Publiserv: ”Nu-mi convine să mă înjure lumea că străzile sunt asfaltate prost”

1

Marius Ghineț este singurul candidat care s-a înscris la concursul pentru funcția de director general al societății Publiserv, momentan fiind director general interimar. Așadar, având în vedere că se află în fața unui mandat de 4 ani, l-am întrebat cât este de mulțumit de activitatea societății și ce planuri are.

– Cred că mulți oameni din Piatra-Neamț au o nedumerire: de ce vreți să fiți director la Publiserv, când ați putea sta liniștit să vedeți doar de firma dumneavoastră, fără bătăi de cap?

Eu am societatea de pompe funebre de 20 de ani, suntem autorizați, eu am făcut tot felul de cursuri, dar mai am un spațiu comercial în Roznov, care este închiriat și îmi mai vin și de acolo venituri în fiecare lună. Deci nu stau la Publiserv pentru bani, am 7.000 de lei salariu, cel mai mic dintre toți directorii societăților Consiliului Local. Eu n-am luat niciodată primă, în 5 ani de zile. Și am contract de mandat, care nu presupune un program de la 8 la 16, eu sunt la treabă și sâmbăta, și duminica, și oricând este nevoie.

– Și în aceste condiții – salariu mic, muncă multă – ce v-a determinat să vă înscrieți la concurs?

Faptul că, deși dețin de 5 ani funcție de conducere în Publiserv, n-am avut niciodată un mandat de director general și nici ocazia să conduc societatea asta așa cum mi-aș fi dorit, efectiv ca pe o firmă privată. Unul dintre principiile mele este ”Dacă ești eficient rămâi, dacă nu – pleci!”. Iar eu m-am chinuit 3 ani de zile să dau afară un angajat pe care l-am prins cu băutură, și mereu a fost ținut în brațe de unii și de alții. Nu așa se face treaba! Nu cu angajări pe ochi frumoși și pe rugăminți, nu cu oameni care-și spun că ziua trece, leafa merge! Îmi asum că am dat afară 54 de oameni de la Publiserv de când sunt aici, pentru băutură, pentru lipsă de rezultate, pentru ineficiență. Pe mine mă deranjează dacă lucrările nu sunt de calitate. Nu-mi convine să mă înjure lumea că străzile sunt asfaltate prost.

– Ce vă doriți de la Publiserv?

Eficiență. Îmi doresc ca societatea asta, pe care o înjură tot orașul de 20 de ani, să facă treabă bună și să aibă utilaje noi. Societatea trebuie administrată ca o firmă privată, în care tu, ca administrator, să ai rezultate la sfârșitul zilei, la sfârșitul lunii, la sfârșitul anului. Eu am venit în cel mai prost moment la Publiserv, când nu ieșise încă din insolvență și avea o mulțime de datorii. Am terminat cu datoriile și de acum vreau să fac investiții. Am scăpat de ratele la finisor (utilajul care așterne asfaltul), avem două camioane în leasing 40.000 de lei pe lună ne costă, în martie achităm unul, în iulie pe al doilea și parcă am și eu curaj să iau un buldoexcavator, un cilindru de asfalt cum trebuie, că folosim un cilindru vai de steaua lui! Măcar să știu că am în curte tot ce-mi trebuie și nu am nevoie să închiriez utilaje de nicăieri! Plus că mai este o problemă: nu semnez absolut nimic pentru externalizare de lucrări. Nu sunt de acord ca primăria doar să plimbe niște bani prin Publiserv, iar lucrările să le facă alții. Ori lucrăm cum trebuie, ori nu mai lucrăm deloc! N-am niciun alt interes în această societate, decât să facă bani, atfel ca Publiserv să se dezvolte și să crească.

– Ați spus că nu vă convine să vă înjure lumea că străzile sunt asfaltate prost. De ce sunt asfaltate prost?

Am probleme cu cei de la Stația de asfalt, sunt 10 oameni acolo, i-am chemat și le-am spus că nu e important ”să înnegrim strada”, că ei încă mai gândesc așa, este important cum înnegrim. Calitatatea este cea care contează. Eu pot să recomand Consiliului de administrație și AGA să închid Stația de asfalt și să-i dau pe toți afară. Mie mi-ar trebui un om pe execuție, care să stea la fiecare lucrare. Eu am stat anul trecut pe Bistriței și lucrarea e impecabilă, dar ajungeam la 10 seara acasă. Și atunci am zis că soluția este să imput personalului lucrările care nu sunt de calitate și nu sunt decontate de primărie. Am făcut deja asta cu un inginer care a lucrat prost la sensul giratoriu de la gară. L-am dat afară, l-am dat în judecată și trebuie să ne dea 20.000 de lei. Deci regula e clară: cine greșește, plătește! Cele mai mari cheltuieli din societatea Publiserv sunt la producția de asfalt și dacă oamenii nu sunt în stare să facă treabă de calitate, îi dau afară pe toți, închid stația și rămânem cu pavele, cu betoane și cu ce mai facem noi. Mie, în calitate de director general la Publiserv, nu-mi convine să merg cu mașina prin hopuri- dâmburi! S-a terminat cu joaca! Vreau să-i învăț pe colegi să fie gospodari și să înțeleagă că, dacă nu-s gospodari, plătesc din buzunarul lor!

A consemnat Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.