Asistenta care a cerut 4.300 de euro pentru o angajare la spital -condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare

1

După un proces scurt și încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, Marinela Diaconu – angajată a Direcției de Sănătate Publică Neamț, a fost condamnată astăzi, 14 octombrie, la 3 ani de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității. Acum exact un an, pe 14 octombrie 2021, ea a fost arestată preventiv pentru trafic de influență, dar eliberată câteva zile mai târziu.

”În fapt, s-a reținut că, în cursul lunii august 2020, aceasta a pretins și primit de la o persoană suma de 300 de euro, în vederea exercitării influenței pe lângă funcționari publici, în scopul scoaterii la concurs a unui post de asistent medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț. Totodată, în cursul lunii septembrie 2020, a pretins suma de 4.000 de euro, de la aceeași persoană, din care a primit 3.000 de euro, pentru a-și exercita influența pe lângă membrii comisiei de concurs în scopul ocupării unui post de asistent medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț”, se arăta în comunicatul Direcției Generale Anticorupție din octombrie 2021.

În timpul anchetei, asistenta și-a recunoscut vinovăția și, implicit, faptul că nu ar fi putut determina scoaterea la concurs a vreunui post la spital și nici ”aranjarea” concursului, deci pur și simplu a păcălit persoana care căuta serviciu și i-a luat banii.

Instanța a decis să confiște suma de 3300 de euro: ”Condamnă pe inculpata D M la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale). În temeiul art. 91 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal. În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, obligă pe inculpată ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Neamţ, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 litera a Cod penal, impune inculpatei obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională, pe durata termenului de supraveghere. În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Piatra Neamț, jud. Neamț, sau în cadrul Primăriei com. Dobreni, jud. Neamţ, pe o perioadă de 60 (șaizeci) de zile lucrătoare, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. În temeiul art. 404 alin. 3 Cod procedură penală raportat la art. 96 Cod penal, atrage atenţia inculpatei că, dacă pe parcursul termenului de supraveghere de 3 ani, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere, obligaţiile stabilite sau dacă săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei de 3 ani închisoare. În temeiul art. 291 alin. 2 Cod penal, dispune confiscarea de la inculpata D M în folosul statului, a sumei de 3300 euro”.

Hotărârea Tribunalului Neamț poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

Marinela Diaconu lucrează în continuare la DSP Neamț, dar probabil se va feri, cel puțin în următorii 3 ani, să mai promită cuiva vreo angajare la spital.

Cristina Mircea

1 COMENTARIU

  1. Superb, auzi ptobatiune pentru mită. Ce judecatori de treaba, deci Morenciu revine și el la serviciu curand😄😄😄. Voi ăștia care luati mită ati îngropat România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.