IICCMER: peste 15.000 de copii au murit în căminele comuniste, aproape 400 dintre ei la Păstrăveni

0

”Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc transmite faptul că a investigat, începând cu anul 2017 și până în prezent,  moartea a 2207 de copii, decese care au survenit prin înfometare, condiții improprii de viață și lipsirea de asistență medicală în 4 din cele 26 de Cămine spital care au funcționat pe teritoriul RSR, până în 1990. IICCMER estimează că în perioada 1967 – 1990 au murit peste 15.000 de minori, internați în cele 26 de Cămine spital.

Dintre toate Căminele spital și Spitalele de neuropsihiatrie investigate de IICCMER, la Căminul spital de la Cighid a fost înregistrată cea mai mare mortalitate: de la înființare spitalului (1 octombrie 1987) și până la 30 aprilie 1990  au murit 160 de copii, dintr-un număr de 183 internați în spital. Precizarea vine ca urmare a inițiativei pan-europeană, derulată ieri, în Parlamentul European, inițiativă care aduce laolaltă 19 țări și are ca scop oprirea, recunoașterea și prevenirea abuzurilor asupra copiilor Europei.

IICCMER a depus sesizări penale în 2017 și 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în căminele spital Cighid (între anii 1987-1990), Păstrăveni (între anii 1966 – 1990), Sighetu Marmaţiei (între anii 1973-1991) și Spitalul pentru copii Neuropsihici cronici, de la Siret (între anii 1980 – 1989)”, se arată într-un comunicat al IICCMER.

În luna mai a acestui an au fost exhumate două dintre victimele Căminului spital pentru minori irecuperabili Păstrăveni, în vederea efectuării unei expertize medico-legale de către experți din cadrul INML Mina Minovici București.

Căminul spital de copii deficienți nerecuperabili Păstrăveni a fost înființat la 1 octombrie 1966 și conform datelor IICCMER 394 de copii au murit acolo, 241 de decese fiind înregistrate între 1 ianuarie 1980 și 30 aprilie 1990. În luna mai a acestui an s-au făcut primele două exhumări, una din cimitirul Păstrăveni și cealată din cimitirul de la Costișa.

”IICCMER a sprijinit demersul procurorilor, oferind consultanță istorică cu privire la regimul comunist și asistență în demersurile de arheologie contemporană. Expertiza arheologică a fost asigurată de Dr. Constantin Preoteasa, arheolog expert în cadrul Complexului Muzeal Neamț.

În data de 12 mai a fost exhumată în Cimitirul de la Păstrăveni (jud. Neamț) o victimă de sex feminin, care la momentul morții avea vârsta de 17 ani, dintre care 14 ani petrecuți în Căminul spital Păstrăveni, fiind diagnosticată cu retard mintal global irecuperabil. Cauza oficială a morții tinerei a fost encefalopatia cronică.

A doua exhumare a avut loc în cimitirul Costișa (jud. Neamț). Victima, de sex masculin, avea vârsta de 11 ani la momentul morții, iar conform mărturiei tatălui, oferită reprezentanților IICCMER, copilul prezentase primele simptome de boală în jurul vârstei de 5 ani, însă internarea la Păstrăveni a survenit doi ani mai târziu, chiar în zilele de Crăciun. Cauza oficială a decesului a fost  anorexie neurogenă. Similar cu cealaltă victimă, primise diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, prin factori postnatali.

Demersul este parte a acțiunii de urmărire penală dispusă la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică, în baza denunțului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Pe 31 mai 2017, IICCMER a sesizat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase, prevăzută de art. 358 alin.1, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal și art.5 Cod penal, prin organizarea unui regim caracterizat de tratamente inumane și degradante aplicate minorilor cu handicap sever aflați în Căminul spital pentru minori nerecuperabili Păstrăveni (Județul Neamț), în perioada 01.10.1966 – 30.04.1990, cu consecința a 394 de decese confirmate. În denunțul depus, IICCMER a susținut că agenți ai Statului Român au organizat, implementat și controlat un regim caracterizat prin alimentație necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor minimale igienico-sanitare, lipsa condițiilor elementare de trai (frig, umezeală, mucegai etc), izolarea de lumea înconjurătoare și uneori chiar de familie”, se arată în comunicatul IICCMER din luna mai.

,,Mi-am propus ca în mandatul meu să prioritizez, împreună cu colegii mei, proiectele care au ca obiectiv acțiunile de investigare a crimelor și ororilor petrecute în perioada regimului comunist. Căminul spital de la Păstrăveni a fost numit ,,orfelinatul groazei’’, pentru modul în care au fost tratați acei copii, așadar, consider că avem cel puțin datoria morală, față de victime, de a afla adevărul despre crunta și injusta soartă pe care au avut-o, cauzată în mod direct de represiunile regimului comunist. Doresc să le mulțumesc pentru implicare procurorilor care  se ocupă de acest caz și să îi asigur că vor primi tot sprijinul Institutului, în ceea ce privește cercetarea și documentarea cazurilor. Imediat ce ancheta va fi finalizată vom comunica rezultatele obținute’’ – a declarat Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

Arheologul Constantin Preoteasa nu a fost înștiințat încă, dacă vor urma și alte exhumări la Păstrăveni: ”IICCMER creează un proiect de cercetare și doar dacă Parchetul încuviințează ca această cercetare să se facă prin exhumare de oseminte, se realizează acest lucru, altfel nu se poate. La Păstrăveni, copiii care erau din localitățile din apropiere au fost luați de familii și înhumați în cimitirele din satele de unde proveneau. Cei care erau de la distanță mare sau poate aparținătorii n-au vrut să-i ia, au fost înhumați în cimitirul din Păstrăveni, unde există un colț special în care sunt numai copiii de la centru. Am înțeles că săparea gropilor nu se făcea de groparul satului,ci de oamenii de acolo de la centru, situația era gestionată de ei”.

Cristina Mircea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.