A doua parte a interviului cu fostul șef de post de la Săvinești are, la fel ca și prima parte, scopul de a scoate în evidență problemele din sistem. Nu persoana lui Ioan Popescu este subiectul, ci starea de fapt din una din cele mai importante instituții ale Statului Român. Cea care ar trebui să asigure ordinea publică și să protejeze cetățeanul onest de infractori, nicidecum să protejeze ”anumite persoane”, printre care și infractori cu ștaif. Doar că aplicarea diferențiată a legii se vede cu ochiul liber, începând cu banalele amenzi.
– Vă pare rău că ați lucrat în Poliția Română?
– Nu. Am mers pe premisa că lucrurile se vor rezolva. Am fost optimist.
– Mai sunteți?
– Nu prea. Mi-e greu să cred că în conducerea Ministerului de Interne, a Ministerului Public și a Ministerului de Justiție nu vor mai fi oameni numiți politic, cum mi-e greu să cred că voi ajunge să văd că se respectă legea de la președinte, până la ultimul cetățean. Bine, ar trebui ca și șefii instituțiilor din teritoriu să fie profesioniști. Eu, de exemplu, pot să spun că am colaborat foarte bine cu Parchetul și cu conducerea IPJ, în general, dar am avut probleme cu unii șefi răzbunători. Care au ajuns șefi pe alte criterii decât profesionalismul.
– Un mesaj pentru polițiștii de astăzi aveți?
– Să fie umani, să nu dea sancțiuni din răzbunare. La o contravenție de un pericol social redus, să dea avertisment. În regimul contravențiilor spune clar că polițistul poate să stabilească tipul de sancțiune. Mai nou sunt raportările în bilanțuri și sunt unii polițiști, mai ales în domeniul rutier, care nu mai țin cont ce ocupație are omul, îi pun maximul de amendă.
– Este valabilă această poveste cu norma de amenzi, despre care s-a vorbit foarte mult?
– Da, este. Dacă s-ar scoate bilanțurile și polițistul ar acționa normal, nu să țină cont de indicatorul ”aplicare amenzi” n-ar mai fi această presiune asupra lui. Au fost polițiști luați la întrebări că n-au dat nicio amendă în 24 de ore. Dar toate pleacă de la bilanțuri, inclusiv excesele. Cel puțin în timpul pandemiei a fost teroare, au fost pensionari sancționați pentru că nu înțelegeau ce se întâmplă. Măcar o informare sau polițistul ăla care îl găsea pe om fără mască sau fără declarație să-i explice și să-i dea un avertisment. Nu! Grija lui era să-i dea amendă, ba să-l mai și trântească la pământ, dacă nu auzea bine, și să-i pună cătușe. Un comportament inuman! Tot din cauza guvernanților. Poliția e un instrument în mâna guvernanților. Recent am văzut exemplul cu licitația pentru BMW-uri. Domnii de la București s-au supărat pentru că unii sindicaliști au ridicat problema. Este foarte grav ce se întâmplă. Prioritățile Poliției Române nu sunt BMW-urile. Pentru infrastructura pe care o vem noi acuma, e bună și Dacia Logan, e bun și Duster-ul. Posturile comunale nu au grupuri sanitare. Mergem în spatele curții la minus 20 de grade, dar avem BMW la poartă. Și nu avem apă la post sau ne cade tavanul în cap. Iar polițiștii trebuie plătiți. Sunt polițiști locali de la primării de municipii sau de orașe plătiți mai bine decât polițiștii naționali, care au salarii de supraviețuire și mai sunt și șicanați de șefi. Cazul de la Caraș Severin când polițiștii au fost mustrați în ședință că au dat prea multe amenzi pe linie silvică, e elocvent. Ca să nu mai spun că un șef mare de la Control Intern a făcut tamponare, avea alcoolemie de contravenție și nu a fost cercetat disciplinar. Și încă ceva. În 1996-1997 am avut semnalat un infractor Argint Gică. Era urmărit pentru mai multe fapte și venise în comuna Săvinești că murise maică-sa, și cineva mi-a spus. Bineînțeles că m-am dus, cu o mașină de ocazie, l-am localizat, l-am urmărit prin porumb, am făcut uz de armă, i-am găurit pantalonii la picior, a intrat într-o curte și norocul meu a fost că poarta din spate era închisă cu lacăt și n-a mai avut unde să fugă. Dar avea cuțit. Am făcut iar uz de armă, a lăsat cuțitul și l-am încătușat, am raportat la județ și grija ofițerului era să caut tuburile, că dacă nu le găsesc pe toate mă bagă în cercetare administrativă. Iar felicitările le-am primit de la IGP după o lună de zile.
– Măcar ați primit felicitări. Asta înseamnă că ați găsit toate tuburile, nu?
– Le-am găsit, dar e nepermis să fii stresat în felul ăsta, când de fapt ai o realizare. Controlul Intern ar trebui să se ocupe de adevăratele abateri. De ce faci ședință? Ca să ridici problemele cu care te confrunți în comunitate. Am cerut să ne mișcăm mai repede să prindem infractorii, iar niște ofițeri s-au simțit jigniți. ”Comportament necorespunzător”că am deranjat ședința. Tineretul ce să învețe? Să facă cei din minister chestionare fără nume și prenume, să se deplaseze la secții rurale, să le aplice și în funcție de răspunsuri să rezolve problemele. Și să renunțe la provizorat. Instituția împuternicirii e o prostie. Cu avantaje pentru minister: dacă ai probleme și oamenii tăi comentează prea mult, punem pe altcineva, care poate să rezolve problemele. Știți ce am pățit când am ieșit la pensie? Nu era venită decizia încă și domnul de la secție și mi-a spus că de acum ar trebui să plec din locuința de serviciu. În condițiile în care eu la apartament, la Zănești, nu aveam încălzire și nu rezolvasem problema cu acoperișul. Am fost nevoit să apelez la inspectorul șef, care a convocat toți șefii de servicii și a discutat cu ei, și m-au mai lăsat în locuința de serviciu pentru că, pur și simplu, nu aveam unde să mă mut. Eram în prag de iarnă și copiii meargeau la școală și ar fi trebuit să facă naveta. De asta îi rog pe șefi să facă o evaluare corectă și să nu mai spună că nu sunt probleme. Pentru că, în realitate, sunt. Și personale, și profesionale. Și nu puține.
– De ce credeți că se ascunde adevărul?
– Pentru ca unii șefi să fie bine văzuți, că ei rezolvă tot. În realitate, nu rezolvă nimic. Un exemplu clar este legea salarizării. Când au aplicat legea au dat la alte categorii, iar pe noi tot ne-au pasat. S-a creat ură între categoriile sociale. Lumea crede că polițiștii au pensii speciale, dar nu au, au pensii de serviciu. Și nici nu beneficiază prea mult de ele. Sunt foarte mulți polițiști care au murit la scurt timp după ce-au ieșit la pensie. Alții au probleme grave de sănătate.
– Revenind la amenzi, mai există un mit și anume că avertismente primesc numai ”vedetele”,în vreme ce oamenii de rând sunt sancționați drastic.
– Așa este. Din formularul procesului verbal de contravenție a fost scoasă rubrica ”ocupație”, dar dacă se uită cineva în registrele de evidență a contravențiilor și sancțiunilor o să vadă că persoanele care au primit avertisment sunt numai șefi, iar amenzile cele mai mari le primesc amărâții. Bicicliști sancționați de 7 ori, că nu funcționează soneria, că stopul e decolorat, că frâna nu-i eficace etc. Eu am dat și avertismente, dar să știți că funcționau. Am avut cazuri când am chemat părțile implicate într-un scandal și le spuneam că le dau avertisment, că dacă le dau amendă iau tot de la gura copiilor, dar vreau să văd cât au înțeles din povestea asta. Și s-au dus acasă, s-au împăcat și niciodată nu s-au mai bătut. De asta polițiștii ar trebui să fie un pic umani, să fie în slujba cetățeanului, nu împotriva lui.
– Ați auzit vreodată să fie sancționat vreun șef din Poliția Neamț pentru viteză, sau pentru că a călcat dunga continuă?
– Nu. Nici din poliție, dar nici din alte instituții. Toți respectă regulile de circulație. Iar domnii de la Poliția rutieră ar trebui să mai schimbe cauzele accidentelor. Nu spun nimic despre infrastructură. Infrastructura e din 1966, legislația tot de atunci. Au adus recent unele modificări la Codul rutier. Trăim în era tehnologiei, ar trebui să se acționeze științific. Să se monteze sisteme pe mașini să nu pornească dacă ești băut, sisteme inteligente ca să nu poți depăși viteza legală în funcție de categoria drumului, dar nu se folosesc. Și știți de ce? Pentru că interesul statului nu este siguranța cetățeanului. Interesul statului este să adune bani la buget. De aceea se fac presiuni pe Poliție,dar și pe alte instituții să dea amenzi.
A consemnat Cristina Mircea
Omul are dreptate, ajung sefi niste oameni care au un Spiru Haret in spate, împinși pe orbită de pile si care nu stiu sa facă absolut nimic si nici capacitate de a învața nu au. Se angajeaza pe banda rulanta din strada cu examene usoare,aranjate sau nu si fac de rușine profesioniștii cu studii de specialitate( academie sau școală de agenti). Daca esti capabil si ai o carieră, te aranjează civilii care au cucerit sistemul. Am la bloc unul,a fost barman mulți ani,acum la 35 de ani brusc este marele politist( vine acasa cu pistolul la brau sa l vadă lumea,desi nu a făcut o tragere în viața lui😄😄) si nu este singurul,multi care si au ratat viata,au inviat în carieră ca politist,pompier,sts etc…..