Masă de reanimare și incubatoare performante în Secția Neonatologie Piatra-Neamț

0

Nou-născuții prematuri, care vin pe lume la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, au o șansă în plus datorită aparaturii performante cu care a fost dotată Secția Neonatologie. Este vorba despre 9 incubatoare – două dintre ele de înaltă performanță și unul deschis tip masa de reanimare Phoenik Medical.

În continuare vom trimite copiii cu probleme severe la Iași, pentru că trebuie să respectăm gradul meternității, care este stabilit prin lege și anumite patologii oricum le trimitem la Iași. Dar este foarte important ce avem ca să putem asigura chiar și pentru copiii pe care-i trimitem la Iași o echilibrare și o stabilizare corecte. Dacă facem pași greșiți încă de la început șansa lor de supraviețuire scade drastic. Și atunci, cu acea masă de reanimare care are și ventilație de tip CPAP asigurăm destinderea alveolelor și încercăm să îmbunătățim funcția respiratorie a copilașilor, chiar dacă pe urmă ajung la Iași. Și pentru copilașii care rămân la noi este foarte importantă această aparatură. pentru că prematurii peste 32 de săptămâni, cu acest sistem de ventilație încă din sala de naștere, au șansa de a nu ajunge dependenți de ventilator și putem să-i tratăm în continuare la noi, fără ca starea lor să se agraveze”, a declarat dr. Ana-Maria Nechifor, șefa Secției Neonatologie.

Aparatura a fost achiziționată cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, printr-un proiect național al Ministerului Sănătății și constă în:

  • 3 buc Incubator deschis performant model Natally Rw -610TSE;
  • 3 buc.Incubator inchis standard Comen Medical;
  • 1 buc. Incubator deschis tip masa de reanimare Phoenik Medical;
  • 2 buc. Incubatoare hibrid deschis-deschis model Giraffe Omnibed Carestation.

Astfel de proiecte contribuie semnificativ la creșterea competențelor maternităților de grad II astfel încât să poată trata nou-născuții cu patologie complexă la naștere. Avem nevoie de sprijinul autorităților locale pentru a dezvolta programe dedicate atât investițiilor în aparatură și în programe de formare a personalului medical neonatal, cât și în programe dedicate măsurilor de prevenție: o mai bună urmărire a gravidei și reducerea numărului de sarcini din mame minore cu risc crescut de naștere prematură”, a mai precizat dr. Ana-Maria Nechifor.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.