Apropo de discuțiile din spațiul public despre modul în care partidele cumpără presa, datele AEP arată că în luna septembrie valoarea subvențiilor acordate formațiunilor politice a crescut cu peste 11 milioane de lei față de luna august. Concret, de la 16.972.063,09 lei, la exact 28.501.037,46 lei. Dacă vorbim în euro, creșterea este de la 3,44 milioane în august, la 5,79 milioane în septembrie. În capul listei se află, firesc, marile formațiuni politice PSD și PNL (tabelul prezintă valoarea subvențiilor din luna septembrie).Partidele n-au ascuns niciodată faptul că mare parte din banii de la stat (peste 73% în cazul PSD și PNL) se duc către presă, aspect relatat de Ziarul Atitudinea de Neamț într-o știre care poate fi citită aici. Problema, relevată de investigația Recorder, este efectul asupra conținutului editorial. În Raportul privind statul de drept din 2022 al Comisiei Europene, capitolul referitor la România include următoarele constatări: ”Transparența finanțării partidelor politice și aplicarea regulilor aferente sunt limitate. Partidele politice primesc finanțare publică pe baza numărului de locuri în Parlament și statul compensează toate costurile de campanie ale oricărui partid care primește mai mult de 3% din voturi. Autoritatea Electorală Permanentă publică pe site-ul său informații legate de campaniile electorale, finanțarea partidelor, rapoarte lunare privind subvențiile și rezultatele supravegherii. Cu toate acestea, datele colectate sunt limitate deoarece, contrar bunelor practici, partidele politice trebuie doar să enumere categorii de cheltuieli. În plus, AEP poate publica doar informații care au fost furnizate efectiv de către partidele politice și regulile nu sunt aplicate sistematic. Evaluarea AEP este limitată a verifica dacă cheltuielile declarate se potrivesc cu donațiile și nu se efectuează minuțios auditarea și investigarea cheltuielilor, după cum ar fi recomandabil. În plus,AEP poate impune sancţiuni băneşti pentru nerespectarea prevederilor legale, dar acestea sunt disproporționat de scăzute”.
Pe 14 septembrie, Comisia de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a prezentat raportul periodic privind respectarea de către România a obligațiilor impuse țărilor membre în domeniul democrației, statului de drept și al drepturilor omului. În raport se precizează: ”În special utilizarea fondurilor publice de către partidele politice pentru a finanța mass-media și a influența conținutul acestora pe baza contractelor secrete este cea mai mare îngrijorare. Subminează potențial principiul unei mass-media libere și buna funcționare a instituțiilor democratice. Cazuri emblematice de amenințări, cazuri de hărțuire și violența împotriva jurnaliștilor critici, relevă probleme serioase privind libertatea de exprimare”.
Situația cheltuielilor făcute de partide din subvenția de la bugetul de stat, în perioada ianuarie-iunie 2022, poate fi consultată aici- analiza grafica chetuieli partide
Cristina Mircea