Site icon

City managerul de Piatra-Neamț: ”Traficul pe o singură bandă pe sens va fi mai bun decât acum”

Aglomerația și blocajele zilnice din trafic de când se lucrează pe toate arterele principale din Piatra-Neamț, accentuate de începerea anului școlar (la ore de vârf durează și 30-40 de minute să traversezi orașul) par un antrenament al nervilor pentru viitor, când se va circula pe o singură bandă pe sens. Și  dacă mulți pietreni se îndoiesc de eficiența proiectului de mobilitate, city managerul Vlad Moscalu spune că sistemul de management inteligent al traficului este cel mai performant din câte există.

”Multă lume întreabă de ce am pus o pădure de stâlpi pe centură, unde este avansat sistemul de trafic management. Oamenii nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă, pentru că li s-a dat explicația, dar nu a fost preluată în presă atât de bine și anume: ca să poți avea un trafic fluid pe un coridor, trebuie să te asiguri că poți controla traficul secundar și terțiar, adică străduțele care intră din lateral. Dacă nu pui semafor pe acele străduțe, ele vor perturba traficul și atunci fiecare intrare secundară vine cu semaforul ei. Asta nu înseamnă că cel care va circula pe coridorul principal va sta la semafoare, din contra el va avea cât mai mult verde, în ”detrimentul” celor  de pe străduțele secundare și terțiare. ”Detrimentul” pentru că sistemul calculează la fiecare 3 secunde câte mașini  intră și câte mașini ies pe fiecare tronson și atunci poate să adapteze timpii de roșu și de verde astfel încât să-i dea verde celui care merge pe coridorul principal, dar nici să nu-i țină prea mult pe roșu pe cei care vin de pe coridoarele secundare și terțiare. Sistemul are în componența lui elemente care citesc traficul avem camere care identifică tipul de mașini și frecvența lor, avem bucle de inducție care sunt puse la fiecare intersecție, asta înseamnă că măsoară câte mașini trec prin fiecare intersecție și, mai mult decât atât, văd și cât timp au făcut dintr-o intersecție în cealaltă. Sistemul calculează la fiecare 3 secunde această frecvență și actualizează, în mod dinamic, timpii de semaforizare. Deci semafoarele astea nu vor fi cu vechile scheme, adică 10 secunde ca să traverseze pietonii, 50 de secunde ca să   treacă mașina, ele au un minim și un maxim și se optimizează în funcție de câte mașini trec. Traficul pe o singură bandă pe sens va fi mai bun decât acum, când sunt două benzi care converg în una, pentru că cineva parchează pe stânga sau ped reapra și traficul merge mult mai rău decât cu o singură bandă continuă. Lumea nu înțelege lucrul ăsta, deși vede că de fiecare dată când iese cineva din parcare sau trece de pe o bandă pe alta, se blochează tot”, a declarat Vlad Moscalu.

În proiect sunt prevăzute separatoare pentru benzile de circulație, așa încât în situația în care s-ar fi defectat o mașină părea o mare problemă ”extragerea” din trafic cu o platformă. Administratorul public spune că despărțitoarele de trafic vor fi din cauciuc, nu din metal sau piatră, și în situații de urgență, o mașină va putea trece peste acestea jaloane. Despărțitoare din metal sau din metal și piatră vor fi doar între pista de biciclete și banda I, ca să nu existe riscul accidentării bicicliștilor.

Cristina Mircea

 

Exit mobile version