Duminică, 4 septembrie, după ce-a sfințit biserica de la Tașca, IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat biserica de la Bălănești, un lăcaș de cult monument istoric, cu un destin trist în ultimii 20 de ani. Deși este victimă a unui proiect de restaurare ratat, nu mai are pardoseală și e plină de schele în interior, biserica și-a păstrat frumusețea unică, lucru pe care l-a remarcat și părintele Teofan.
”Înaltul a fost impresionat de arhitectura bisericii, mai cu seamă de coloanele întregi ca la Putna, unde mormântul Sfântului Ștefan e în dreapta și imediat sunt coloanele acelea mari. La fel sunt și la Bălănești, diferă doar dimensiunile”, ne-a declarat părintele Geanni Gheorghe Ipate, parohul de la Bălănești.
Biserica, veche de 250 de ani, trebuia să fie restaurată după ce Ministerul Culturii a eliberat un aviz în acest sens, în 1990. Abia în 2002 au început lucrările, contractate de firma Probat 18, condusă de Ilie Batâr. Constructorul nu a respectat proiectul și a făcut, mai întâi, un gard din piatră, care a înghițit mare parte din banii destinați restaurării, a lăsat biserica fără pardoseală, cu o schelă în mijloc și cu catapeteasma la temperatura mediului, pentru că a demontat toate ferestrele, și a plecat. Se întâmpla în 2005. Astăzi, interiorul este în aceeași stare, iar lucrările exterioare s-au degradat deja, fisurile și găurile din pereți fiiind vizibile. Peste toate, înainte de a răspunde în vreun fel pentru deturnarea de fonduri, Ilie Batâr a murit în anul 2013. Iar biserica a rămas în custodia firmei sale.
”Institutul Național al Patrimoniului mi-a trimis o înștiințare că nu-mi poate preda biserica și deoarece firma Probat 18 SRL nu mai există, INP e cumva obligat să finalizeze lucrările. Ca să-mi predea biserica în stadiul în care se află, este necesar un studiu tehnic care să stabilească cât la sută s-a făcut din proiectul inițial. Eu am încercat să fac lucrul ăsta cu un domn arhitect de la Iași, dar devizul pentru acest studiu tehnic era de 160.000 de lei, fără TVA. Am mari speranțe de la INP. Biserica este pe lista de investiții, din cauza degradării din perioada în care nu s-a lucrat, nu mai este valabil proiectul inițial. Anul acesta se va face un alt proiect și probabil se va face și licitația pentru firma care să se ocupe mai departe de restaurare”, a adăugat părintele paroh.
Cristina Mircea