Opinia asistentei Steluța Elena Preotu despre concursul pentru postul de asistentă șefă la blocul operator al secției OG din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a provocat multe reacții vizavi de modul în care se organizează, în general, concursurile de angajare. Managerul Alexandru Filimon susține că suspiciunile oamenilor se raportează, de fapt, la trecutul spitalului.
”E clar că există un istoric cu multe semne de întrebare, dar chiar și acel istoric – și am repetat asta de multe ori – nu a fost probat cu nimic deocamdată. Evident decontăm trecutul, dar pentru acel trecut, spre deosebire de alte instituții, la noi nu a fost nimeni anchetat sau n-a avut calitatea de suspect. Singura problemă la acest concurs a fost întârzirea de o oră și 20 de minute pe care noi o recunoaștem, dar doamna a fost anunțată și n-a avut nicio obiecțiune la momentul respectiv. Multe din afirmațiile doamnei Preotu sunt interpretabile, ca să nu zic altfel. Domnul Brumușescu a avut calitatea de secretar al comisiei de concurs, iar secretarul are rolul de întocmi documentația, procesele verbale, de a pune postările pe site, de a anunța concursurile, deci exact ce a făcut dumnealui. Iar doamna a semnat procesele verbale, deși susține contrariul. Comisia se întrunește, de regulă, cu 4 ore înainte de începerea probei, ca să facă testele. În cazul de față, membrii s-au întâlnit la ora 10 și au terminat la ora 14, nu la ora 13 când era programat concursul. Nerespectarea orei este un lucru pe care putem să-l îmbunătățim. În privința lipsei unui membru al comisiei, iarăși nu este nicio neregulă. Reprezentantul sindicatului nu e obligat să participe, el decide dacă vine sau nu la concurs, are calitatea de observator independent, nu este nici subordonatul meu, nici al comisiei. Contestația doamnei Preotu a fost analizată de Oficiul Juridic, care a conchis că nu sunt deficiențe în respectarea prevederilor legale, iar răspunsul a fost semnat de mine, pentru că eu am în atribuții partea de proceduri. Dacă ar fi contestat nota, atunci ar fi trebuit să-i răspundă comisia de soluționare a contestației, dar dumneaei a contestat procedura”, a declarat managerul Alexandru Filimon.
În adresa Oficiului Juridic pe baza căreia s-a decis că nu se impune reluarea probei scrise au fost analizate toate cele 3 puncte din contestația Steluței Elena Preotu. Întârzierea a fost considerată o decalare a orei, motivată de finalizarea subiectelor, lipsa observatorului din partea sindicatului a fost explicată și prin prisma efectului (reprezentantul sindicatului nu participă nici la elaborarea subiectelor, nici la corectarea lucrării, deci nu poate influența rezultatul), iar critica privind formularea întrebărilor – considerată nejustificată, pentru că subiectele au avut drept scop ”justa verificare a cunoștințelor și abilităților ce trebuie folosite în activitatea medicală a secției de Obstetrică Ginecologie”.
Cristina Mircea
N.B. Articolul inițial poate fi citit aici