Exemplu de urmat: elevii din Păstrăveni care au obținut coroniță – premiați de Ziua Comunei

0

Un lucru la care nu s-au gândit mulți primari până acum s-a întâmplat astăzi, 28 august, la Ziua comunei Păstrăveni: administrația locală a decis să le ofere diplome și cadouri tuturor elevilor din comună care au obținut premiul I, în anul școlar 2021-2022. În aplauzele comunității, fotografiați de părinți și bunici emoționați, au urcat pe scenă 9 elevi: Borș Gabi Valentin clasa a V-a, Stoleru Andrada Mihaela clasa a VI-a, Jipă Franceso Sorinel clasa a VII-a, Corbu Bianca Maria clasa a VIII-a, Ciocoiu Sergiu Darius clasa a V-a, Munteanu Nicoleta clasa a VI-a, Cozma Ioan Lucian clasa a VI-a, Onisei Maria clasa a VII-a, Stoian Elena Nicoleta clasa a VIII-a. Diplomele și cadourile le-au fost oferite de către primarul Anton Gorea și de către inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț Florentina Moise, secondați de directoarea Școlii Păstrăveni, prof. Elena Perța.

”Școala nemțeană are foarte mulți copii buni, cu rezultate deosebite, iar astăzi este o onoare pentru mine să mă aflu aici și să le înmânâm, cu domnul primar și cu doamna director, premiile. Aveți cu ce să vă mândriți, și eu sunt tare mândră că județul Neamț are copii care duc mai departe excelența. Vă felicit pe dumneavostră dragi cadre didactice, pe voi dragi copii și pe dumneastră părinții care mereu ați susținut eforturile copiilor. Domnule primar să știți  că nu multe comune fac acest lucru, felicitări dumneavoastră și Consiliului local că susțineți copiii și să rămâneți în continuare aproape de ei, pentru că ei sunt viitorul României”.

  • Școala Păstrăveni – una dintre cele mai moderne din județ

Ziua Comunei Păstrăveni, ajunsă la a V-a ediție, s-a sărbătorit după o pauză de doi ani, impusă de pandemie, și a început cu o ceremonie religioasă la finalul căreia preoții i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, i-au îndemnat pe oameni să se roage cu smerenie, dragoste și multă credință, și le-au cântat ”La mulți ani!”.

Firesc, primarul Anton Gorea a luat cuvântul primul. După ce a prezentat invitații (prefectul Adrian Niță, vicepreședinta Consiliului Județean Mădălina Ciubotaru, inspectorul general Florentina Moise, directoarea Centrului pentru Cultură ”Carmen Saeculare” Carrmen Nastasă, primarii de  Urecheni, Bodești și Girov,  consilierul județean Neculai Pușcașu și consilierul personal al președintelui CJ – Ion Asaftei) a făcut o trecere în revistă a realizărilor din primii 2 ani ai celui de-al doilea mandat: ”În primul rând, am asfaltat 2 km de drum local în satul Lunca Moldovei, am finalizat construcția unui cămin cultural în satul Păstrăveni, am achziționat din fonduri guvernamentale tablete pentru toți copiii din școlile noastre, laptopuri pentru fiecare cadru didactic, videoproiectoare pentru fiecare sală de clasă, camere web, școlile din comuna Păstrăveni fiind la ora actuală utilate cu tot ce trebuie. În plus, la Școala Păstrăveni, o asociație cu care avem o colaborare, ne-a ajutat cu materiale în valoare de un milion de lei. O să vedeți că la toamnă Școala Păstrăveni o să fie una din cele mai moderne școli din  județul Neamț. Am achiziționat produse de dezinfecție și deinsecție, din fonduri europene, pentru aproximativ 2 ani de zile de acum încolo. Pe Anghel Saligny am primit peste un milion de lei pentru aducțiunea de apă – 11 km, în satul Rădeni, cu promisiunea că după ce finalizăm acest obiectiv, Ministerul Dezvoltării ne va ajuta și cu banii pentru asfaltare”.

Toți invitații care au luat cuvântul au subliniat nu doar eforturile administrației locale, ci și sprijinul financiar primit de la Consiliul Județean, fără de care comuna nu ar fi reușit să ducă la bun sfârșit atâtea proiecte. De asemenea, invitații au enumerat și apreciat calitățile primarului (gospodar, implicat, vrednic), iar Ion Asaftei și Carmen Nastasă au vorbit și despre viitoarele alegeri.

Aveți un primar adevărat, om gospodar care a reușit să atragă fonduri  pentru dezvoltarea comunei. Să avem grijă cui dăm votul, la oameni gospodari, nu la cei care n-au bătut un cui în județul ăsta sau în comunitățile pe care le conduc” (Ion Asaftei).

Sunt pentru a treia sau a patra oară coorganizator al acestor sărbători, la invitația lui Toni. Este un om sufletist care v-a pus pe primul loc pe dumneavoastră când a vorbit cu mine despre orice activitate și pentru asta îl felicit, mi-a devenit foarte drag, pentru că oamenii iubitori de oameni merită să fie conducători ai acestor localități binecuvântate de Dumnezeu. Sunteți o comună în dezvoltare datorită primarului dumneavoastră, ați făcut o alegere foarte bună, continuați tot așa, să-i dați o majoritate cât mai mare în 2024, ca să poată dezvolta comuna și mai  frumos” (Carmen Nastasă).

În calitate de inspector general școlar, Florentina Moise a confirmat că Școala din Păstrăveni ”este una din cele mai moderne școli pe care le are județul Neamț” și a punctat: ”Aveți copii frumoși, deștepți, fiți binecuvântați dragilor!”.

A urmat premierea elevilor, după care a venit rândul celor 5 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie să primească diplome și ”o mică atenție din partea Consiliului local”. Întrebată cum a reușit să mențină o relație vreme de jumătate secol, una dintre doamne a spus: ”Cu încredere în Dumnezeu, cu bunăvoință, cu respect și înțelegere, am mers înainte și le-am dus pe toate, și pe cele bune, și pe cele rele”. Iar soțul ei a completat: ”Am iubit-o nespus de mult”.Ultimii, dar nu cei din urmă, au fost premiați pompierii voluntari, instruiți și conduși de inginerul Constantin Chirilă, aflat în pragul pensionării. Dincolo de faptul că sunt mereu gata să ajute când se întâmplă ceva, oamenii aceștia au demonstrat că știu să se organizeze și să acționeze, locul I obținut la faza zonală Târgu Neamț a concursurilor  profesionale (unde au participat pompierii voluntari din 24 de comune) fiind o confirmare.Partea oficială s-a încheiat cu îndemnul prezentatorului ca, pentru ediția viitoare, să-i fie pregătit un ”premiu surpriză domnului primar”. Petrecerea a început cu alt îndemn: ”Să ne bucurăm de hore și sârbe, și de cântecul popular românesc!”.

Iar prima voce, care a antrenat lumea, a fost o voce tânără, a unei eleve a Școlii gimnaziale Păstrăveni, fiică a satului absolventă a Școlii populare de artă Ion Irimescu Suceava (sub îndrumarea profesoarei Maria Macovei), premiată la două concursuri internaționale, unde a obținut locul II, și mereu câștigătoarea locului I la toate concursurile locale și județene: Mihaela Rîpanu. O copilă, de clasa a VIII-a, cu care comunitatea se mândrește și care a deschis frumoasa sărbătoare de Ziua Comunei Păstrăveni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.