Viceprimarul Alin Lehăduș: ”Locuințele din Piatra-Neamț s-au atribuit după alte criterii decât cele legale”

1

Primăria Piatra-Neamț a preluat de la Locativserv 1562 de locuințe (793 ANL, 56 din fondul locativ de stat și 254 din fondul municipiului, și 459 de locuințe sociale) unele cu statut ambiguu. Teoretic locuințe sociale, dar în fapt de serviciu sau locuințe de serviciu, deținute de persoane care nu lucrează nicăieri. Peste toate, rămâne imposibil de rezolvat problema locuințelor Mivan Kier, vândute și revândute, cu încălcarea legii, de pe vremea administrației Gheorghe Ștefan. Despre cum se va face ”ordine” în fondul locativ și ce contracte vor fi reziliate ne-a vorbit viceprimarul Alin Lehăduș.

– Care este primul pas pentru actualizarea evidenței reale a locuințelor preluate de la Locativserv?

Când am preluat fondul locativ, era împărțit în 3: fondul locativ de stat care provine din exproprieri sau locuințe edificate de statul român înainte de 1989 și are în componență 56 de locuințe, fondul municipiului 254 de locuințe de necesitate și de serviciu și 459 de locuințe sociale, și fondul ANL care are 793 de locuințe. Problema este că Locativserv a reînnoit contractele fără să le ceară beneficiarilor să facă dovada că sunt angajați, ca să ne referim la locuințele de serviciu. În momentul în care ne-am asumat această preluare, am stabilit condiția de a-și reînnoi  fiecare dosarul. Și, de exemplu, pentru cei care aveau locuințe ANL și au venit cu declarație pe proprie răspundere că nu dețin locuințe in proprietate, s-au făcut verificări la Direcția Taxe și Impozite și s-au descoperit persoane care dețin în Piatra-Neamț locuințe in proprietate și au obținut locuințe de  serviciu. Sau, mai grav, persoane care dețin locuințe de serviciu și nu lucrează la entitatea de unde a fost repartizată locuința. Clar vom supăra pe câțiva, dar va trebui să reziliem contractele.

– Ați avut vreun moment senzația că, de fapt, locuințele au fost acordate ca un fel de recompensă pentru anumiti oameni apropiați administrațiilor precedente?

–  N-aș putea afirma acest lucru deocamdată, dar cu siguranță au existat foarte multe nereguli în atribuirea locuințelor în Piatra-Neamț.

– A fost vreo instituție favorizată, în sensul că i s-au alocat mai multe locuințe?

Toate au primit. Și ca să nu se certe între ele care să primească la etajul I și care la etajul IV, s-au pus într-o căciulă numerele apartamentelor și s-au tras la sorți. În timp, primăria a decis să vândă aceste apartamente, deși nu avea dreptul, iar oamenii le-au cumpărat și unii deja le-au și vândut.  Au mai rămas acele 28 de locuințe pentru care beneficiarii au plătit mereu chirie. Și mai sunt 112 locuințe care au statut tot de locuințe de serviciu și sunt ocupate de angajați de la Spitalul Județean, Salubritas, Publiserv, Teatrul Tineretului, Inspectoratul Școlar, IPJ Neamț, DAS, Urban, Tribunal, ANAF, Vamă, Prefectură, Consiliul Județean, Clubul Ceahlăul. La fiecare apartament în parte se face vizită pentru a vedea cum arată locuința, în ce stare este și cine locuiește efectiv. Ca idee, menționez că nu era în regulă contractul încheiat între Primăria Piatra-Neamț și Locativserv. Legal ar fi fost un contract de delegare de gestiune încheiat prin licitație, nu prin atribuire. După ce am preluat noi fondul locativ, toți directorii de direcții din primărie și-au asumat o listă de activități. Dar în tot procesul ăsta de administrare întâmpinăm dificultăți, mai exact pe partea de încasare. E foarte greu să facă cineva din primărie listele pentru utilități, aferente întregului fond locativ. La momentul discuțiilor despre preluare, prin decembrie –ianuarie, se spunea că toate locuințele vor adera la asociații de proprietari, ceea ce nu s-a întâmplat. Acum s-a îngreunat întreg procesul. În schimb, pe partea de administrare a contractelor am început să facem ordine. Locuințe de serviciu de toate sunt 118, locuințele ANL vor fi administrate de noi, pentru că beneficiarii se consideră chiriași până la plata ultimei rate, iar locuințele sociale vor fi administrate de Direcția de Asistență Socială. Sunt 300 de astfel de locuințe scriptic, dar la Văleni 2, o parte se vor casa, pentru că sunt distruse. Toți beneficiarii primesc ajutor social, deci concret angajații de la DAS îi cunosc pe toți cei care locuiesc acolo. Acum, dacă vor administra ei locuințele, vor putea gestiona încasările pentru utilități mai ușor, le pot opri, practic, din ajutorul social. 

– S-a înființat un compartiment în cadrul DAS. Ce atribuții are?

Vizite în teren pentru a vedea concret cine locuiește acolo și suprapunerea cu datele pe care le aveau deja din anchetele sociale.

În momentul de față trebuie o monitorizare permanentă. Important este să le arătăm beneficiarilor că venim cu un set de măsuri, pentru că până acum au fost lăsați efectiv de capul lor.

– Cu locuințele de serviciu ce se va întâmpla?

Atât timp cât legea spune că locuințele de serviciu se acordă doar angajaților societăților primăriei și angajaților entităților subordonate și angajaților primăriei, trebuie să respectăm legea. Pentru medici și pentru altfel de specialiști care nu mai au niciun contract de muncă, reziliem contractele. Dar dacă scoți pe cineva dintr-o locuință de serviciu și constați că se află într-o stare de necesitate sigur că trebuie să-i acorzi o locuință socială. Avem un exemplu: o doamnă care are un copil cu handicap, locuiește de peste 20 de ani într-un apartament Maven Kier, cu statut de locuință de serviciu, dar ea nu mai lucrează de 18 ani la primărie. I s-a prelungit contractul fără să i se ceară vreun contract de muncă. Dar se încadrează în criterii pentru o locuință socială. Nu putem s-o scoatem în stradă, trebuie mutată în altă parte. Urmează să stabilim care locuințe sunt de necesitate și care de serviciu pentru că n-a fost niciodată clar acest lucru. De asta tot inventariem patrimoniul și încercăm să-l punem pe categorii. Am stabilit un plan de măsuri în care ne-am propus elaborarea unor criterii suplimentare față de cele stabilite de lege pentru repartizarea locuințelor din fondul locativ de stat și din fondul municipiului și elaborarea unui regulament pentru locuințele de serviciu.

– În condițiile în care nu există o evidență clară a categoriilor de locuințe, considerați că angajații Locativserv și-au făcut treaba?

Ei spun că da, pentru că prin mandatul pe care l-au primit, trebuia să  asigure continuitatea. Din punctul meu de vedere, clar nu și-au făcut treaba așa cum ar fi trebuit. Dacă ar fi existat o situație exactă a locuințelor, aș fi spus că au făcut treaba.

– Există posibilitatea ca acel compartiment înființat la DAS să se ocupe de administrarea locuințelor sociale, iar celelalte să revină la Locativserv?

Acum, locuințele sociale sunt administrate de DAS, iar cele din fondul ANL de compartimentul de la Direcția Patrimoniu. Date fiind dificultățile pe care le întâmpinăm există în momentul acesta discuția de a da către Locativserv partea de încasare și de liste de plată către furnizori. Deși i-am luat fondul locativ, Locativserv are în continuare alte asociații de proprietari pe care le administrează. Și le administrează pentru că este o problemă mare în tot orașul cu șefii de scară, cu administratorii și cu președinții de asociații, care sunt în vârstă și sunt depășiți evident de procedurile actuale prevăzute de lege. Revenind la evidența locuințelor, trebuie văzut exact câte și în ce categorie se încadrează pentru că nu s-a ținut cont de natura lor și s-au atribuit după cu totul alte criterii decât cele legale.

A consemnat Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

  1. Asa bun!Locuințele de serviciu au fost date instituțiilor prin Hotărâre de Consiliu local. Sa intelegem ca toti consilierii au încălcat legea?! Atunci sa fie trasi la raspundere. Toate instituțiile care au primit locuințe de serviciu sa faca plângere penală si sa dea in judecata primăria si consiliul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.