Un fenomen puțin întâlnit în masivul Ceahlău a avut loc astăzi, 23 iulie, când a trăsnit în Ocolașul Mare, deși nu a fost furtună și a plouat foarte puțin. Vegetația – uscată din cauza secetei, s-a aprins imediat și dacă nu ar fi intervenit imediat un ranger, incendiul s-ar fi extins. Și discutăm despre o zonă de protecție strictă a rezervației naturale.
”La ora 15,55, spre surprinderea tuturor, un trăsnet a lovit versantul estic al Ocolașului Mare, aprinzând vegetația uscată, ulterior focul extinzându-se la rădăcinile de ienupăr și jneapăn. Rangerul care era de serviciu în zonă, a observat fumul și s-a dus să evalueze situația înainte de a apela la 112, pentru a nu fi un apel inutil. Vlad a luat cu el câteva bidoane cu apă, cât a putut el căra. Ajuns la fața locului, a reușit să stingă vegetația uscată și a udat bine rădăcinile jnepenilor. Trăsnetul s-a produs în zona de protecție strictă, unde accesul turiștilor este interzis. Și cred că intervenția a fost promptă, chiar dacă ulterior au fost slabe precipitații care ar fi ajutat la împiedicarea extinderii incendiului”, a declarat Constantin Andraș, șeful pazei Parcului Național Ceahlău.
Ocolașul Mare are 1907 metri și este ușor de presupus cam ce efort ar fi trebuit făcut pentru a stinge un incendiu de proporții. Bine că nu a fost cazul! Nu prea sunt oameni care să fi povestit că au văzut trăsnete în masiv, deși se presupune că anul trecut, când s-a desprins o stâncă și a luat-o la vale, tot un trăsnet a fost ”vinovat”. Dar n-a fost nimeni de față…
Cristina Mircea