Fost sportiv de performanță – răpus de infarct, după ce-a urcat la Fântânele

1

Viața unui fost sportiv de performanță din Argeș s-a încheiat brusc, la 47 de ani, după o ascensiune în masivul Ceahlău. Salvamontiștii sfătuiesc turiștii să nu refuze ambulanța când simt dureri în piept și furnicături în brațe – pot fi simptomele unui infarct.

Bărbatului i s-a făcut rău, în dimineața de 16 iulie, în timp ce era la Cabana Fântânele și n-a mai putut urca la Toaca, așa cum plănuise. A rămas la cabană împreună cu copilul și doar soția sa a plecat mai departe, după ce el a asigurat-o că nu are nimic serios și probabil este doar obosit. După  mai bine de două ore, când a văzut că durerile toracice nu încetează, s-a hotărât să ceară ajutor, dar a refuzat ambulanța și le-a spus salvamontiștilor să-l coboare în Stațiunea Durău, pentru că se deplasa cu dificultate.

Echipa de intervenție a dus muncă de lămurire cu el, pentru că nu voia să fie transportat la spital”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Tot timpul spunea că el a făcut sport de performanță, că a fost pe toți munții, inclusiv în Piatra Craiului, și că nu se știe bolnav cu nimic. Avea parametri foarte buni – saturație de oxigen, tensiune, puls – dar după ce asiști sute de cazuri și cel puțin câteva zeci similare, îți dai seama că ceva nu e în regulă. Titularul de caz l-a convins în cele din urmă să meargă la spital, am chemat ambulanța pe axial, a ajuns foarte repede și l-a transportat la spitalul din Bicaz. Problema este că a durat mult până s-a hotărât. Faptul că nu te știi cu nicio boală nu înseamnă că poți avea debutul unei afecțiuni foarte grave. Orice durere și orice lovitură aparent banală pot ascunde probleme foarte serioase. Iar simptomele de infarct miocardic sunt similare cu simptomele de hipertermie de efort sau de insuficiență respiratorie de efort. Gheara în piept apare și când forțezi cordul, numai că dispare imediat, nu durează ore și în niciun caz nu iradiază în brațe”.

Bărbatul a făcut infarct, a fost resuscitat, transportat la Spitalul Județean de Urgență  Piatra-Neamț și, ulterior, la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. Astăzi, 18 iulie, salvamontiștii, care insistaseră să-l transporte la spital, au aflat că a murit.

Dacă ar fi sunat mai devreme și dacă ar fi acceptat să fie dus imediat la spital, povestea asta se putea încheia altfel. Și când știi că omul a trecut prin mâinile tale, te afectează. Dar este foarte greu să convingi pe cineva că e mai bine să meargă la spital și să se asigure că nu are nimic grav, decât să refuze și timpul să treacă în defavoarea lui”, a conchis Raul Papalicef.

Cristina Mircea

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.