Primăria împrumută de la pietreni 100 de milioane de lei, pentru 10 ani

0

Definit drept ”cel mai important proiect” al actualei administrații, emisiunea de obligațiuni municipale a fost votată astăzi,15 iulie, în Consiliul Local Piatra-Neamț, după ce a fost retrasă de pe ordinea de zi a ședinței din luna mai. Primarul Andrei Carabelea le-a vorbit consilierilor despre avantaje: ”Este un proiect care-și propune să aducă o reparație la un trecut iresponsabil, descris prin credite contractate la costuri uriașe, care s-au făcut pentru investiții care fie n-au avut sens, fie n-au avut perspectivă, fie n-au ajuns la un rezultat. Nu vreau să fim acei administratori ai orașului care doar plătesc rate, noi trebuie să asigurăm și dezvoltarea orașului. Astăzi, prin votul dumneavoastră spuneți ”da”, și sper să o faceți, dezvoltării orașului, adică astăzi să facem investițiile prezentului pentru un viitor mai bun. Și pentru a nu exista suspiciuni sau semne de întrebare cu privire la ceea ce înseamnă obligațiunile și cu privire la beneficiul acestui mecanism de finanțare, am invitat un expert financiar, care a făcut consultanța pe partea de emisiune obligațiuni în toată țara – 49 de emisiuni de obligațiuni”.

Iar expertul, reprezentant al unei firme din București a explicat: ”Obligațiunea e un împrumut direct, în termeni legali,e ste un titlu de creanță, un  împrumut direct în sensul în care primăria se împrumută direct de la cetățeni. Dacă în mod uzual cetățenii care au bani îi depun în bancă, în depozite, banca ce face mai departe cu acești bani? Îi oferă sub formă de împrumut pentru companii, persoane juridice, primării. Există totuși o diferență. La depozite dobânda este aproape nesemnificativă, pe când dacă vă duceți să luați un credit, dobânzile sunt considerabile. Obligațiunile scurtcircuitează oarecum sistemul bancar, oferă o dobândă un pic mai mare decât cea de la depozite, dar mai mică decât cea cu care ați lua un credit de la bancă, deci se situează cu dobânda undeva la jumătate, astfel încât devine interesant pentru ambele părți și pentru investitori, și pentru primărie”.

Expertul a dat și exemple de primării care au practicat emisiunea de obligațiuni (Alba Iulia, de exemplu, având 6 emisiuni din 2002 și până acum) și a răspuns întrebărilor consilierului Bogdan Gavrilescu legate de nivelul dobânzilor (care se vor situa la maximum 4,7%) . În tabelul anexat este prezentat modul în care vor fi folosiți banii împrumutați de primărie:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.