Eliminată din examenul de bacalaureat, pentru că a intrat în sală cu telefonul mobil, o absolventă a Colegiului Național Petru Rareș a obținut, în instanță, suspendarea sancțiunii care i-a fost aplicată. Ea a dat în judecată atât Inspectoratul Școlar Județean Neamț, cât și Comisia Județeană de Bacalaureat 2022 și Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen nr. 1562 Colegiul Național Petru Rareș Piatra-Neamț, probabil pe principiul că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate.
Regulamentul examenului de bacalaureat prevede: ”Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat”.
Surprinzător,Tribunalul Neamț i-a dat dreptate elevei: ”Admite acţiunea. Suspendă executarea procesului verbal de sancţionare nr 4014/20-06-2022 cu privire la interdicţia impusă reclamantei de participare la următoarele 2 sesiuni de bacalaureat până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs in 5 zile de la comunicare”.
Firesc ar fi ca instanța de recurs să restabilească lucrurile și să mențină sancțiunea, pentru că altfel se poate ajunge la situația aberantă ca un elev care fraudează examenul să nu suporte niciun fel de consecințe, dacă știe să impresioneze instanța.
Cristina Mircea