Crăcăoani: 10 proiecte demarate și două în curs de deblocare, după 8 ani de abandon

0

Actuala administrație din comuna Crăcăoani a preluat o comună cu două proiecte de alimentare cu apă executate parțial și blocate, un dispensar construit de 12 ani în satul Magazia și niciodată folosit, un dispensar și o școală în mijlocul localității – întotdeauna folosite și niciodată renovate. Pe lângă toate acestea, oamenii se plâng că nu este asfalt decât pe drumurile principale. Despre șansele de a continua proiectele vechi și de a realiza unele noi, am discutat cu primarul Alexandrina Raclariu.

– Aveți multe drumuri pietruite și, firesc, oamenii vor asfalt. Ce ați făcut concret în acest sens și ce speranțe aveți?

Am depus un proiect pe Anghel Saligny pentru drumul principal din satul Cracăul Negru, de fapt o continuare a asfaltării pe o lungime de 1,6 km. Am zis că fiind un proiect mai micuț poate reușim să obtinem finanțare. Vom vedea, deocamdată nu avem un răspuns. Prioritară pentru noi este întreținerea cu regularitate a drumurilor pietruite care sunt balastate și întreținute cu ajutorul utilajelor din dotarea primăriei. Atât anul trecut, cât și anul acesta s-a realizat, din fonduri proprii, plombarea drumurilor asfaltate (DC 164 și DC 163) care erau într-o stare avansată de degradare. De asemenea, am lucrat la remedierea efectelor dezastruoase a inundațiilor care au avut loc în lunile iunie și iulie anul trecut. Am avut drumuri și poduri distruse total sau parțial, podețe înfundate, gospodării afectate și izolate. Am folosit toate utilajele primăriei și am fost nevoiți să închiriem și alte utilaje pentru a face față situației și să înlăturăm urmele lăsate de furia apelor.

– Dispensarul de la Magazia va fi utilizat vreodată sau rămâne închis?

Dispensarul este terminat din anul 2011 și suntem în anul 2022. Problema este că medicii de familie nu sunt dispuși să meargă la acea locație. Noi am primit din partea unui ONG  o solicitare să deschidem un cabinet stomatologic și eventual să vină și un medic de familie care să lucreze la Magazia. Încercăm să găsim o soluție optimă și legală pentru utilizarea corespunzătoare a spațiului, care este destul de generos.

– În ce localități aveți alimentare cu apă și canalizare?

Nu avem nicăieri. Oamenii s-au grupat, au săpat fântâni în locuri mai înalte și s-au racordat câte 10-20 de familii. Unii au apă prin cădere, alții au hidrofor, dar ar fi necesare rețele de apă și canalizare.

– Cum s-au blocat cele două proiecte de alimentare cu apă?
A fost o sesizare din partea unui domn care are o fermă de animale la nici 500 m de puțurile noastre. Proiectul a fost făcut de așa manieră încât nu a fost luată în calcul acea fermă, a fost o scăpare. Multe detalii nu știu nici eu, știu doar că proiectul este executat aproape în întregime, iar în procedura de predare a investiției către Apa Serv sunt niște condiții pe care nu le puteam îndeplini. A fost o anchetă a DNA Bacău, apoi un proces, iar instanța a condamnat 3 persoane, printre care și fostul primar, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. UAT Crăcăoani nu a fost parte in proces.

– Bun, dar dumneavoastră ați rămas cu proiectul, ce faceți cu el?

Aici e problema. E o luptă acum cu proiectul ăsta. Am făcut adrese la AFIR si la Consiliul Judetean, pentru că e păcat ca oamenii să nu beneficieze de aceste servicii de apă și canal. Acum s-a ivit oportunitatea să accesăm un alt proiect, prin PNRR, pentru extindere rețea de apă și canal. La adresele inaintate , așteptăm răspunsuri pentru a  gasi solutii si a finaliza acest proiect. În plus, există și două expertize, una o contrazice pe cealaltă, prima spune foarte răspicat că apa trece prin ferma din vecinătate și apoi ajunge la noi, a doua că apa din puțurile noastre nu este influențată de ferma vecină. Nu știu care dintre ele poate fi luata în considerare pentru finalizarea proiectului, de aceea am și solicitat ajutor. Aștept răspuns de la AFIR și voi solicita ajutor de la Consiliul Județean. O solutie tehnică, asta ne-ar trebui. Să ne ajute cumva să facem pașii următori, că e păcat ca în anul 2022, oamenii să nu aibă apă și canal, în condițiile în care sunt executate proiectele aproape în totalitate. Bineînțeles, localnicii întreabă și e complicat să-i fac să înțeleagă cum stau lucrurile și că trebuie rezolvate mai întâi niște probleme aflate în blocaj de ani de zile.

– Dar proiecte noi, aveți în lucru?

Sigur, am demarat 10 proiecte, într-un timp relativ scurt. Unul important este reabilitarea dispensarului de la centru, care este în curs. Este vorba despre un proiect de 250.000 de lei, finanțat din bugetul local. Am accesat, de asemenea, un proiect de extindere și eficientizare a iluminatului public. Și aici am avut o surpriză, pentru că nu există contract cu E on, ci doar un proces verbal din 2011. Este greu să iei din urmă și să încerci să faci ce nu s-a făcut zeci de ani, dar nu e imposibil, din punctul meu de vedere. Iluminatul modern, cu lămpi noi, inteligente, cu aprindere automată, înseamnă un pic de economie pentru că vin facturi destul de mari la curent. Avem si un proiect în sprijinul unei comunități de 100 de familii de romi, unde vom face circa 4-5 fântâni, pentru că nu au apă. De asemenea, întocmirea Planului Urbanistic General și ortofotoplanul – care este extrem de util pentru cadastru – sunt în curs de desfășurare.  Am încheiat un contract de finanțare cu OCPI Neamț, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică pentru sectoarele cadastrale din extravilanul localității. Un alt proiect demarat este  pentru două stații de reîncărcare – una la Crăcăoani și una la Magazia – pentru vehicule electrice, având în vedere că avem oportunitatea de a achiziționa două microbuze școlare electrice. Am accesat un proiect pentru prevenirea și evitarea depozitării gunoaielor menajere în locuri publice și am început demersurile pentru accesarea unulalt proiect: panouri fotovoltaice, care să susțină consumul de energie electrică din localitate. Desigur, unul din cele mai importante proiecte este cel cu privire la alimentarea cu gaze naturale, în asociere cu UAT Ghindăoani, depus prin Anghel Saligny. Iar în privința Școlii  Gimnaziale „Gheorghe Săvinescu” Crăcăoani am reușit, din bugetul local, să achiziționăm 100 de tablete, să construim toalete pentru copiii de la grădiniță și să achiziționăm două centrale termice. Foarte importantă este reabilitarea imobilului care, în prezent, nu oferă condiții optime elevilor.

– Școala nu a fost niciodată renovată?

Nu. A fost demarat un proiect, cu ani în urmă, dar s-a oprit la studiul de fezabilitate, pentru că nu a întrunit punctajul ca să beneficieze de finanțare europeană. Am demarat un alt studiu de fezabilitate pentru reabilitare integrată, deoarece școala este destul de degradată, și sperăm din suflet ca de data aceasta, să avem sorți de izbândă. Clădirea chiar necesită reparații serioase, deoarece este vorba despre siguranța copiilor. Eu sunt o fire optimistă și sper să reușesc atât deblocarea proiectelor abandonate de ani de zile, cât și ducerea la bun sfârșit a celor aflate în desfășurare, dar și accesarea altora, care să creeze condiții mai bune de viață și de educație în comuna Crăcăoani.

A consemnat Cristina Mircea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.