Firma care lucrează la restaurarea Muzeului de istorie din Piatra-Neamț (Lemar Industries SRL) se va ocupa și cu reabilitarea și modernizarea Cinematografului Cozla – un proiect în valoare de 9,9 milioane lei, cu termen de execuție de 19 luni. Conform proiectului tehnic, vor fi amenajate o sală mare, pentru difuzare film, o sală la etaj destinată proiecției de film, sala mică va deveni multifuncțională și va fi împărțită pe verticală, astfel ca la etajul nou format să se asigure spații destinate centrului social.
”Clădirea actuală a cinematografului Cozla va deveni un centru multifuncțional, unde se vor desfășura activități sociale, culturale și educative. Noul centru multifuncțional va dispune și de o sală de cinematograf cu 180 de locuri. Lucrările de reabilitare și modernizare vizează intervenții structurale asupra clădirii, recompartimentarea spațiului, anveloparea termică a clădirii, finisaje interioare și exterioare, realizarea de instalații, dotarea cu echipamente și utilaje tehnologice, dar și cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităţilor din centrul multifuncțional”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Piatra-Neamț.
Conform datelor din memoriul tehnic, clădirea cinematografului este construită din cărămidă și are la subsol două holuri, casa scării, două grupuri sanitare și 9 camere; la parter 3 holuri, casa scării două săli de cinema, grupuri sanitare și 7 camere, iar etajul 1: un hol, casa scării, un grup sanitar și 11 camere. Suprafața construită este de 818 mp, iar cea desfășurată de 1554 mp.
După ani de abandon, acoperișul este este degradat și permite infiltrarea apelor; tencuielile căzute (în unele locuri lipsesc și bucăți de cărămidă din componența peretelui), nu mai există nici tâmplărie, nici instalații (electrice, sanitare, termice sau de ventilație).
”În acest moment, clădirea nu este dotată cu nici un fel de echipamente sau alte mijloace de prevenire și stingere a incendiilor. În subsolul clădirii sunt depozitate cantități mari de deșeuri din plastic, inflamabil. Accesul oamenilor străzii și animalelor fără stăpân a generat acumularea în clădire a numeroase resturi casnice și de altă natură, ceea ce creează un climat insalubru și încărcat cu germeni și agenti patogeni. Infiltrațiile de ape meteorice au condus la apariția unor zone umede pe care, în absența circulației aerului și a luminii, s-au dezvoltat mucegaiuri și ciuperci”, se arată în memoriul tehnic.
La încheierea proiectului, clădirea va asigura accesul persoanelor cu dizabilități, va avea pereți de compartimentare rezistenți la foc pe căile de evacuare, va fi anvelopată termic și, evident, va avea un cu totul alt aspect.
După finalizarea lucrărilor va începe activitatea propriu-zisă a centrului. ”Principalele activități care se vor desfășura în cadrul Centrului multifuncțional Cozla vor fi din domeniile social și cultural. Specialiștii centrului vor oferi informare şi consiliere privind drepturile sociale, prevenirea şi combaterea unor comportamente care pot duce la creşterea riscului de excluziune socială, consiliere psihologică, facilitarea accesului pe piaţa muncii, promovarea unui stil de viaţă sănătos şi activ. În cadrul centrului vor funcționa și echipe mobile care vor sprijini persoanele și familiile aflate în situații de risc prin distribuirea către acestea de ajutoare materiale şi alimentare, acțiuni de prevenire şi combatere a izolării sociale, activități de socializare și educație non-formală pentru tineri”, a precizat Primăria Piatra-Neamț.