Echipa mobilă a proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, implementat de DGASPC Neamț, oferă din această lună servicii de recuperare pentru copiii de etnie romă. Primii beneficiari ai serviciilor sunt din Roman, din zona locuințelor sociale din strada Fabricii. Ricardo are 13 ani, suferă de tetrapareză spastică și alte afecțiuni severe, mai are încă 2 frați și sunt crescuți doar de mamă, după ce au fost părăsiți de tată. Băiatul nu se poate deplasa și în acest moment are un fotoliu rulant vechi, aproape inutilizabil. El va face săptămânal recuperare și consiliere psihologică iar membrii echipei mobile fac deja demersuri în vederea găsirii unei soluții de achiziționare a unui fotoliu rulant potrivit nevoilor acestui copil. Din păcate, pentru că locuința acestei familii este inadecvată terapiilor la domiciliu, băiatul va fi adus de echipa mobilă pentru terapii la Complexul de Servicii Romanița Roman. Tot acolo va face terapiile și Irina, o fetiță de etnie romă care locuiește într-o singură cameră împreună cu mama și cei 6 frați în strada Fabricii. Copila are mai multe afecțiuni severe și necesită atât kinetoterapie cât și consiliere psihologică. Între timp, asistentul social al echipei evaluează și alte familii de etnie în vederea identificării unui număr cât mai mare de copii de etnie ce pot beneficia de servicii gratuite, la domiciliu dacă există posibilități, sau în unitățile DGASPC Neamț.
„Acești copii, la fel ca toți ceilalți, merită șanse egale și susținere. De aceea, instituția noastră, prin acest proiect și nu numai, oferă tratament nediscriminatoriu tuturor copiilor cu dizabilități, fără a ține cont de etnie, vârsta, religie sau orice altceva. Ne bucură foarte mult când specialiștii întâlnesc părinți implicați, care fac eforturi pentru copiii lor, în ciuda tuturor prejudecăților și obstacolelor. Drept urmare, este de datoria noastră și a comunității să oferim toate șansele acestor copii“, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț.
Proiectul „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, finanțat prin POCU și implementat de DGASPC Neamț, are scopul de a preveni abandonul copiilor și de a asigura servicii de suport pentru copiii cu dizabilități din familii vulnerabile. Echipa mobilă, formată din asistent social, psiholog și kinetoterapeut, și-a început activitatea în ianuarie 2021 oferind până acum terapii la domiciliu copiilor din Roman și comune limitrofe. Aceștia beneficiază acasă de servicii de kinetoterapie și consiliere psihologică. Sunt eligibili pentru astfel de servicii copiii încadrați în grad de handicap, cu dificultăți motorii, în risc de separe de familie, proveniți din familii vulnerabile, care au acces mai dificil la serviciile de recuperare.
Echipa mobilă înființată în cadrul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“ este prima din zona Roman și cea de-a doua echipă mobilă a DGASPC care vine în sprijinul nemțenilor și oferă terapii gratuite la domiciliul copiilor cu dizabilități.