Cu ajutorul Rotary Club, elevii CNI pot face experimente demne de viitori oameni de știință

0

Grație unei sponsorizări din partea Rotary Club 2005 Piatra-Neamț. Colegiul Național de Informatică a fost dotat cu echipamente de achiziții de date, care ajută elevii să facă experimente în laboratoarele de fizică, biologie și chimie. Noile instrumente le vor fi utile nu doar elevilor de liceu, ci și celor de gimnaziu, iar profesoara Daniela Neamțu, directorul CNI,  a punctat: ”Este nevoie de oameni de știință, de inventatori și sperăm ca unii dintre ei să plece de pe treptele colegiului nostru”.

  • ”Educația este foarte scumpă”

Bucuria îndeplinirii acestui proiect i-a adus astăzi (29 iunie) împreună pe membrii Rotary Club și pe o parte din profesorii și elevii olimpici ai CNI. În laboratorul de fizică, prof. Cornelia Țăbârnac, responsabila comisiei de științe, era nerăbdătoare să testeze noile achiziții: ”Încercăm să facem cât mai multe experimente posibil, și câteodată ne iese, câteodată nu. Și vorbeam cu copiii despre cât de bine ne-ar prinde unele echipamente, iar acum suntem de-a dreptul încântați și abia așteptăm să le desfacem și să le folosim. Pentru noi a venit Moș Crăciun mai devreme. Avem un senzor pentru punctul magnetic, avem totul pentru determinarea vitezei, a accelerației. Până acum foloseam un cărucior, care se deplasa frumos și aproximam o mișcare rectilinie, iar acum am trecut la un nivel de secol XXI”.

La rându-i, prof. Daniela Neamțu a vorbit despre proiectele pe care colegiul le face în parteneriat cu Centrul European Spațial și cu NASA, dar și despre organizarea laboratoarelor: ”Clubul nostru de științe desfășoară multe tipuri de activități nu doar la fizică, ci și la chimie și biologie. Noi suntem digitalizați, în fiecare laborator majoritatea experimentelor nu sunt doar experimente fizice cu instrumente clasice, ci sunt prelucrate ulterior pe calculator. Din această cauză avem nevoie de dispozitive de achiziții de date, pe care dumneavoastră ne-ați ajutat să le luăm. Senzorii respectivi primesc informații, se conectează la calculator, prin USB sau prin wireless, și calculatorul, prin programele pe care noi le utilizăm, prelucrează datele. Educația este foarte scumpă și ne dorim să găsim metode prin care să sponsorizăm educația copiilor. Părinții – unii nu-și permit, unii își permit, dar nu în această măsură. Dacă noi reușim să le oferim un standard de educație înalt, reușim să avem profesioniști adevărați în țară. O generație care să schimbe lucrurile în bine”.

Dintre beneficiarii direcți, care abia așteptau să lucreze cu noile instrumente, o elevă olimpică a vorbit despre utilitatea a doi senzori – unul care măsoară numărul de picături pe care le adaugi într-o soluție, în timpul unui experiment, precizia fiind foarte importantă, și altul, un senzor de culoare, care determină exact momentul când reacția este în stadiul final.

Echipamentele au costat 47.000 de lei, 30.000 de lei fiind contribuția Rotary Club. Acest proiect a fost ultimul din mandatul lui Anton Ionuț Măzărianu la conducerea clubului, el predându-i ștafeta, pentru următorul an, lui Ovidiu Gârbea.

”Vă mulțumim că ne-ați dat șansa să putem contribui cu puțin pentru a dezvolta acest laborator. Noi am reușit să strângem, în urma balului pe care l-am organizat, suma de 30.000 de lei, ne bucurăm foarte mult și poate în anii următori vom mai contribui și pentru alte proiecte. Cu siguranță, aceste echipamente sunt binevenite pentru tot ce doriți dumneavoastră să faceți. Vă mulțumim și vă dorim mult succes! Mulțumesc colegilor care s-au implicat în concretizarea acestui proiect”, a spus Anton Ionuț Măzărianu.

După ce a precizat că fundația colegiului a reușit să strângă diferența de 17.000 de lei, pentru ca dotarea să fie completă, profesoara Daniela Neamțu a declarat: ”Elevii și profesorii Colegiului Național de Informatică sunt foarte recunoscători Clubului Rotary pentru faptul că ne-a susținut. Fără acest ajutor nu am fi reușit să atingem acest obiectiv. Ceea ce am achiziționat este doar un singur exemplar pentru fiecare laborator, cazul ideal ca să nu spun fericit ar fi să avem măcar 7-8 în fiecare laborator. Dorim cu aceste instrumente să dezvoltăm tipurile de experimente nu doar cu elevii de liceu, ci și cu elevii de gimnaziu în așa fel încât să-i atragem spre științe și să educăm generații responsabile și de încredere”.

Rotary Club Piatra-Neamț 2005 funcționează oficial de 17 ani și în acest timp s-a implicat în numeroase proiecte, unele pentru dotarea cu cărți, mobilier și echipamente a unor licee, altele pentru dotarea spitalelor din județ (recent a avut loc inaugurarea salonului amenajat în cadrul secției de boli infecțioase de la Spitalul de Urgență Piatra-Neamț). Însă, în general, cauzele pentru care pledează cei 20 de membri ai clubului sunt axate pe  cuvintele simple și adevărate spuse de Diogene: “Fundația oricărui stat este felul în care își educă tinerii”.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.