Aflat în perioada termenului de încercare, timp în care ar trebui să fie extrem de cuminte, fostul primar de Hangu, Gavril Lupu este cercetat pentru o nouă infracțiune. Pe 16 iunie, Poliția Neamț i-a deschis dosar penal pentru ”violarea sediului profesional”, ceea ce înseamnă ”pătrunderea fără drept, în orice mod, în oricare dintre sediile unde o persoană juridică sau fizică îşi desfăşoară activitatea profesională”.
Gavril Lupu a fost demis prin ordin de prefect, după ce a fost condamnat definitiv pentru corupție, și în mod normal nu ar mai fi trebuit să calce prin primărie decât în calitate de contribuabil. El a continuat, însă, să ocupe biroul de primar, invocând faptul că a atacat ordinul de demitere în instanță. Trecând peste faptul că nu are cum să-și recâștige funcția, oricâte acțiuni ar face în justiție, Gavril Lupu riscă, odată cu noul dosar penal, să execute pedeapsa de un și jumătate de închisoare, pentru că nu a respectat conduita pe care trebuia să o aibă pe parcursul termenului de încercare de 3 ani și 6 luni.
”În urmă cu aproximativ o lună, prin apel la 112 colegii mei au fost sesizați despre faptul că fostul primar a intrat în birou, deși nu mai avea acest drept. S-a dus un echipaj la fața locului, iar fostul primar a motivat că l-a chemat viceprimarul și a părăsit sediul primăriei. La scurt timp, un cetățean a reclamat aceleași aspecte, menționând că fostul primar a continuat să vină la sediul primăriei. Colegii mei s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de violarea sediului profesional, urmând să facă cercetări în cauză”, a precizat subinspectorul Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.
Gavril Lupu și-a pierdut funcția după ce a fost condamnat pentru fraude cu fonduri europene, în formă continuată. În comunicatul DNA de la momentul trimiterii lui în judecată se precizează: ”Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafețele de 622,32 ha și 364,50 ha, deși în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferențele fiind utilizate în scopuri agricole productive (pășunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice și juridice. Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei”.
Instanța l-a obligat pe fostul primar să plătească, în solidar cu partea responsabilă civilmente Comuna Hangu ”sumele de 304.474,96 lei, respectiv 193.149,28 lei, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal” către APIA.
Cristina Mircea
Un tupeu fără margini. Atât.
Dacă i-a mers atâția ani, de ce să nu-i meargă și acum?
Păcat de cei care l-au ales atâția ani. Au pus lupul paznic la oi. Orice asemănare este pur întâmplătoare. Oare?