Întâmplare în Cheile Bicazului: ”A căzut o stâncă lângă mine, dacă eram un metru mai în spate, îmi venea direct în cap”

1

Un bărbat din Piatra-Neamț, care se întorcea din concediu și s-a oprit la o țigară în Cheile Bicazului, a fost la un pas de un accident îngrozitor. O bucată de stâncă s-a prăbușit exact în direcția lui.

Am fost plecați câteva zile la Sovata și ieri (19 iunie) când ne-am întors, am oprit în Cheile Bicazului, la ultima tarabă de pe partea stângă, la coborâre. Și cum stăteam la o țigară, în spatele mașinii, a căzut o stâncă și s-a sărâmat de asfalt. Dacă eram un metru mai în spate, îmi venea direct în cap. M-am uitat în sus și am văzut niște copaci, care nu par nici ăia prea stabili, sunt înclinați. Am stins țigara, am pornit mașina și am plecat. Ăsta a fost primul instict. Nu știu pe cine să sesizez, dar cred ar trebui verificate stâncile alea, dacă ajung în capul cuiva, omoară oameni… Eu, unul, nu mă mai duc pe acolo niciodată”, ne-a declarat bărbatul.

Primarul de Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, ne-a spus că problema ține de Administrația Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, care are sediul la Izvorul Mureșului. Dar primăria a montat indicatoare:  ”Vin tot timpul alpiniști, face Armata tot felul de exerciții pe acolo prin zonă, dar pe noi nu ne întreabă niciodată nimic. Noi doar am montat niște indicatoare de atenționare, pe lângă cele de la Drumuri Naționale, ca să semnalăm zonele periculoase și căderile de pietre. Clar, indicatoarele nu protejează pe nimeni, dar ne avertizează, dacă vrem trecem, dacă nu, facem cale întoarsă”.

De la administrația Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș am aflat că doar directorul ar putea vorbi despre această ”problemă complexă”. Iar până săptămâna viitoare, este în concediu, în afara țării și nu poate fi contactat. Oricum ar sta lucrurile, riscul căderii pietrelor nu poate fi controlat și nici nu poate fi anticipat. Și nici montarea unor plase de protecție nu pare o idee bună. În schimb amenajarea unor zone sigure, de unde să poată fi admirată frumusețea periculoasă a stâncilor, ar fi posibilă. Rămâne, însă, un mare semn de întrebare prezența comercianților exact în zonele de risc. O spune și un cititor într-un comentariu postat la un articol din presa centrală despre disputa dintre județele Neamț și Harghita, care s-a purtat în justiție, pe tema apartenenței administrative a zonei: ”Prezența în Cheile Bicazului a puzderiei de cotețe, chichinețe, magazii în care se practică un comerț primitiv, de un kitsch dezgustător, ESTE ILEGALĂ!
Și afectează grav frumusețile zonei! CNAIR, Regionala Brașov este administratorul zonei, respectiv DN 12/c! Și doar întreb, nu dau cu bâta! Este adevărat că SUPRAFEȚELE ÎNCHIRIATE pentru amplasarea construcțiilor respective, AU REGIM DE SPAȚII DE SIGURANȚĂ, PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ, DE REFUGIU, ÎN CAZ DE EVENIMENTE SAU ALTE SITUAȚII DE PERICOL??? În ce bază legală, a fost schimbată destinația acestor suprafețe? Cine, cât și de când încasează sume consistente, cu titlu de chirie???”.

Cristina Mircea

1 COMENTARIU

  1. In aceeași și mie mi-a fost avariată mașină tot de o piatra imensa căzută din cer.
    Am fost la poliție care a ridicat din umeri și mi-au eliberat o dovadă.
    Se așteaptă o tragedie pentru a se lua măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.