Povestea mutării refugiaților uraineni din ștrand a devenit un nou prilej de contre între Primăria Piatra-Neamț și Prefectură, din cauza unei adrese pe care primarul susține că nu a văzut-o și nu a semnat-o. E adevărat, conținutul adresei invocă, într-un limbaj ușor arogant, niște ”obligații contractuale”: ”Considerăm că persoanele refugiate cazate în căsuțele din ștrand pot fi transferate în alte locații aprobate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”.
Prefectul Adrian Niță, luând act de conținutul adresei, a declarat: ”Nu am înțeles ce contracte avea Primăria semnate înainte și cu cine încât sa le trebuiască aceste căsuțe, mai ales ca mai sunt altele disponibile acolo. Mai mult, cred ca și din punct de vedere economic nu se justifică având în vedere că nu au fost și nu vor fi niciodată căsuțele din ștrand ocupate zi de zi de câte 4 persoane. Primăria a încasat bani pentru cazarea refugiaților. Ar fi încasat și mai mulți dacă, în momentul când a existat cadru legal, nu ar fi întârziat semnarea protocolului cu ISU aproape 3 săptămâni. Asta e, probabil ca problema refugiaților nu mai ține agenda publică, așa că nu mai prezintă interes. Îi vom muta. Din câte știu, doar 25 și-au exprimat dorința de a se muta la DJST (tabere)”.
În încercarea de a afla ce contracte grăbesc mutarea refugiaților, l-am abordat pe primarul Andrei Carabelea care a aflat astăzi ce conținut are adresa: ”Nu știu ce contracte sunt pentru căsuțele din ștrand, presupun că e vorba numai despre niște rezervări. Nu e relevant dacă sunt sau nu sunt contracte, ceea ce este relevant este că nu se poate dormi noaptea acolo. Refugiații ne-au transmis asta, dar știm de anul trecut problema, am avut studenții arhitecți cazați acolo în perioada pregătirii tematicii pentru parcul Nicu Albu și ne-au zis că n-au putut dormi în nicio noapte. Sunt restaurante în zonă, se țin petreceri. Ștrandul este un loc de atracție pentru diverse activități și petreceri de orice natură private, publice, sunt familii care petrec mai mult timp acolo cu copiii, fac gălăgie, iar refugiații care nu sunt de drag în Piatra-Neamț au nevoie de odihnă, au nevoie de liniște. Drept dovadă două treimi din cei de acolo își doresc să meargă în altă parte. Dacă nu vor toți, n-o să dăm pe nimeni afară. Adresa nu este semnată de mine, eu mi-am dat acordul de formulare a acelei adrese, n-am știut ce cuvinte au folosit colegii mei. N-aș fi pomenit în niciun caz de contracte, m-aș fi referit la nevoile refugiaților, nu la contractele primăriei”.
Ca să preluăm limbajul instituțional, ”considerăm” că ar fi timpul să se renunțe la șabloanele împământenite și la formulările pretențioase. Dacă era vorba despre liniștea și odihna refugiaților și acesta este motivul real al mutării, de ce să invoce ”cineva” niște contracte care nu există?
Punctul oficial de vedere al Primăriei, după ce a constatat că nu extistă contractele, dar căsuțele necesită reperații este următorul: ”Ștrandul Municipal reprezintă principalul obiectiv turistic al municipiului pe durata sezonului estival, gazdă pentru numeroase evenimente publice și private. Este o zonă de relaxare, divertisment și petrecere a timpului liber atât pentru pietreni, cât și pentru turiști din alte localități. Acest lucru face ca Ștrandul Tineretului să nu fie cel mai potrivit loc pentru odihna, liniștea și siguranța refugiaților. Mai mult, căsuțele ocupate până acum de către refugiații ucrainieni sunt cele mai solicitate de turiști, având standarde de confort mai ridicate, inclusiv toalete și duș. În acest moment, o parte din ele necesită reparații, care vor fi realizate în cel mai scurt timp. Subiectul referitor la refugiații ucrainieni este la fel de actual în agenda noastră publică și de aceea am realizat demersurile pentru oferirea de alternative la cazarea în ștrand. Prima opțiune a fost relocarea refugiaților într-o locație care să le asigure în continuare confortul și securitatea. Este vorba despre internatul tip hotel al Grupului Școlar „Al.I. Cuza”, iar această propunere a fost înaintată și respinsă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Veniturile încasate de primărie pentru cazarea refugiaților ar fi fost încasate de către instituția de învățământ respectivă, Primăria asigurându-și veniturile din închirierea căsuțelor din Ștrand de către turiști. Sperăm ca, din decență, subiectul persoanelor refugiate să nu fie speculat politic”.
Cât despre speranța de final, e clar că se înscrie, cu succes, la capitolul ”iluzii”.
Cristina Mircea