Profesorul universitar doctor Horațiu Suciu, o somitate a chirurgiei cardiovasculare, vine de la Târgu Mureș, la Piatra-Neamț, o zi pe lună, pentru a acorda consultații la Clinica Salvcenter, de pe strada Fermelor (telefon pentru programări – 0742336622). Până acum a văzut pacienți nu doar din Piatra-Neamț, ci și din Târgu Neamț, Roman sau Bacău.
”Suntem încântați, mândri și bucuroși că domnul profesor a decis să acorde consultații la noi, mai ales că este exterm de ocupat și extrem de solicitat”, a declarat Ecaterina Zaharia, managerul Clinicii Salvcenter. ”Este foarte important de știut că domnul profesor consultă la noi în clinică, iar mai apoi programările pentru intervențiile chirurgicale sunt în așa fel făcute încât pacientul să nu aștepte foarte mult. Pacientul vine în Clinica Salvcenter, în primă fază plătește consultația, iar intervențiile chirurgicale la Târgu Mureș sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Revenind la consultații, este un beneficiu pentru pacient să scutească drumul până la Târgu Mureș și înapoi, și eventual cazarea, pentru că dacă programarea este făcută în a doua parte a zilei, să zicem la 16-17, evident că e greu să se întoarcă la Piatra-Neamț în aceeași zi. Și un alt beneficiu este că domnul profesor fixează o zi pentru intervenția chirurgicală, deci pacienții care au nevoie de intervenție, nu trebuie să aștepte și au siguranța că se află pe mâinile unui medic de elită”.
- ”Cea mai mare bucurie a mea să știu că am trimis acasă, în mijlocul unei familii fericite, un pacient”
După programul de consultații acordate în cabinetul său din Clinica Salvcenter, prof. dr. Horațiu Suciu și-a făcut timp pentru un scurt interviu.
– Vă rog să vă prezentați cartea de vizită pentru cei care nu o cunosc încă.
– Sunt profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, sunt medic primar de chirurgie cardiovasculară și șeful Clinicii de cardiologie cardiovasculară din Târgu Mureș. Pe scurt asta ar fi cartea mea de vizită. Aș vrea să menționez și faptul că Institutul de boli cardiovasculare și transplant din Târgu Mureș, în care am șansa și onorea să lucrez, este unul dintre cele mai puternice institute implicate în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare, este aș putea spune singurul institut din țară care reușește să acopere, prin activitatea sa, toate patologiile, la toate grupele de vârstă deci practic putem spune că nu există o afecțșiune cardiacă, fie că este una congenitală la copii, fie că este una dobândită pe parcursul vieții, care să nu poată să fie tratată. Și aici vorbesc de la nou-născuții care vin pe lume cu malformații grave și au nevoie de operație pentru a supraviețui, până la pacienții vârstnici sau pacienții aflați în stare avansată de insuficiență cardiacă și care au nevoie de un transplant cardiac. Deci acoperim toată gama de intervenții, toată gama de investigații și ne străduim să oferim cât mai multor pacienți șansa la viață. Acum întrebarea se pune de ce dacă sunteți așa de ocupați veniți până la Piatra-Neamț? Într-adevăr, avem un program operator și un program de consultații extrem de încărcat, dar noi medicii trebuie să venim și în întâmpinarea pacienților.
Cunosc zona, este un loc care-mi este drag având și rădăcini în apropiere, prin mama mea care este mai de la nord un pic, din Rădăuți, dar nu este vorba numai de atât. Știm că în această zonă a Moldovei sunt foarte mulți pacienți care, din păcate, au o singură șansă: Centrul de boli cardiovasculare din Iași. Acest centru este foarte bun, dar este departe de a putea asigura o asistență pentru toată zona Moldovei. Încerc să vin o zi pe lună, pentru că într-adevăr și la noi este foarte mult de lucru, dar doresc să deschid un pic experiența centrului din Târgu Mureș către pacienții din Piatra-Neamț și din împrejurimi.
– Cât reușiți să acoperiți în această zi pe lună?
– În general sunt 10 pacienți pe care reușesc să-i consult în cursul unei zile, poate că vor fi zile în care consultațiile vor fi mai multe, deocamdată suntem la început și încercăm să ne adaptăm.
– Și din ceea ce ați văzut până acum ce patologie predomină în zona aceasta?
– Marea majoritate sunt pacienți adulți, dar am văzut și copii. Sunt pacienți care, unii dintre ei au deja făcute multe investigații și sunt în așteptarea unei programări pentru o intervenție chirurgicală sau pentru a avea un orizont asupra includerii pe o listă de așteptare, alții sunt cu anumite investigații premergătoare, care nu permit încă luarea unei decizii asupra oportunității efectuării intervenției, dar toți acești oameni au nevoie de consiliere, de un sfat, de niște informațiic are să-i lămurească și să-i încurajeze că au o șansă la viață. Să nu uităm, afecțiunile inimii sunt pe primul loc în mortalitatea și morbiditatea la nivel național, iar 60% din români decedează prin bolile cardiovasculare și, din păcate, servicile în domeniul acesta, că e vorba de cardiologie sau de chirurgie cardiovasculară, sunt mult sub ceea ce se cere. Iar oamenii aceștia, pacienții noștri, au nevoie de informații și de o ghidare în sensul de a-și găsi sănătatea.
– Apropo de consiliere și informații, după această consultație am înțeles că sprijiniți în continuare pacientul dacă are nevoie de o intervenție chirurgicală.
– Bineînțeles. Acesta este și scopul, de a-i oferi o perspectivă asupra unui orizont de așteptare în timp, cât și o soluție în sensul de a-și găsi rezolvarea, de exemplu, la Institutul de boli cardiovasculare din Târgu Mureș. Nu vreau să se creadă cumva că nu mai avem pacienți la Târgu Mureș și de aceea am venit eu aici. Am zis că este o deschidere a noastră, pentru că așa este normal să venim uneori în întâmpinarea unor pacienți care poate nu se pot mobiliza să facă distanțe prea lungi, iar alții poate nu au destul curaj să pornească în necunoscut. Până la urmă, important este că uneori vine medicul.
– De ani de zile este un exod al pacienților către Târgu Mureș și cred că știți lucrul acesta. Prezența dumneavoastră aici nu poate fi decât benefică și din punct de vedere al efortului lor și al cheltuielor pe care le-ar presupune o deplasare.
– Exact. Decât să se deplaseze 10 oameni într-o parte, mai bine vine unul la ei, deși la noi se circulă cum se circulă, dacă ar fi autostradă între Piatra-Neamț și Târgu Mureș ar fi mult mai bine.
– Care este cea mai mare mulțumire a dumneavoastră ca medic?
– Sunt norocos că mi-am ales această profesie de medic în primul rând și de chirurg cardiovascular în al doilea rând, pentru că este o specialitate în care, în fiecare zi, evoluăm pe o linie foarte subțire, o linie roșie în care marja de eroare este zero și satisfacția este când ai dobândit maturitatea profesională să nu o depășești și să salvezi vieți. Până la urmă asta cea mai mare bucurie a mea să știu că am trimis acasă, în mijlocul unei familii fericite, un pacient, fie că este copil, tată, frate, soră. Pentru mine toți pacienții sunt importanți și îi consider parte din familia mea.
– Un sfat pentru inima noastră? Unde greșim de suntem atât de bolnavi? Dacă 60% din mortalitate e din cauza acestor afecțiuni, probabil greșim și noi, nu?
– Sigur că da, dar așa cum v-am spus sunt, din păcate, copilași care se nasc cu aceste boli, sunt factori care contribuie la această situație, mă refer la patologiile din perioada sarcinii, știu eu noxe, fumat, medicamente, viroze contactate în timpul sarcinii care pot conduce la afecțiuni, inclusiv moștenirea genetică familială, iar în privința bolilor dobândite sfatul este să ne ferim de tot ceea ce este recunoscut ca factor de risc – obiceiurile alimentare, mâncarea grasă, sărată, dulciurile în exces. Este important controlul stării noastre de sănătate, pentru că organismul este un complex extraordinar, format din organe și sisteme care interacționează între ele și orice defecțiune la un anumit nivel atrage după sine alte boli. Și atunci trebuie să fim foarte atenți cu bolile noastre cronice, să ne tratăm foarte bine diabetul, hipertensiunea, să evităm fumatul, alcoolul în exces, să nu fim sedentari și să facem un pic de sport, astea sunt lucrurile care ne pot oferi șansa la o viață normală. Ideea este să controlăm lucrurile care stau în puterea noastră de control.
– Ar fi indicat să facem și câte un consult cardiologic din când în când?
– Bineînțeles, mai ales pentru pacienții care au antecedente în familie, mama, tata, frați cu probleme cardiace și aici mă refer la infarct de miocard, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale. Trebuie făcut un control cardiologic, iar în situația în care sunt depistate anumite modificări acest control trebuie să fie transformat într-o monitorizare periodică cu controale la intervale pe care medicul cardiolog le stabilește. Eu aștept acești pacienți la Clinica Salvcenter Piatra-Neamț, planul este o zi pe lună, și sper să reușesc să ajut cât mai mulți dintre ei să-și recapete sănătatea.
cat costa consultatia ?
1300 de lei
Am fost operat pe inima,acum un an de dl Profesor Dr Horațiu Suciu și echipa de medici și asistente,cărora le multumesc încă o data de profesionalismul de care au dat dovada și modul în care s.au comportat. Dl Profesor Suciu este un om de o valoare inestimabila pe linie medicala și nu numai. Va doresc tot binele din lume și sa va dea Dumnezeu multa sanatate și sa salvați multe vieți. Cu deosebit respect
Cum putem lua legatura cu dl dr ? Sotul meu a facut un preinfarct anul trecut ,are tratament ,dar am dori o a doua opinie
CU TRIMITERE SE POATE SAU DOAR CU TAXA?