”La ambulanță sunt asistenți care iau 11.000 de lei în mână și nu știu care-i brațul și care-i antebrațul”

3

În așteptarea sentinței Tribunalului Bacău, care a decis arestarea doctorului Dan Dorin Morenciu și a celor două asistente, pentru angajări pe 6.000 de euro (5.000 pentru manager și 1.000 pentru asistenta șefă, după cum susțin procurorii DNA), am discutat cu doi oameni care-l cunosc pe șeful Serviciului Județean de Ambulanță, dar au și informații din interiorul sistemului.

Îl cunosc de mulți ani pe domnul doctor, e omul lui Dumnezeu, am rămas trăsnit când am auzit. În septembrie trebuia să iasă la pensie. Doamna lui demult i-a spus să se pensioneze, că e și bolnav are probleme cu piciorul stâng, a avut o fractură ceva, nu știu, dar tot timpul e umflat, când ajunge acasă se întinde și atât, nu poate face nimic. Nu știu ce i-o fi trebuit să ia șpagă, doar are salariu foarte mare, are și un apartament pe care l-a făcut acum doi ani de zile și s-a mutat. A cumpărat un apartament mai la vale de tribunal, cu 4 camere, l-a renovat, tot, tot, tot e nou. Bine cred că și nevasta actuală a contribuit, că a avut și ea o casă la Tecuci, o garsonieră în oraș și le-a vândut pe amândouă, probabil că apartamentul e pe numele ei”.

În declarația de avere a dr. Morenciu figurează doar o jumătate dintr-un apartament de 50 mp, pe care l-a cumpărat în 1997, împreună cu Magda Elena Melinte (probabil fosta soție). Modest, dr. Morenciu circulă cu un autoturism Logan, cumpărat cu credit în 2009. În rest, declarația de avere nu mai cuprinde decât venitul de aproximativ 16.000 de lei lunar (salariul de director medical, probabil mai mare din martie de când a devenit manager general).

Indiferent de situație, de dorința individuală de a avea, să angajezi pe șpagă niște oameni ca să lucreze într-un serviciu de urgență este incalificabil. Un cunoscător al sistemului ne-a spus că așa ajunge viața omului să depindă de tot felul de incompetenți: ”Sistemul de ambulanță e putred tot, la fel ca întreg sistemul sanitar. Eu n-am văzut doctor să nu ia șpagă. Degeaba le-au mărit salariile, obiceiul rău nu dispare. Și cum să dea statul asemenea salarii? Un șofer de la ambulanță are  2600 de euro pe lună, cunosc eu caz. Păi nu-i merită oricât ar fi el de șofer, sunt oameni care muncesc din greu, au făcut școli și iau 3500 de lei. De ce să dai 6.000 de euro la angajare dacă nu știi că-i recuperezi? Păi să-i auziți cum vorbesc între ei după ce aduc pacienții de la Iași și se întreabă unul pe altul cât au făcut la o cursă. Ca să nu mai spun că sunt asistenți care iau 11.000 de lei pe lună, dar sunt și care iau 15.000 de lei, și nu știu care-i brațul și care-i antebrațul. Dar și prin spitale, pe la cabinete sunt asistenți care completează fișe, nu știu să pună o perfuzie și au salarii de te doare capul. Ar trebui diferențiate lefurile în funcție de competență și de ceea ce face fiecare concret. Eu nu înțeleg de ce la Ambulanță se dau sporuri de 80%. Chiar are țara asta atâția bani, când nu avem străzi, nu avem școli, nu avem un pod ca lumea, nu avem nimic?”.

Cristina Mircea

N.B. În această după-amiază, Tribunalul Bacău a decis să-i aresteze pe toți cei 3 inculpați: ”Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – D.N.A. – S.T. Bacău. Dispune arestarea preventivă, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.05.2022 şi până la data de 18.06.2022 inclusiv a următorilor inculpați: – MORENCIU DAN DORIN pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată prev. de art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (opt acte materiale corespunzătoare sumelor primite de la opt candidați); – PREDA ELENA – pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de luare de mită în formă continuată prev. de art. 48 Cod penal rap. art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (opt acte materiale corespunzătoare sumelor primite de la opt candidați) și – ROZOSCHI MARIA LUMINIȚA – pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de luare de mită în formă continuată prev. de art. 48 Cod penal rap. art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (opt acte materiale). Constată că inculpații au fost asistați de apărători aleși. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare”.

 

 

 

 

 

3 COMENTARII

  1. Școli sanitare absolvite cu șpagă, posturi în sistem obținute cu șpagă, funcții tot cu șpagă.
    Sistem medical în moarte clinică.
    Abia după ce câte un troglodit din ăsta cu pile face vreo boacănă și nenorocește vreun pacient, se fac investigații.
    Păi la așa salarii e clar ca nici nu-i greu să-ți plătești postul.
    Acum vreo 3 ani, am chemat ambulanța pentru o urgență.
    Au intrat în casă trei vrăjgani care se uitau unii la alții și se întrebau din priviri de ce pacientul era în starea respectivă. Unul mai cu tupeu își da cu părerea. Nu ne venea sa credem! Poate e apendicita. Ce le-am sugerat eu, avea sa se confirme o oră mai târziu la UPU. Va dați seama??? Braț, antebraț, tot aia. Colica renală, apendicită, cam același lucru. Guturai, AVC, fix acelasi protocol. Cei care primesc șpagă pentru a introduce pe ușa din dos niște incompetenți sunt, de fapt, criminali fără scrupule.

  2. Din păcate, și la Spitalul Municipal Roman sunt destui așa ziși „asistenți medicali”care nu au habar de nimic, dar care s-au angajat cu ajutorul banilor și al pilelor.

  3. De ce-s mari nereguli în sistemul sanitar în județul Neamț? Ministrul Sănătății a fost informat de neregulile existente?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.