”Posibilele vestigii istorice” de la Roznov s-au dovedit simple cămine de canalizare

0

O sesizare, făcută de directorul Căminului pentru persoane vârstnice din Roznov, care se referea la descoperirea unor posibile vestigii istorice în curtea instituției, a fost infirmată de arheologul Constantin Preoteasa, care a fost astăzi, 18 mai, la fața locului.

În urma unor lucrări de reparații din curtea Spitalului din Roznov, firma ce se ocupa cu o forare orizontală pentru a pune o țeavă de apă, s-au trezit că sub o șenilă a frezei ce făcea forarea să se disloce o parte de terasament și să descopere o cavitate de cel putin 4 m adâncime. Pentru că acea deschizătură devenea interesantă, muncitorii au încercat să vadă ce se ascunde sub mașina lor și astfel au descoperit un posibil beci cu un diametru semnificativ sau poate un tunel, în formă intactă de conservare, cu o adâncime de aproximativ 4 m ce este construit din piatră șlefuită cu o boltă semirotundă la aproximativ un metru de la nivelul solului. (..) Prezent întâmplător în curtea Spitalului Roznov, edilul si-a dat o părere instantanee pe cât de ridicolă pe atât de neinspirată: ” e o gaură de WC, poate fi umplută cu pietriș…”. Incredibil, d-le primar !!!….”gaură de wc” făcută din piatră cioplită ce are și boltă ?!… Greu de crezut că primarul avea acasa „gaură de WC „….. cu boltă din piatră șlefuită, dar cine știe ?! Un lucru e clar: edilul nu cunoaste istoria Roznovului, singurele cunoștinte în domeniu oprindu-se la …. WC”, este o parte din ceea ce a scris Romeo Panaintescu.

După ce a fost decopertată zona, arheologul Constantin Preoteasa a examinat ”cavitatea” și a constatat că este un simplu cămin: ”Eu suspectez că se vor mai găsi și alte cămine, pentru că acolo e un spital totuși mare, cu multe clădiri, deservite de instalații. Practic, e vorba despre un cămin de 70-80 de centimetri latura, cu pereții placați cu un singur rând de piatră, iar într-un perete se vede un capăt de țeavă. E bine ca oamenii să fie precauți când apar astfel de lucruri și să anunțe ca să se ducă cineva acolo să confirme sau să infirme punctul lor de vedere, decât să pună buldozerul și să facă cum a făcut o așa-zisă arheoloagă de la Iași care a demontat o întreagă pivniță”.

Evident că e bine ca oamenii să fie precauți, dar ar fi și mai bine dacă oamenii precauți ar fi și decenți în exprimare și nu ar fi convinși că au dreptate înainte de a avea opinia avizată a unui specialist.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.