Prefectul despre criza parcărilor: ”Din păcate, Andrei Carabelea nu se comportă ca un gospodar”

0

Devenită un duel între Primăria Piatra-Neamț și Prefectură, criza parcărilor nu se va rezolva în regim de urgență așa cum își dorea Andrei Carabelea. Primăria a trimis o adresă Prefecturii prin care cerea un fel de accept pentru a reduce termenul de consultare publică a regulamentului. Previzibil (unul dintre motivele acțiunii judecătorești este tocmai nerespectarea precedentului termenul de consultare publică), Instituția Prefectului a răspuns că ”nu poate formula un punct de vedere asupra unui aspect ce face obiectul unui dosar aflat pe rolul unei instanțe judecătorești”, adăugând că ”opțiunea înființării unui serviciu public nu înseamnă o situație de urgență și nici circumstanțe excepționale”.

Primarul Andrei Carabelea a ales să facă public schimbul de adrese dintre cele două instituții și să adauge: Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție”.

În comunicatul primăriei se mai precizează: ”Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond. Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

 

  • ”O să ies și eu public să-i explic ce ar trebui să facă el ca primar”

 

Înainte ca primăria să facă public comunicatul referitor la termenul de consultare, i-am solicitat un punct de vedere prefectului Adrian Niță despre criza parcărilor. Asta în condițiile în care procesul are toate șansele să prindă vacanța judecătorească. Iar prefectul a declarat: ”Din aprilie anul trecut, domnul primar și-a votat în consiliul local mărirea statului de funcții și a organigramei tocmai pentru a înființa în primărie acest birou destinat gestionării parcărilor din Piatra-Neamț. După care a mai avut posibilitatea prin clauzele contractuale ca, timp de 3 luni de zile, Parking să administreze serviciul public de parcări, perioadă în care primăria, parcurgând pașii în mod legal și respectând principiul transpareței, putea la fel de bine să facă acest transfer. Mai mult decât atât, la începutul lunii martie, fără să fac vâlvă prin presă sau să mă apuc să acționez ca și cum aș fi un candidat – așa cum pretind unii că sunt, le-am trimis o înștiințare și puteau să remedieze ceea ce au greșit, dar nu au vrut nici atunci. Adică mai mult decât atât nu aveam ce să fac. Acum mi-au trimis o hârtiuță prin care cer să le spună Prefectura dacă poate fi justificat caracterul de urgență. N-am cum să justific urgența într-o astfel de situație, mai ales că a avut mai mult de un an de zile să facă toate lucrurile astea legal. Nu-i vina Prefecturii – o instituție cu 45 de angajați, care se ocupă cu problemele de legalitate din tot județul – că un primar, care are sute de angajați în subordine, n-a reușit să se pună de acord cu ei și să-și împartă interesele acolo. N-am înțeles de ce s-au încăpățânat să nu facă cum trebuie. A fost, pur și simplu, decizia lor. Iar eu, dacă m-aș fi comportat ca un contracandidat, aș fi profitat de asta, să ies public  și să intru în dezbateri. Dar este un dosar în instanță, nu mă apuc eu să discut. Eu l-am văzut pe domnul primar spunând într-o emisiune, cu ceva timp în urmă, că are variantele B,C,D, E și că pietrenii nu trebuie să-și facă probleme. Eu nu contest, probabil că le are. Ar trebui să le folosească. Acum, din ce înțeleg, în următoarea lună o să fie un total de vreo 5.000 de persoane care rămân în aer, fără contract pentru administrarea parcărilor, deci ar trebui să folosească variantele alea despre care spunea public că le-a discutat cu juriștii și cu avocații și să le pună în practică. Eu să ies și eu public dacă o să mă mai propună drept contracandidat, să-i explic ce ar trebui să facă el ca primar, dar îl mai las un pic. Din păcate, dânsul nu se comportă ca un gospodar, dar o să-i arăt practic ce trebuie să facă un primar care conduce o primărie de municipiu. Îi spun eu ce să facă. Îl ajut. Chiar îl ajut. Eu nu-l bănuiesc de rea-credință, sunt convins că e vorba de neputință și de lipsă de experiență”.

Cristina Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.