Site icon

Primarul de Hangu a fost demis prin ordin al prefectului

Gavril Lupu, condamnat definitiv într-un proces de corupție, a fost demis prin ordin al prefectului Adrian Niță, urmând ca viceprimarul să preia atribuțiile de primar. Decizia a fost luată astăzi, 3 mai, în ziua în care  ”referatul și documentația emise de secretarul comunei Hangu au ajuns la Instituția Prefectului”, după cum a precizat Adrian Niță.

În ziua de 19 aprilie, Curtea de Apel Bacău a pronunțat hotărârea definitivă în procesul în care Gavril Lupu a fost judecat pentru ”folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”. El a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare și obligat să plătească, în solidar cu partea responsabilă civilmente Comuna Hangu ”sumele de 304.474,96 lei, respectiv 193.149,28 lei, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal” către APIA.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Gavril Lupu că, în perioada 2009 – 2010, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține sume de bani pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate. ”Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafețele de 622,32 ha și 364,50 ha, deși în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferențele fiind utilizate în scopuri agricole productive (pășunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice și juridice. Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei”, se precizează în comunicatul DNA.
Cristina Mircea

Exit mobile version