Viceprimarul de Piatra-Neamț, care are în atribuții partea de urbanism-cadastru (autorizații de construire și certificate de urbanism), o componentă a digitalizării primăriei și două societăți ale consiliului local (CMI Urban și Salubritas), Marius Irimia a vorbit deschis despre ceea ce va face și ceea ce nu crede că va face în acest mandat. În principiu, sunt realizabile noi locuri de joacă, inclusiv unul pentru copii mai mari de 12 ani, modificarea aspectului parcului central și ”temeliile” unor tuneluri verzi. Proiectul său de suflet – un parc tematic pe Cozla, așa cum și-l dorește, nu va fi materializat, ci doar pregătit pentru viitoarea conducere a primăriei. Dincolo de planuri și de dorința de a schimba lucruri, Marius Irimia a aflat, pe viu, ce înseamnă birocrația și cât sunt de pregătiți angajații primăriei să țină ritmul cu actuala echipă de conducere.
– De ce este atât de complicat să se realizeze ceva aparent simplu?
– Pentru că trebuie o groază de hârtii, nu avem oameni pregătiți, nu avem oameni calificați, nu putem să facem. Vă dau un exemplu, am fost acum două săptămâni sus pe Cozla să punem o plasă de protecție pentru zidul care tot se dărâmă piatră cu piatră, și am vorbit la Publiserv, de unde mi s-a dat un răspuns foarte simplu: ”Nu avem oameni calificați, care să coboare în rapel, pe coardă și să pună acea plasă”. Și am zis că panta e de 70-80 de grade, cu puțină atenție mă duc eu. Dar nu ne lasă ITM-ul. Dacă, Doamne ferește!, cineva își rupe un deget și mă dă în judecată, eu sunt bun de plată.
– Concret, vă place cum arată centrul orașului? Parcul?
– Eu știu doar cum mi-aș dori să arate. Fiecare a plantat unde a crezut, fără să fie un proiect. Nu-mi place! Și din toamnă vrem să refacem sau măcar să scoatem la proiectare, iar din primăvara anului viitor să începem să plantăm. Parcul trebuie să aibă pete de culoare în fiecare anotimp, să fie altfel de bănci, iar foișorul să devină o zonă de fanfară. Ideea e să ne gândim nu cum va arăta acum, ci peste 30 sau 50 de ani.
– Credeți că s-a gândit vreuna dintre fostele conduceri ale primăriei, în cazul oricărui proiect, la un orizont atât de îndepărtat?
– Despre parc nu știu, dar despre aliniamentele stradale sigur nimeni nu s-a gândit și chiar am avut o discuție cu un peisagist și vor urma modificări consistente cel puțin asupra Pieței Ștefan cel Mare și a bulevardelor Mihai Eminescu și Republicii cât de repede. Pe Republicii am tăiat castanii, sunt platanii care vor asigura umbră în câțiva ani și vor fi un tunel verde. Așa vreau să fie și pe Mihai Eminescu, prin plantarea arborilor de talie mare care peste ani vor umbri și vor face acele tuneluri verzi prin care oamenii se vor plimba și va fi umbră, cu pete de culoare pe jos, va fi frumos. Sau cel puțin în imaginația mea va arăta frumos. Piatra-Neamț este un oraș de munte și vom planta arbori care cresc în pădurile noastre, nu punem platani care n-au crescut în Piatra-Neamț, punem frasin, paltin de câmp și carpen, care au frunze foarte frumoase toamna, cu nuanțe de galben și portocaliu roșiatic.
– Și până la un peisaj idilic și colorat, la ce ne așteptăm anul acesta din partea viceprimarului Marius Irimia?
– În ștrand vor fi schimbări, vor fi umbrele, pentru că anul trecut am cules informații de la oameni și mi-au spus că nu este umbră, tot timpul erau comparații cu ștrandul din Roman. Anul acesta vor fi 200 de umbrele în zona bazinului mare. Ne dorim, nu știu dacă vom reuși în vara asta, dar oricum vom revitaliza partea de terasă studio și partea de VIP, chiar acum lucrăm cu arhitectul șef la caietul de sarcini. Mi-am dat seama că, de fapt, este o problemă la caietele de sarcini. Dacă nu verifici atent și nu te implici în scrierea caietului de sarcini, nu iese treaba.
* ”Bună parte din primărie nu știe unde sunt limitele ariei protejate”
– Cât vi se pare că este balast într-o documentație?
– Hârtia suportă orice și dacă ești acoperit de hârtii e cel mai bine. Este și multă umplutură, dar am observat că oamenii din primărie nu sunt chiar foarte, foarte bine pregătiți pe anumite domenii. Eu vreau lucruri mai ieșite din comun pentru Piatra-Neamț și vă dați seama că trebuie să caut specialiștii care să facă acele lucruri ieșite din tipar, acele lucruri prin care Piatra-Neamț să redevină o atracție turistică națională.
– Care credeți că este principalul motiv pentru care Piatra-Neamț este o zonă de tranzit și nu una turistică?
– Turiștii nu au ce să facă în Piatra-Neamț, dar poate nici nu-și doresc neapărat să stea într-un singur loc. Piatra-Neamț deocamdată nu poate să rețină mai mult de o noapte turiștii, dar eu îmi doresc să ajungem măcar la două nopți.
– Și ce-ar putea să-i rețină la Piatra-Neamț?
– Ar putea să se bucure de investițiile care vor fi pe Cozla. Acolo am văzut șansa în campanie, acolo o văd și acum. Se vor schimba lucrurile pe Cozla, din păcate nu atât de repede pe cât ne-am dori, dar începând din anul ăsta, câte un pic. Tot stau să mă gândesc cum să fac un loc de joacă în zona stației de telegondolă. Am tăiat castanii, ne-am luat înjurături de la oameni, avem castanii depozitați lângă groapa de gunoi, am dat hotărâre de consiliu local prin care să putem să folosim lemnul pentru mobilier urban, iar acum schițez un proiect în care să folosim lemnul de la castani, dar să lucrăm cu nisip, pentru că nu avem voie să folosim elemente care sunt ancorate în beton, acolo fiind zonă protejată.
– Știți că o bună parte dintre pietreni habar nu au unde este această rezervație fosiliferă?
– Bună parte din primărie nu știe unde sunt limitele ariei protejate, toată lumea spune că acolo nu se poate face nimic. Ariile astea nu au un custode, se ocupă ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) dar sunt doi oameni și 68 de arii protejate în tot județul. Efectiv nu au nici fonduri, nu au nici timp, nu au nici resurse ca să vină măcar să monteze un panou informativ pe care să scrie suprafața și ce se află acolo – fosile din oligocen, vechiul fund al mării Paratethys și alte informații importante, care pot fi puse într-o poveste. De asta m-am gândit să facem un loc de joacă acolo sus și o zonă de parc tematic fosilifer, deocamdată doar o zonă pilot, să vedem dacă va prinde. Mi-aș dori să vedeți Cozla prin ochii mei, credeți-mă! De când am ideea asta de a face ceva acolo, în fiecare săptămână îmbunătățesc și mai adaug câte ceva. Cozla în mintea mea arată extraordinar și credeți-mă că va ieși din limitele județului și ale regiunii și poate chiar din granițele țării. Iar toate proiectele sunt gândite să pună la treabă telegondola și telescaunul pentru care plătim în continuare rate.
– Când va fi gata acest parc tematic, care să atragă turiști la Piatra-Neamț?
– Nu se va face în acest mandat, dar voi face tot posibilul să las direcții clare pentru următorii care vor veni în locul nostru să se țină de acest proiect.
– Asta înseamnă că deja v-ați propus să nu mai candidați pentru alt mandat?
– E prea devreme să vorbim despre asta. Depinde ce se întâmplă și cum se întâmplă. Nu mai am timp de prieteni, nu mai am timp de familie, nu mai am timp de pasiuni, nu mai am timp liber, mă simt obosit. Sunt niște schimbări care nu prea îmi plac și trebuie să fac ceva în direcția asta, dar nu prea știu de unde să încep și cum să fac. Îmi lipsește pădurea, îmi lipsește timpul liber, îmi lipsește detecția, îmi lipsește familia, îmi lipsesc multe. Dar în același timp există și o parte frumoasă: începem să facem curățenie și începem un proiect care va fi surpriză pentru pietreni.
- ”Trebuie să privim locurile de joacă prin ochii unui copil”
– Ce părere aveți acum despre administrație, după ce v-ați lovit de birocrație și de lipsa specialiștilor?
– Prin tot ce fac încerc să găsesc partea bună din administrație. 80% e ceva ce nu-i frumos și pe placul meu, dar încerc să găsesc 20% în care să mă refugiez. Știți cum e? Îți alegi o țintă și tot timpul te gândești la ținta aia, nu contează cât de greu e drumul.
– Din procentul de 20% care bănuiesc că e clar identificat, ce v-a mulțumit până acum?
– Nu știu, poate locul de joacă din ștrand, dar eu sunt o persoană greu de mulțumit, nu mă mulțumesc cu puțin. Vor fi și anul ăsta câteva locuri de joacă care vor arăta altfel decât cum sunt învățați copiii. Eu iubesc foarte mult copiii și-mi doresc să fiu viceprimarul copiilor și al tinerilor. Dacă investești în copii, le dai o șansă în plus. Îmi doresc foarte mult să aibă un skate park, îmi doresc să aibă lucruri pe care nu le-am avut noi, dar ne-ar fi plăcut să le avem. Locurile de joacă am stat și le-am gândit și le-am răscolit în așa fel încât să aibă opțiuni și pentru părinți, fiecare loc de joacă va avea o mică zonă de antrenament stradal în care părinții să facă abdomene, tracțiuni. Vedem cum va prinde ideea acestor zone de mișcare și dacă vor fi folosite. Pentru prima oară în Piatra-Neamț facem un loc de joacă pentru copiii mai mari de 12 ani, în care sunt elemente cu o dificultate mai mare, copiilor le place să se cațere, dar noi vrem să fie în siguranță. Trebuie să privim locurile de joacă prin ochii unui copil. Sus pe Cozla va fi un loc de joacă neterminat, pe care copiii îl vor face cum vor ei. Vom pune doar niște elemente, iar copiii să vină să construiască, să dărâme, să refacă. Va fi și o zonă cu fosile artifciale, acoperite cu nisip, iar copiii încet, încet vor face paleontologie, vor da la o parte nisipul și vor descoperi fosilele. Și mi-ar plăcea să fie și o zonă de pictură acolo.
– Credeți că angajații primăriei sunt pregătiți pentru aceste proiecte și pentru stilul de lucru pe care îl doriți?
– Undeva până la 60% sunt pregătiți. Unii au plecat, cei care nu se adaptează. Noi, cei din echipa de conducere, nu avem experiență, dar avem dorința mare de a face ceva și ne apucăm de multe lucruri odată, iar cei din primărie nu reușesc să țină pasul sau nu fac față schimbării confortului cu care erau obișnuiți la muncă.
A consemnat Cristina Mircea