O veste îndelung așteptată: reparațiile la clădirea Poștei vechi vor fi gata în luna august

1

Conform contractului încheiat cu constructorul (firma Moldocor), pe 31 august ar trebui să fie gata lucrările la clădirea Poștei vechi din Piatra-Neamț. După 11 ani de stat cu chirie prin diverse spații, angajații Oficiului Județean de Poștă Neamț se vor întoarce, în sfârșit, ”acasă”.

Se fac lucrări interioare, respectiv instalația electrică, instalația sanitară, instalația de încălzire, tencuieli, zugrăvit, nu este vorba despre lucrări de restaurarea a monumentului. Cel mai important este că ne putem muta, pe 31 august trebuie să facem recepția. E o mare realizare pentru noi. Au fost momente când am crezut că n-o să se mai întâmple, cel puțin de 3 ori ne-a fost întoarsă documentația, din lipsa banilor, n-a fost niciun alt motiv, dar până la urmă ce înseamnă și tenacitatea asta, și dorința de a face. Redăm municipiului Piatra-Neamț și tuturor cetățenilor clădirea monument istoric a poștei. Sper din tot sufletul ca, în luna iunie a anului 2023 să ne apucăm de restaurare”, ne-a declarat Cristian Tapalagă, directorul Oficiului Județean de Poștă Neamț.

Operă a renumitului arhitect italian Carol Zani, clădirea Poștei din Piatra Neamț, a fost construită în anii 1930- 1934, cu temelie din blocuri masive de piatră, care îi conferă o rezistență confirmată de experți și infirmată doar de cei care au vrut să-i schimbe destinația monumentului istoric. Ca să fie găsit un motiv plauzibil pentru mutare, nu s-au mai întreținut cazanele care asigurau încălzirea, lumea a început să folosească radiatoare, iar instalația electrică a cedat. În loc să facă reparațiile necesare, Mihai Chebac, directorul de la vremea aceea (2009) a decis mutarea în spații închiriate inițial cu sume între 12 și 20 de euro metrul pătrat. Ulterior, chiriile au fost renegociate dar oricum sumele plătite ani de zile au fost o afacere păguboasă pentru Poșta Română. Și în vreme ce bani pentru chirie s-au găsit constant, fonduri pentru proiectul de reparații, nu de restaurare, s-au găsit foarte greu. Dar conform zicalei ”mai bine mai târziu decât niciodată” e nemaipomenit că o clădire – proiectată cu destinația de poștă și având compartimentare și funcționalitate indiscutabile, va reveni la ”viață” după ce a fost abandonată vreme de 11 ani.

Cristina MIRCEA

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.