Direcția Silvică Neamț plantează peste un milion de puieți și nu refuză niciun ajutor

0

În campania de împăduriri de anul acesta, Direcția Silvică Neamț și-a programat să planteze 1,3 milioane de puieți pe o suprafață totală de 217 hectare, ceea ce înseamnă regenerare artificială. Până acum au fost plantați puieți pe 54 hectare și au fost făcute completări pe o suprafață de 9 hectare. Campania de împăduriri din Neamț a început la 9 ocoale silvice, iar 60% din puieți au fost scoși din pepiniere.

Anul acesta avem mai mult de împădurit decât anul trecut, cu vreo 30-40 de hectare”, a declarat Valentin Tămăslăcaru, directorul Direcției Silvice Neamț. ”Majoritatea puieților sunt plantați în completarea regenerării naturale. În parcelele în care se exploatează suntem obligați, în două sezoane de vegetație, să completăm, dacă e nevoie. Avem și parchete regenerate 100% natural, de exemplu la Ocolul Silvic Târgu Neamț, unde sunt arborete de stejar conduse foarte bine. Se extrage arboretul matern, iar dacă suprafața este regenerată peste 95%, nu mai intervenim, nu e necesar”.

Prin lucrările pe care le-au făcut, silvicultorii din Neamț au contribuit la regenerarea naturală a pădurii pe o suprafață de 482 de hectare, în acest an, iar pe alte 53 de hectare se vor face completări curente. Oricine dorește să participe la campania de împădurire este binevenit.

Sunt o mulțime de directori de școli, de profesori care se implică și vin în fondul forestier. Totul se plantează cu asistența noastră, sub îndrumarea noastră. Puieții sunt aduși doar din regiunile de proveniență stabilite prin lege, pentru că legiuitorul nu-și dorește să amestece proveniențele din Carpații Orientali cu cele din Carpații Meridionali, de exemplu. Marea majoritatea a puieților sunt produși în pepinierele noastre. În afară de activitatea din fondul forestier, ajutăm și școlile care vor să-și îmbunătățească spațiul verde, cu asistența necesară. Colegii mei merg și le explică elevilor cum să planteze, cum să aibă grijă de puieți. Iar la campania de împădurire nu refuzăm pe nimeni, le explicăm tuturor regulile, inclusiv cele de protecția muncii, le arătăm cum se plantează și cu ocazia asta facem și educație ecologică. Așa înțeleg oamenii munca noastră. Le  explicăm și că nu facem doar împăduriri, avem și alte lucrări, inclusiv exploatările forestiere, toate conform legilor emise de Statul Român. Înțeleg presiunea societății civile și a ONG-urilor în privința exploatărilor, dar noi nu avem puterea de a schimba legislația. Însă, fără exploatare, am avea niște arborete îmbătrânite, lemnul nu ar mai fi de calitate, pentru industria mobilei ar trebui să se importe lemn și pentru oamenii care se încălzesc la sobe ar trebui importat lemn. De vreo două secole sunt constituite ocoalele silvice, iar resursa regenerabilă – lemnul – a fost utilizată în mod rațional, de aceea pădurile sunt și acum în picioare”, a mai precizat directorul Direcției Silvice Neamț.

Din bilanțul făcut de Romsilva rezultă că în această primăvară au fost plantați 4,3 milioane de puieți forestieri, s-au realizat împăduriri pe 766 de hectare, lucrări de înființare a perdelelor forestiere pe 54 de hectare, lucrări de completări pe aproape 700 de hectare și lucrări de refacere pe 116 hectare.

În campania de împăduriri de primăvară din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va planta circa 19 milioane de puieți forestieri, produși în pepinierele silvice proprii, și va regenera 10.244 hectare fond forestier de stat, din care 7.127 hectare vor fi regenerate pe cale naturală, iar 3.117 prin regenerare artificială, adică lucrări de împăduriri. În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.892 hectare fond forestier de stat, din care 47.335 hectare prin regenerări naturale și 25.557 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantați, în total, 141,37 milioane puieți forestieri. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional”, se arată în comunicatul Romsilva.

Cristina Mircea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.