Incendiul de la Dămuc s-a reaprins astăzi, 29 martie, dar primarul consideră că ”în linii mari” poate fi ținut sub control. Focul a mistuit vegetația uscată de pe 130 de hectare din care 60 de hectare – pădure proprietate privată. Femeia care a aprins frunzele uscate din grădină, a leșinat când a văzut că focul s-a extins la pășune, cu o viteză uimitoare. A fost dusă, cu ambulanța, la spital. Polițiștii i-au întocmit dosar penal pentru distrugere din culpă, la fel ca bătrânului din Bicaz Chei și celui de la Buhalnița, care au făcut aceleași greșeli zilele trecute. Pompierii au trimis mesaje Ro –Alert în tot județul, primarii au făcut apel la oameni să nu mai dea foc miriștilor, pășunilor și resturilor vegetale de prin curți, dar lumea nu vrea să înțeleagă. În această după-amiază sunt, din nou, incendii de vegetație și în curbele de la Bălțătești (unde a fost și ieri incendiu), și în comuna Alexandru cel Bun, unde este risc de propagare a focului la locuințe, și la Poiana Teiului, unde flăcările au ajuns la pădure. S-au dat amenzi, APIA a anunțat că nu va mai acorda subvenții celor care incendiază terenurile, dar nimic nu pare să funcționeze.
- ”Bătea vântul și, în 10 minute, focul s-a extins pe 2 kilometri jumătate”
”Mare parte din pădure nu e atât de afectată, au ars gardurile și ce a fost uscat, mai mult iarba și frunzele”, a declarat Ioan Voaideș, primarul de Dămuc. ”Incendiul a plecat de la o grădină, unde a adunat o femeie frunzele, cum se adună primăvara, și le-a dat foc. Vântul bătea tare și focul s-a extins în 10 minute pe 2 kilometri jumătate, ca distanță. În 10 minute! Cu viteza vântului a mers focul. Acum avem un TAF cu butoaie să alimentăm cu apă zona, azi noapte am adus circa 4 tone de apă în vârful dealului, ca să putem cât de cât să localizăm incendiul. Unde a fost uscătură sau arbori căzuți nu te poți apropia, e temperatura mare, numai de la distanță dăm cu apă. Dar în linii mari, în proporție de 60-70% e localizat, e sub control așa, n-ar mai fi pericol. Fumegă și chiar se aprinde instantaneu că-l alimentează vântul. Am umblat prin comună cu porta voce, am transmis mesaje, duminică l-am rugat pe părintele la biserică și s-a implicat și dumnealui și le-a spus oamenilor să nu mai dea foc, ca luni să se întâmple treaba asta. Când trec prin comună, oamenii se uită urât la mine că de ce le tot spun să nu dea foc, doar ei supraveghează și așa fac dintotdeauna curățenia de primăvară. Au uitat, însă, că n-a mai plouat de un an de zile, au uitat că n-a fost zăpadă iarna asta și nici iarna trecută și de multe ierni, și au uitat multe. Oamenii merg în ritmul cu care sunt ei obișnuiți. Putea să fie mult mai rău decât a fost. Erau locuințe aproape, au ars numai gardurile. S-a reușit cu pompierii, cu oamenii care au venit să ajute, să-l poată localiza. S-au mobilizat vreo150 de oameni, dar ce să faci în fața focului? Cât s-a putut, s-a făcut!”.
- ”Totul ține de oameni, nu sunt incendii din cauza secetei”
Situația incendiilor de vegetație uscată, care pârjolesc suprafețe mari și ajung să amenințe casele și pădurile este la fel în toată țara. Personalul silvic intervine alături de angajații ISU și de pompierii voluntari ori de câte ori există pericol pentru fondul forestier.
”Ieri oamenii de la Ocolul Silvic Poiana Teiului au fost în 4 comune, unde proprietarii de pășuni și miriști au dau foc”, a declarat Valentin Tămăslăcaru, directorul Direcției Silvice Neamț. ”Niciunul din incendii nu a fost în fondul forestier, dar au intervenit de frică să nu ajungă la pădure. La Dămuc s-au dus 30 de oameni de la Ocolul Silvic Bicaz, cu rucsac, cu bătător, cu tot ce aveau nevoie să ajute la stins, iar altă echipă de la Târgu Neamț a intervenit la incendiul din curbele de la Bălțătești. Azi iar e incendiu acolo. E frustrant, pur și simplu. Totul pleacă de la oamenii care curăță grădinile prin incendiere, nu-s cosite terenurile, iarba e uscată, bate vântul și focul se extinde. Îi rog foarte frumos să nu mai incendieze că n-o să mai putem nici noi, nici ISU să facem față. Într-adevăr, ei așa știu că se curăță terenurile prin incendire, poate răsare mai bine iarba, dar nu când bate văntul, să ajungă flăcările la case și la pădure. Mă strânge în spate că ar putea ilua foc o pădure de rășinoase de pin, de molid, că n-a mai stinge nimeni. E foarte greu să localizezi un astfel de incendiu. Apelul meu către oameni este să stea liniștiți, să nu mai dea foc, mai ales când bate vântul. Ține de noi să nu se întâmple o tragedie, că doar nu sunt incendii din cauza secetei, să fie căldură maximă, să se autoaprindă”.
Textul mesajului trimis de ISU Neamț astăzi fiecărui posesor de telefon mobil din județul Neamț include efectele incendiilor de până acum: ”În luna martie incendiile de vegetație uscată și fond forestier au afectat peste 850 ha doar în județul Neamț, provocând decesul unei persoane, rănirea altor 3, incendierea a 2 locuințe și mari pagube materiale. Incendierea terenurilor este INTERZISĂ și se pedepsește conform legislației în vigoare cu neacordarea subvențiilor APIA și cu amendă”.
Rămâne de văzut câți vor înțelege și câți vor continua să se joace cu focul, crezând că-l pot stăpâni și când bate vântul cu 80 km/h.
Cristina Mircea